• Business

    Ο πληθωρισμός χτύπησε και τους εκατομμυριούχους-Τέλος τα περιττά έξοδα στις διακοπές

    • NewsRoom


    Μαχαίρι στα έξοδα των χριστουγεννιάτικων διακοπών αναμένεται να βάλουν οι Αμερικανοί εκατομμυριούχοι, λόγω πληθωρισμού.

    Σύμφωνα με την έρευνα των εκατομμυριούχων του CNBC, τo 80% αυτών που κατέχουν assets αξίας ενός εκατομμυρίου και πάνω, παραδέχονται ότι σε αυτές τις διακοπές θα είναι πιο προσεκτικοί με το budget τους, λόγω πληθωρισμού.

    Ειδικά οι millennials, όσοι δηλαδή γεννήθηκαν την περίοδο του 2000, αναφέρουν στο 100% ότι θα περικόψουν τα έξοδά τους, σε αντίθεση με το 78% των baby boomers εκατομμυριούχων που σε ποσοστό 78% θα περικόψουν τα έξοδά τους.

    Σε αναζήτηση προσφορών

    Τα αλόγιστα έξοδα, τα οποία τους προηγούμενους μήνες εκτόξευσαν τα κέρδη σε luxury brands και υπηρεσίες αποτελούν παρελθόν για το 52%, καθώς όπως σημειώνουν πλέον είναι πιο συνειδητοποιημένοι αναφορικά με τις τιμές στα ψώνια τους, ενώ το ένα τρίτο αναφέρει ότι έχουν βάλει μειώσει και τις φορές που δειπνούν σε εστιατόρια.

    «Γίνονται πιο προσεκτικοί σχετικά με το πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους», δήλωσε ο Τζορτζ Γουάλπερ, πρόεδρος της Spectrem Group, η οποία διεξάγει την Έρευνα Εκατομμυριούχων με το CNBC.

    Ο CFO  της Walmart, Τζον Ντέιβιντ Ράινι, ανέφερε ότι τον Νοέμβριο η αύξηση του μεριδίου που είδε η αλυσίδα την αγορά τροφίμων στα παντοπωλεία της εταιρείας προερχόταν κατά τα τρία τέταρτα από άτομα που με εισοδήματα άνω τον 100.000 δολαρίων, υποδηλώνοντας ότι πλέον ακόμα και οι εύποροι πελάτες έχουν μπει στο κυνήγι των καλύτερων προσφορών.

    Φρένο στις πωλήσεις τους έχουν δει και εταιρείας όπως οι RH και Lululemon, που παραδοσιακά απευθύνονται σε πλούσιους πελάτες, αναθεωρώντας το outlook για τις πωλήσεις τους τους επόμενους μήνες.

    Διχασμένοι για το χαρτοφυλάκιό τους

    Κι ενώ ο πληθωρισμός έχει επηρεάσει τις δαπάνες τους, οι εκατομμυριούχοι εμφανίζονται διχασμένοι για το αν πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές στο χαρτοφυλάκιό τους.

     Σχεδόν το 61% δήλωσε ή ότι δεν σχεδιάζει αλλαγές ή το σκέφτεται ακόμα, ενώ το 29% δήλωσε ότι ήδη έχει προχωρήσει σε αλλαγές.

    Ο Γουόλπερ εξήγησε ότι οι εκατομμυριούχοι επενδυτές γνωρίζουν πολύ καλά τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων στις επενδύσεις τους και την ανάγκη να αλλάξουν τα χαρτοφυλάκια τους, δεν είναι σίγουροι όμως για τις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσουν.

    «Δεν είναι σίγουροι πού πρέπει να κάνουν αλλαγές», είπε

    Οι εκατομμυριούχοι επενδυτές πιστεύουν επίσης ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός μέχρι το 2023. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει σε αυτόν τον ρυθμό τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμα, ενώ το 12% θεωρεί ότι αυτό θα γίνει μεταξύ των επόμενων δύο και πέντε ετών.

    Άλλωστε, οι εκατομμυριούχοι επενδυτές στοιχηματίζουν σε διψήφια πτώση των μετοχών για το 2023, εμφανιζόμενοι πιο απαισιόδοξοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

    Το 56% βλέπει πτώση του S&P 500 κατά τουλάχιστον 10% το 2023, ενώ το ένα τρίτο βλέπει πτώση μεγαλύτερη του 15%.

    Αυτό που φοβούνται κυρίως είναι ότι η πτώση των μετοχών θα δώσει ένα ισχυρό πλήγμα και στην περιουσία τους.

    Οι μνήμες του 1970

    Πάντως, η πλειοψηφία εμφανίζεται να έχουν εμπιστοσύνη στις κινήσεις της Fed να μειώσει τον πληθωρισμό. Το 58% εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Fed έχει την ικανότητα να διαχειριστεί τον αυξανόμενο ρυθμό πληθωρισμού Υπάρχει όμως κι  37% το οποίο «δεν είναι καθόλου σίγουρο» για τις ικανότητες της Fed.

    Και σε αυτή την περίπτωση, η ηλικία μετράει, με τους millennials να είναι πολύ σίγουροι για τη Fed, σε ποσοστό 55%, σε αντίθεση με τους baby boomers, οι οποίοι μόλις σε ποσοστό 5% πιστεύουν ότι η Fed θα τα καταφέρει.

    Οι τελευταίοι άλλωστε έχουν την μνήμη των χειρισμών της Fed τη δεκαετία του 1970, η οποία οδήγησε σε χρόνια στασιμοπληθωρισμού.

    «Οι Millennials δεν έχουν βιώσει τέτοιου είδους πληθωρισμό ή αυτά τα επίπεδα επιτοκίων στο παρελθόν», ανέφερε ο Γουόλπερ για το χάσμα εμπιστοσύνης μεταξύ των εκατομμυριούχων στις ικανότητες της Fed.

    Κι εκτός από την ηλικία και οι πολιτικές πεποιθήσεις οδηγούν σε διαφοροποιήσεις.

    Το 80% των Δημοκρατικών έχουν εμπιστοσύνη στη Fed, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί σε ποσοστό 56% δεν είναι καθόλου σίγουροι για τις κινήσεις της.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιτόκια: Τι αλλάζει μετά τις αποφάσεις ΕΚΤ και Fed – Μέχρι πότε θα αυξάνονται



    ΣΧΟΛΙΑ