Σε κερδοφορία κόστισε πέρυσι η επιλογή της διοίκησης της ΔΕΛΤΑ να απορροφήσει μέρος του αυξημένου κόστους παραγωγής στις τιμές καταναλωτή.

Η γαλακτοβιομηχανία, μέλος του ομίλου Vivartia, πέτυχε πέρυσι βελτίωση των πωλήσεων κατά 15,8% ωστόσο δέχτηκε ισχυρές πιέσεις στην κερδοφορία της με την τελική γραμμή του ισολογισμού να είναι «κόκκινη» καταγράφοντας (σε επίπεδο ομίλου) ζημιές ύψους  19,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών ύψους 0,96 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2022, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα οι πωλήσεις του ομίλου ΔΕΛΤΑ ανέβηκαν στα 263 εκατ. ευρώ από 227 εκατ. ευρώ το 2021.

Ωστόσο η απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους του αυξημένου κόστους σε πρώτες ύλες και ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων, αποσβέσεων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων (EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες να διαμορφωθούν σε 0,47 εκατ. ευρώ  το 2022 έναντι 11,4 εκατ. ευρώ το 2021, τα μικτά κέρδη σε 61,2 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 64,6 εκατ. ευρώ το 2021 ενώ το μικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 23,3% μειωμένο κατά περίπου 5,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Στο 14% οι ανατιμήσεις το 2022

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από τη διοίκηση υπό τον κ. Χρήστο Τσόλκα, οι τιμές των προϊόντων της ΔΕΛΤΑ το 2022 αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά μόλις 14% παρότι το κόστος παραγωγής και λειτουργίας αυξήθηκε δραματικά. Ενδεικτικά το κόστος της πρώτης ύλης αυξήθηκε περίπου 40%, της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 38% και του φυσικού αερίου κατά 470%.

Παράλληλα, το λειτουργικό αποτέλεσμα προ φορών επηρεάστηκε και από σημαντικές κινήσεις αναδιάρθρωσης της εταιρείας και των παραγωγικών της δομών, καθώς και από την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων το 2022, με στόχο να γίνουν τα έσοδα από το 2023 και έπειτα πιο παραγωγικά.

Στην κατεύθυνση αυτή η εταιρεία έχει προχωρήσει:

  • Στη μείωση του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου με μείωση των ενεργών κωδικών κατά 25%.
  • Στον ανασχεδιασμό της γεωγραφικής κάλυψης όπου το εύρος διανομής σε κάποιες κατηγορίες μειώθηκε κατά 15%
  • Στην αναδιάρθρωση της παραγωγικής διαδικασίας με τη ΔΕΛΤΑ να μην ανανεώνει τη συντριπτική πλειοψηφία συμβάσεων παραγωγής προϊόντων για λογαριασμό τρίτων
  • Στη συνέχιση της διαδικασίας πώλησης και απόσβεσης ανενεργών περιουσιακών στοιχείων

Αύξηση εξαγωγών κατά 17,8%

Σε επίπεδο εξαγωγών, οι πωλήσεις εκτός Ελλάδος ανήλθαν σε 22 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 17,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καθώς η εταιρεία βελτίωσε την απόδοσή της σε βασικές χώρες δραστηριοποίησης με νέα προϊόντα όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος. Την ίδια ώρα το απασχολούμενο προσωπικό στον όμιλο στο τέλος του 2022 ανήλθε σε 929 άτομα από 993 το 2021 και 1.008 το 2020.

Ο δανεισμός και το πλάνο για χρηματοδότηση και ρευστότητα

Ο συνολικός δανεισμός του Ομίλου κατά την 31/12/2022 με εξαίρεση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από λειτουργικά μισθώματα, ανήλθε σε 145.483 εκατ. ευρώ με ποσό  123.981 εκατ. ευρώ να αφορά σε μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και  21,5 εκατ. ευρώ να αγορά σε βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις.

Στο τέλος του 2022 τόσο ο όμιλος όσο και η εταιρεία παρουσίαζαν αρνητικό κεφάλαιο κίνησης (13.766 ευρώ και  26.655 ευρώ αντίστοιχα) με τη διοίκηση να προχωρά σε ένα χρηματοοικονομικό πλάνο ενεργειών που ήδη υλοποιείται με επιτυχία, όπως επισημαίνεται.

Συγκεκριμένα εντός του 2023, κατεύθυνε το μεγαλύτερο μέρος του προϊόντος της διάθεσης περιουσιακών στοιχείων στην προπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων βραχυπροθέσμων ( 7εκατ. ευρώ) & μακροπρόθεσμων (53 εκατ. ευρώ), προστατεύοντας τόσο την ρευστότητα της από μελλοντικές δανειακές υποχρεώσεις όσο και τα αποτελέσματα επομένων χρήσεων από την αύξηση των επιτοκίων.

Επίσης, σχεδίασε και ήδη υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης κεφαλαίου κίνησης που εστιάζει στην βελτίωση των εσωτερικών διαδικασιών και στην μεγιστοποίηση των ωφελειών από χρήση λύσεων Trade Finance & Supply Chain Finance, τα αποτελέσματα του οποίου θα είναι πλήρως εμφανή στο τέλος του 2023.

Υπό αυτό το πρίσμα η διοίκηση εκτιμά ότι δεν θα αντιμετωπίσει θέματα χρηματοδότησης και ρευστότητας του Ομίλου και της Εταιρείας εντός των επόμενων 12 μηνών.

Σημειώνεται ότι το 2022 η ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα ολοκλήρωσε την εξαγορά της Δανιήλ Σ. Γκατένιο και Υιός Α.Ε και τη μεταβίβαση της παραγωγικής της εγκατάστασης στον Ταύρο Αττικής.

Επιπλέον,  η ΔΕΛΤΑ προχώρησε στην πώληση  της θυγατρικής της στη Βουλγαρία United Milk Company στην Tyrbul SA, θυγατρική της Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη, αγοραπωλησία που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο.  Επίσης, εντός της περσινής χρήσης έγινε συμφωνήθηκε η εξαγορά του 70%, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2023.

Ο μετασχηματισμός και η βελτίωση των επιδόσεων στη φετινή χρήση

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι κινήσεις της διοίκησης για μεγέθυνση του αποτυπώματός της στην αγορά και βελτίωση των επιδόσεών της με τους ρυθμούς μέχρι σήμερα να δείχνουν ότι βελτιωθεί και η λειτουργική κερδοφορία. Όπως αναφέρεται, οι κινήσεις που συνεχίζονται είναι:

– Χτίζει με στοχευμένο τρόπο τις μάρκες της ώστε να υποστηρίζουν τον στρατηγικό στόχο μετασχηματισμού της ΔΕΛΤΑ σε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα καλής διατροφής. Στην κατεύθυνση αυτή εμπλουτίστηκε ο  διοικητικός σκελετός με καταξιωμένα στελέχη από την αγορά εργασίας, ολοκληρώθηκε  η εξαγορά της ΚΟΥΡΕΛΛΑΣ, μια επιλεκτική κίνηση της ΔΕΛΤΑ σε τυροκομικά κυρίως προϊόντα και ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας σε βιολογικά προϊόντα στην εγχώρια και διεθνή σκηνή, ενισχύθηκαν οι σειρές  Vitaline και Life με νέα προϊόντα.

– Αναδιαρθρώθηκε το δίκτυο διανομής της στην Αττική, με τη δημιουργία μεικτών δρομολογίων ώστε να βελτιστοποιηθoύν οι συνθήκες παράδοσης και η συνολική υποστήριξη των εμπόρων στα σημεία λιανικής, μειώνοντας αντίστοιχα τις επιστροφές, ενώ επεκτάθηκε η ομάδα παραγγελιοληψίας και merchandising

– Βελτιστοποιήθηκε η διαδικασία συλλογής και μεταφοράς γάλακτος στην περιοχή της Θράκης.

– Εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά πάνελ στο εργοστάσιο του Αγίου Στεφάνου με στόχο τη μείωση του κόστους ενέργειας.

– Υλοποιείται εντατικά μια ολοκληρωμένη στρατηγική ESG, με στόχο την βελτίωση όχι μόνο των οικονομικών αλλά και των κοινωνικοπεριβαλλοντικών της επιδόσεων.

Διαβάστε επίσης:

Δωδώνη: Η εξαγορά που δεν έγινε ποτέ και το σχέδιο του CVC για τη γαλακτοβιομηχανία

Η νέα συνταγή κερδοφορίας για τις γαλακτοβιομηχανίες

Απογειώθηκαν τα κέρδη της Zeus+Δione