Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Ο Michael Kors, η τσάντα της Taylor Swift και το μπλόκο στο deal των 8,5 δισ. δολαρίων

Michael Kors, Taylor Swift με τσάντα Aupen

Michael Kors, Taylor Swift με τσάντα Aupen

Ο σχεδιαστής μόδας Michael Kors δήλωσε σε ομοσπονδιακό δικαστή ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά τσαντών είναι τόσο ισχυρός που έμαθε για πρώτη φορά για ένα συγκεκριμένο brand όταν είδε σε μία φωτογραφία την τσάντα που κρατούσε στο χέρι της Taylor Swift.

«Όταν έψαξα το brand, ο ιστότοπος του κατέρρευσε αμέσως», κατέθεσε ο Kors για την Aupen, την εταιρεία πίσω από μια διάσημη τσάντα που ξεχώρισε πέρυσι και έχουν επίσης κρατήσει οι Jennifer Lawrence, Kylie Jenner και Olivia Rodrigo.

Ο Kors εμφανίστηκε την Δευτέρα ως μάρτυρας στην δεύτερη εβδομάδα μιας ακρόασης που θα αποφασίσει την τύχη της προγραμματισμένης εξαγοράς της Capri Holdings (μητρική της Michael Kors), από την Tapestry (μητρική της Coach), έναντι 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Μίλησε στον δικαστή για τις τσάντες που έχουν γίνει γνωστές και δημοφιλείς μετά την εμφάνιση τους σε φωτογραφίες της Beyoncé και της Madonna.

Τι προβλέπει η συμφωνία των 8,5 δισ. δολ.

Το deal θα εντάξει κάτω από την ίδια εταιρεία τα εμπορικά σήματα Coach, Kate Spade και Stuart Weitzman της Tapestry, καθώς και τα Michael Kors, Versace και Jimmy Choo της Capri και θα δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες μάρκες μόδας παγκοσμίως.

Οι αντιμονοπωλιακές αρχές των ΗΠΑ έχουν υποβάλλει μήνυση για να εμποδίσουν τη σύμπραξη, υποστηρίζοντας ότι θα μειώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά των «προσιτών πολυτελών» τσαντών.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά των τσαντών είναι εξαιρετικά ποικιλόμορφος, καθώς κυμαίνεται από μια τσάντα tote της Trader Joe’s αξίας 2,99 δολαρίων που έγινε viral έως τα ευρωπαϊκά πολυτελή brands που πωλούνται για χιλιάδες δολάρια. Υποστηρίζουν ότι η εξαγορά είναι κρίσιμη για την αναζωογόνηση του brand τσαντών της Kors, που παρουσιάζει στασιμότητα.

Ο Kors, 65 ετών, είπε στην περιφερειακή δικαστή των ΗΠΑ Jennifer Rochon πώς ξεκίνησε την πρώτη του σειρά γυναικείων ενδυμάτων από το διαμέρισμά του στο Μανχάταν το 1981 και περιέγραψε τα σκαμπανεβάσματα της καριέρας του, που μετρά τέσσερις δεκαετίες.

«Μερικές φορές θα είσαι το πιο hot προϊόν, μερικές φορές θα είσαι μέτριος, μερικές φορές θα είσαι αδιάφορος», κατέθεσε. Τα τελευταία χρόνια η μάρκα του βρισκόταν σε πτώση, είπε στο δικαστήριο.

«Νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο κόπωσης», κατέθεσε ο Kors. «Το brand βρίσκεται σε μια κατάσταση στασιμότητας αυτή την περίοδο».

Όπως επισήμανε στην δικαστή Rochon, η Capri έκανε κινήσεις προκειμένου να επαναφέρει τη μάρκα στο προσκήνιο, αλλά δεν τα κατάφερε, εν μέρει λόγω των «οικονομικών περιορισμών».

Η συμφωνία θα δημιουργήσει την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία ειδών πολυτελείας στον κόσμο και τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Αμερική μετά την LVMH, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών GlobalData.

Οι αναλυτές της TD Cowen με επικεφαλής τον Oliver Chen ορίζουν προσιτές τσάντες πολυτελείας, αυτές που κοστίζουν κατά μέσο όρο 150 δολάρια και εκτιμούν το μέγεθος της αμερικανικής αγοράς σε 10 έως 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εξετάζοντας τις μεγαλύτερες μάρκες των εταιρειών, η Coach έχει μερίδιο 11% της εν λόγω αγοράς, ενώ η Michael Kors 9%, εκτιμούν οι αναλυτές.

Η κρίσιμη απόφαση

Η κατάθεση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη. Η Rochon, που έχει αναλάβει την υπόθεση χωρίς ενόρκους, θα ακούσει τις τελικές αγορεύσεις στις 30 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα αποφασίσει αν θα εκδώσει εντολή για προκαταρκτικό μπλοκάρισμα της συμφωνίας, ενώ θα προχωρεί η διαδικασία της η Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC). Μια εντολή καθυστέρησης της συμφωνίας, ουσιαστικά θα είναι καταστροφική για αυτήν.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του Kors, ένας δικηγόρος της Capri ρώτησε τον σχεδιαστή ποιες μάρκες θεωρεί ανταγωνιστικές των τσαντών του.

«Έχει γίνει πολύ πιο ελαστικό – όλες από τις Lululemon, Zara, Louis Vuitton, μέχρι αυτές που μεταπωλούνται», είπε, αναφερόμενος στις πωλήσεις μεταχειρισμένων τσαντών, οι οποίες δεν ήταν διαδεδομένες τη δεκαετία του 2000, αλλά είναι διαθέσιμες σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτών στις μέρες μας. «Τώρα όλα είναι εκεί έξω».

Οι πωλήσεις μπορούν να εκτοξευθούν στα ύψη με βάση τις επιλογές των σταρ και των influencers, οι οποίοι συχνά πληρώνονται για να προωθούν συγκεκριμένες μάρκες, δήλωσε ο Kors.

Λόγω της έξαρσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του TikTok, είναι πολύ πιο εύκολο να λανσάρει κανείς μια νέα μάρκα απ’ ό,τι ήταν πριν από 10 χρόνια, τόνισε.

Είπε όμως στην δικαστή ότι ήταν αρκετά σίγουρος ότι αυτό δεν συνέβαινε με τις μεγάλες διασημότητες όπως η Swift, η Beyoncé και η Madonna.

«Καμία από αυτές τις μάρκες δεν έχει τα χρήματα για να τις πληρώσει», είπε.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί οι ΗΠΑ μπλοκάρουν τη συγχώνευση Coach-Michael Kors – Στον «αέρα» ένα deal $8,5 δισ.

Η Margot Robbie είναι η νέα μούσα του Chanel No 5

The Row: Γιατί το αριστούργημα μόδας των Olsen κατέκτησε επενδυτές και καταναλωτές