ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία κρούει ο κ. Κωνσταντίνος Φίλης διευθυντής του Ιδρύματος Διεθνών Σχέσεων.
«Η αλλοπρόσαλλη οικονομική και νομισματική πολιτική του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το να διορίσει πλέον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της γειτονικής χώρας έναν αρθρογράφο της «Γενί Σαφάκ», προκαλεί τρομακτικές εκροές κεφαλαίων από την Τουρκική οικονομία. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία καλούνται να αντιμετωπίσουν σε διάστημα 3,5 μηνών μία ακόμα κρίση σε μια αγορά 80 εκατομμυρίων κατοίκων».
Ο ίδιος ο κ. Φίλης υποστηρίζει ότι, «ο κ. Ερντογάν θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να μην παραδοθεί στις αγκάλες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο, κατά την Τούρκικη ηγεσία δέχεται αμερικανικές επιρροές. Και σε τούτη τη συγκυρία, με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις σε επίπεδα πολικών θερμοκρασιών δεν είναι και ότι καλύτερο».
Ο γνωστός διεθνολόγος επισημαίνει κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο για την τουρκική οικονομία, λέγοντας πως, «αν η κρίση συνεχιστεί, κάποια στιγμή η γειτονική χώρα θα πρέπει να πάψει να ελπίζει στα κεφάλαια που κατά καιρούς έρχονται από το Κατάρ. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει εξάρτηση του τουρκικού τραπεζικού συστήματος από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Τουλάχιστον μεταξύ 35 – 60% είναι η εξάρτησή του από τις Ισπανικές τράπεζες κι αυτός είναι ισχυρός λόγος που οι Ισπανοί δεν είναι τόσο ένθερμοι στο να ληφθούν μέτρα εναντίον της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο κ. Φίλης, τέλος, προβλέπει ότι αν συνεχιστούν οι μαζικές εκροές κεφαλαίων από την τουρκική οικονομία το πιθανότερο σενάριο είναι η επιβολή κατά κάποιο τρόπο, capital controls».
Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο χρηματιστηριακός δείκτης των 100 πιο ισχυρών τουρκικών μετοχών στην Κωνσταντινούπολη κατέγραφε πτώση της τάξης του 9,48%, παρά το γεγονός ότι η αγορά κινείται ανοδικά τον τελευταίο χρόνο με αποδόσεις πέραν του 60%.
Η δε Societe Generale σε κατ’ επείγον report προς τους πελάτες της χθες, προέτρεπε να πουλήσουν οποιαδήποτε θέση έχουν σε τουρκικό asset.
Το δε, νόμισμα κατρακυλούσε στο ναδίρ. Ένα δολάριο ισούνταν χθες με… 9,6 λίρες, ενώ πάνω από 10 λίρες ήταν η αξία του 1 ευρώ!
Σε ό,τι αφορά στην παρουσία των ελληνικών εταιρειών, Τιτάν, Φουρλής, Πλαστικά Κρήτης, Καρέλιας και Chipita είναι μερικές από αυτές που έχουν έκθεση στην τουρκική αγορά.
Η Τιτάν, προέβη από το 2018 στη σύναψη συμφωνίας για τη δημιουργία μιας κοινοπρακτικής επιχείρησης στην Τουρκία, στην οποία θα συμμετέχει με ποσοστό 50%. Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας, η Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν συμφώνησε να αγοράσει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας Adocim Cimento Beton Sanayi ve Ticaret A.S. έναντι 90,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η Adocim είναι εταιρία παραγωγής τσιμέντου με ένα σύγχρονο εργοστάσιο στο Tokat στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ένα κέντρο άλεσης στο Tekirdag στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης. Η παραγωγική δυναμικότητα της εν λόγω εταιρίας ανέρχεται σε 1,5 εκατ. τόνων ετησίως.
Ο Φουρλής από 20 καταστήματα Intersport το 2018, πλέον διαθέτει 23, αλλά και 3 Αthlete’s Foot.
Η Πλαστικά Κρήτης έχει επενδύσει στην εταιρεία Η SENKROMA, η οποία ιδρύθηκε το 1997 και ειδικεύεται σε υψηλής ποιότητας masterbatches χρωμάτων και προσθέτων για συνθετικές ίνες (BCF, CF, spun-bonded). Έγινε μέλος του Ομίλου GLOBAL COLORS το 2001.
Μάλιστα, όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα της εισηγμένης, με την εμπειρία και την εξειδικευμένη τεχνογνωσία της η SENKROMA αποτελεί το κέντρο ανάπτυξης και παραγωγής του Ομίλου για εφαρμογές συνθετικών ινών.
Το 2011 η εταιρία ξεκίνησε δεύτερο εργοστάσιο στο Gaziantep, στη νοτιοανατολική Τουρκία, που έχει εξελιχθεί σε ένα από τους σημαντικότερους πόλους παραγωγής συνθετικών ινών και χαλιών στον κόσμο.
Στο εργοστάσιο του Gaziantep συγκεντρώθηκε η ανάπτυξη-παραγωγή masterbatches για ίνες, ώστε να προσφέρει αμεσότερη και ακόμα πιο εξειδικευμένη εξυπηρέτηση στη βιομηχανία της περιοχής – ενώ το εργοστάσιο της Κωνσταντινούπολης επικεντρώθηκε, με νέες επενδύσεις, στην παραγωγή masterbatches για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες πλαστικών προϊόντων.
Η δε Chipita από την πλευρά της, διαθέτει ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής.
Τέλος, η Καρέλιας από το 2008, ίδρυσε τη θυγατρική της εταιρεία στην Τουρκία, την Karelia Tutun ve Ticaret A.S.
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: O Ερντογάν καρατόμησε νύχτα τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
Μπορέλ: Σημαντικό να έχουμε θετική ατζέντα, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι εάν χρειαστεί
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Alter Ego Media: Στα 676,81 εκατ. ευρώ η έγκυρη ζήτηση για τη δημόσια προσφορά – Στα 4 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών
- Βουλή: Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους κατά ΣΥΡΙΖΑ για τους οδηγούς ασθενοφόρων: «Τη δική σας διάταξη ενεργοποιήσαμε»
- ΟΗΕ: Πρέπει να δούμε πώς αντιλαμβάνεται ο Τραμπ μια «συμφωνία» για την Ουκρανία
- Χαβιέρ Μιλέι: Θα αποχωρούσα από τη Μercosur για ένα ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ