• Business

    O μεγιστάνας που πλήρωσε 27 εκατ. δολάρια για ένα ακίνητο στο Notting Hill

    • Bloomberg
    Anand Ahuja και Sonam Kapoor (Instagram)

    Anand Ahuja και Sonam Kapoor (Instagram)


    Ένας Ινδός μεγιστάνας, ιδιοκτήτης ενός κολοσσού παραγωγής και εξαγωγών ενδυμάτων, πλήρωσε 21 εκατομμύρια λίρες (27 εκατομμύρια δολάρια) για ένα ακίνητο στην περιοχή Notting Hill του Λονδίνου.

    Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες της αγοράς κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, η οποία αψήφησε την ευρύτερη επιβράδυνση στις πωλήσεις πολυτελών ακινήτων.

    Ο Harish Ahuja, επικεφαλής της Shahi Exports Pvt., αγόρασε το οκταώροφο συγκρότημα κατοικιών τον Ιούλιο, αναφέρει το Bloomberg.

    Ο γιος του Anand Ahuja και η νύφη του Sonam Kapoor -σταρ του Bollywood- σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν το κτίριο, χρησιμοποιώντας ένα μέρος για την κατασκευή του δικού τους σπιτιού, ενώ το υπόλοιπο είναι πιθανό να μετατραπεί σε διαμερίσματα, δήλωσαν πηγές.

    Το ακίνητο που εκτείνεται σε πάνω από 20.000 τετραγωνικά πόδια, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τους κήπους του Κένσινγκτον και ανήκε προηγουμένως σε μια εγγεγραμμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο φιλανθρωπική οργάνωση, σύμφωνα με ένα φυλλάδιο που είδε το Bloomberg News.

    Το τμήμα επικοινωνίας της Shahi Exports και ο γραμματέας της εταιρείας δεν σχολίασαν το θέμα.

    Στροφή των Ινδών στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου

    Το οίκημα που αγόρασε ο Ahuja είναι ένα από τα ελάχιστα που άλλαξαν χέρια για περισσότερα από 20 εκατομμύρια λίρες φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας έπαυλης 27 εκατομμυρίων λιρών στο Mayfair που πωλήθηκε με έκπτωση 33% από το ζευγάρι συλλεκτών τέχνης και μεγιστάνων του πετρελαίου Fatima και Eskandar Maleki.

    Ωστόσο, το μερίδιο των πολυτελών κατοικιών στο κέντρο του Λονδίνου που αγοράστηκαν από Ινδούς αυξήθηκε κατά 3% μεταξύ 2019 και 2023, σύμφωνα με στοιχεία του μεσιτικού γραφείου Hamptons International.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα, κάποιοι άλλοι Ινδοί αγόρασαν διαμερίσματα στο Mayfair έναντι 7,85 εκατ. λιρών και 9,15 εκατ. λιρών.

    Το πρώτο ανήκε κάποτε στην κόμισσα Ρέιν Σπένσερ, μητριά της αείμνηστης πριγκίπισσας Νταϊάνα. Ο Peter Wetherell, ο μεσίτης που εμπλέκεται στις συμφωνίες, αναμένει περισσότερους Ινδούς αγοραστές στο Λονδίνο λόγω του αυξανόμενου πλούτου στην ασιατική χώρα και της επιθυμίας να αποκτήσουν ακίνητα σε όλο τον κόσμο.

    Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν επίσης μεγάλες συμφωνίες στις οποίες συμμετείχαν και Ινδοί δισεκατομμυριούχοι.

    Το περασμένο καλοκαίρι, ο Ravi Ruia αγόρασε μια έπαυλη 113 εκατομμυρίων λιρών με θέα το Regent’s Park. Λίγους μήνες αργότερα, ο Ινδός μεγιστάνας των εμβολίων Adar Poonawalla συμφώνησε να πληρώσει περίπου 138 εκατομμύρια λίρες για μια έπαυλη στο Mayfair που νοίκιαζε από την Πολωνή δισεκατομμυριούχο Dominika Kulczyk – η πιο ακριβή συμφωνία κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023.

    Όμως το τελευταίο διάστημα η αγορά ακινήτων υψηλών προδιαγραφών στη βρετανική πρωτεύουσα δέχεται πιέσεις από τη διαφαινόμενη αναθεώρηση των κανόνων της Βρετανίας για τους «non-doms» (μη κατοίκους), βάση των οποίων αναμένεται να καταργήσουν την προνομιακή φορολογική μεταχείριση για τους πλούσιους ξένους.

    Οι συμφωνίες με τιμή 5 εκατομμυρίων λιρών και άνω υποχώρησαν κατά 19% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών LonRes, σηματοδοτώντας την επιδείνωση της πτώσης.

    Μια βραδιά στο Notting Hill

    Η συνοικία Notting Hill του Δυτικού Λονδίνου -που έγινε διάσημη από την ομώνυμη ρομαντική κωμωδία blockbuster των Julia Roberts-Hugh Grant του 1999- ήταν δημοφιλής στους διεθνείς αγοραστές φέτος παρά τις δυσκολίες της αγοράς ακινήτων.

    Τον Ιούλιο, ένας Αμερικανός αγόρασε ένα σπίτι στη γειτονιά έναντι 32 εκατομμυρίων λιρών, μεταφέροντας την οικογένειά του εκεί, προκειμένου να επεκτείνει την επιχείρησή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Ο πατέρας του Harish Ahuja, έφτιαξε μία αυτοκρατορία μέσω της Shahi Exports, η οποία, σύμφωνα με την τοπική μονάδα της Fitch Ratings, προμηθεύει διεθνείς μάρκες όπως η Uniqlo, η Decathlon και η H&M. Η εταιρεία λειτουργεί περισσότερα από 50 εργοστάσια και απασχολεί πάνω από 100.000 άτομα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

    Ο ίδιος, είναι διευθυντής της Shahi Exports και διευθύνει επίσης τη δική του εταιρεία λιανικής πώλησης.

    Η σύζυγος του, Kapoor, είναι περισσότερο γνωστή για τους ρόλους της σε ταινίες του Bollywood, όπως η Neerja, μια ταινία βασισμένη σε μια Ινδή αεροσυνοδό που πέθανε προσπαθώντας να σώσει τους επιβάτες και το πλήρωμα κατά την απόπειρα αεροπειρατείας μιας πτήσης της Pan Am το 1986.

    Διαβάστε επίσης:

    Temple of Wings: Η ιστορική κατοικία των Getty πωλήθηκε σε χρόνο ρεκόρ

    Τζόζεφ Τσάι (Alibaba): Σε σπάνιες ποικιλίες γαλλικού οίνου επενδύει ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος

    Η υποδειγματική αποκατάσταση του σπιτιού της σχεδιάστριας Melina Blaxland-Horne στην Πάτμο



    ΣΧΟΛΙΑ