• Business

    O «καταραμένος» μεγιστάνας του πετρελαίου: Από την Εnron στην FTX – Οι πυραμιδικές απάτες στις οποίες επένδυσε και έχασε δισ. δολάρια

    • NewsRoom

    O Robert Belfer μαζί με τη σύζυγό του Renee


    Η οικογένεια Μπέλφερ έχει παράδοση στις «άστοχες» επενδύσεις. Οι επενδυτικές της εταιρείες έχουν χάσει στο παρελθόν δισεκατομμύρια σε πυραμιδικές απάτες και τώρα φέρεται να εμπλέκονται και στο σκάνδαλο του FTX, ενός από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων, το οποίο κατέρρευσε τον περασμένο Νοέμβριο.

    Ο Ρόμπερτ Μπέλφερ, 87 ετών, ανήκει σε μία δυναστεία πετρελαίου με την οικογένεια του να φημίζεται για την φιλανθρωπική της δράση με δωρεές στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μέχρι

    Σε δικαστικά έγγραφα που επικαλούνται οι FT, φέρεται να είναι μέτοχος και στην FTX.

    Ανάμεσα στους διάσημους που έχασαν τα λεφτά τους στην κατάρρευση των crypto

     

    Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Belfer Investment Partners και η Lime Partners LLC, δύο εταιρείες που συνδέονται με την οικογενειακή επιχείρηση, κατείχαν μετοχές της FTX και της θυγατρικής της στις ΗΠΑ, FTX US.

    Το μερίδιό και των δύο επενδυτικών εταιρειών άγγιζε τα 43,5 εκατ. δολάρια στις αρχές του 2022, όταν αυτές συμμετείχαν σε ένα γύρο χρηματοδότησης.

    Οι «Μπέλφερς» δεν είναι οι μόνοι μεγάλοι επενδυτές στην FTX, καθώς ο ιδρυτής της Sam Bankman-Fried είχε εισχωρήσει βαθιά στην ελίτ των Αμερικανών πλουσίων.

    Άλλοι επενδυτές που κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους είναι ο Ρόμπερτ Κραφτ, ιδιοκτήτης των New England Patriots, o αθλητής Τομ Μπρέιντι και η τοπ μόντελ Ζιζέλ.

    Ο Bankman-Fried, ο πρώην μεγιστάνας του οποίου η καθαρή περιουσία κάποτε αποτιμήθηκε σε περισσότερα από 26 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει κατηγορηθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό αφού αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο ίδιος αρνείται τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται και έχει δηλώσει αθώος.

    O μεγιστάνας πετρελαίου και οι λάθος επιλογές

    Ο Ρόμπερτ Μπέλφερ είναι ο πολωνικής καταγωγής γιος του Άρθουρ Μπέλφερ, του πολυεκατομμυριούχου στελέχους πετρελαϊκών εταιρειών που έφυγε από την πατρίδα του την Πολωνία μετά την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας.

    Ο Άρθουρ Μπέλφερ ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ίδρυσε την Belco Petroleum Corp., η οποία βρέθηκε στη λίστα του Fortune 500 και στη συνέχεια τον διαδέχθηκε ο γιός του στο τιμόνι της εταιρείας.

    Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η Belco Petroleum συγχωνεύτηκε με την InterNorth. Μία εταιρεία ενέργειας που στη συνέχεια συγχωνεύθηκε με τη Houston Natural Gas για να εξελιχθεί στην Enron.

    H οικογένεια Μπέλφερ έγινε ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Enron, κατέχοντας μετοχές αξίας 2 δις δολαρίων.

    Η Enron στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κήρυξε πτώχευση, μετά τις κατηγορίες ότι τα στελέχη της εταιρείας έκρυβαν τα τεράστια χρέη από επενδυτές και πιστωτές. Η Enron είχε φτάσει κάποια στιγμή να έχει αξία 70 δις δολαρίων.

    Ο Ρόμπερτ Μπέλφερ είχε σχολιάσει για την πτώχευση το 2011: «Περιττό να πούμε ότι η Enron ήταν μια οδυνηρή εμπειρία».

    Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Τζον Ρέι, ένας δικηγόρος που τοποθετήθηκε από το δικαστήριο ως επικεφαλής της πτώχευσης της FTX, ήταν ο άνθρωπος που κλήθηκε να «καθαρίσει» το χάος της Enron.

    Τον Νοέμβριο, ο Ρέι είπε ότι το σκάνδαλο FTX ήταν χειρότερο από την Enron.

    «Ποτέ στην καριέρα μου δεν έχω δει τόσο πλήρη αποτυχία εταιρικών ελέγχων και τέτοια πλήρη απουσία αξιόπιστων οικονομικών πληροφοριών όπως συνέβη εδώ», είπε ο Ρέι.

    Οι «Μπέλφερς» πρωταγωνίστησαν και σε μία ακόμη μεγάλη απάτη της Wall Street. H οικογένεια επένδυσε εκατομμύρια στον Μπέρνι Μέιντοφ, τον πρώην στέλεχος της Wall Street που πέθανε στη φυλακή αφού καταδικάστηκε για την ενορχήστρωση της μεγαλύτερης απάτης στην ιστορία.

    Διαβάστε επίσης:

    Μήνυση στο διάσημο μοντέλο Ζιζέλ και στους αθλητές Τομ Μπρέιντι και Σακίλ Ο’ Νιλ για το φιάσκο των 11 δισ. δολαρίων της FTX

    FTX: Βρήκε πάνω από 5 δισ. δολάρια σε μετρητά και crypto για την αποπληρωμή των πιστωτών

    Scaramucci: Βλέπει το bitcoin στα 50.000 έως 100.000 δολάρια σε 2-3 χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ