ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην έναρξη μιας χρονιάς κομβικής για το μεγάλο στοίχημα της αναβάθμισης της χρηματιστηριακής αγοράς (Developed Market Status), οι ελληνικές εισηγμένες ετοιμάζονται για δύο μεγάλα ραντεβού με διεθνείς επενδυτές. Στις 17 – 19 Ιανουαρίου διεξάγεται Roadshow στην Αθήνα υπό την αιγίδα της JP Morgan ενώ στις 24 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη και με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και κορυφαίες ελληνικές εισηγμένες θα συμμετάσχουν στο επενδυτικό roadshow που διοργανώνει η JP Morgan στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.
Το ελληνικό story ανάπτυξης και οι δυνατότητες επενδύσεων στη χώρα με ισχυρή προοπτική κερδών βρίσκονται στο επίκεντρο των συναντήσεων με τους επενδυτές.
Όπως άλλωστε είχε καταγραφεί και στο Λονδίνο στο roadshow που είχε διοργανώσει η Morgan Stanley επίσης παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού που έχει αναγάγει και σε προσωπικό στοίχημα την προσέλκυση επενδυτών που θα κάνουν την διαφορά στην ελληνική οικονομία, το ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα είναι ζωηρό. Αυτό φάνηκε και τον Νοέμβριο ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες που βιώνουν σημαντικές εξελίξεις με την αποχώρηση του ΤΧΣ από το μετοχικό τους κεφάλαιο η οποία σηματοδοτεί την οριστική λήξη της πολυετούς κρίσης και την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου εξυγίανσης και ανάπτυξης.
Οι συναντήσεις έρχονται μετά την πλήρη αποχώρηση του ΤΧΣ από την Eurobank, το επιτυχημένο placement στην ΕΤΕ αλλά και την είσοδο της UniCredit στην Alpha Bank εν αναμονή του placement στην Πειραιώς για το οποίο ζεσταίνονται οι μηχανές. Οι εξελίξεις είναι όμως ραγδαίες και σε άλλα πεδία της ελληνικής οικονομίας που ανακάμπτει μετά από μια πολυετή δημοσιονομική κρίση με σημαντικά περιθώρια ανόδου στα ελληνικά assets. Θέμα χρόνου είναι η εισαγωγή της Ελ. Βενιζέλος στο ΧΑ, την ίδια στιγμή που ολοκληρώνονται ή/και δρομολογούνται μεγάλες εκδόσεις ομολόγων και καίριας σημασίας επιχειρηματικές κινήσεις από μεγάλες εισηγμένες.
Όλα αυτά συντελούνται εν μέσω της απορρόφησης των κονδυλίων του ΤΑΑ με τη χώρα να έχει ήδη λάβει την έκτη δόση και παρά τις δυσκολίες στην απορρόφηση που παραμένουν μια ισχυρή πρόκληση, να παραμένει στις πρώτες θέσεις της απορροφητικότητας στην ευρωζώνη σχετικά με άλλες χώρες.
Αξιοποίηση των ευκαιριών
Εκείνο που «πουλάει» η Ελλάδα είναι η προοπτική αξιοποίησης των ευκαιριών στην ευρύτερη περιοχή με τους διεθνείς οίκους να ποντάρουν στη συνέχεια της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και μεγάλα περιθώρια κέρδους σε μια περιοχή που μπορεί να αποτελεί και πεδίο για την επίτευξη νέων διεθνών συμφωνιών αλλά και πύλη εισόδου κεφαλαίων από τρίτες αγορές στην ευρωζώνη.
Αυτό ήταν και το μήνυμα στην έκθεση στρατηγικής της JP Morgan για τις αγορές CEEMEA με τίτλο «Η Ελλάδα είναι η λέξη για το 2024» με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο να εκτιμά πως ο δείκτης MSCI EMEA θα κλείσει το 2024 με κέρδη 9% και χαρακτηρίζει την Ελλάδα σαν ένα «ξεκάθαρο overweight», λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων και της σταθερής ροής θετικών αναθεωρήσεων στα κέρδη ανά μετοχή των τραπεζών. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της JP Morgan, το ΧΑ θα σημειώσει άνοδο 19% μέσα στο 2024 (με το αρνητικό σενάριο να προβλέπει περιθώρια πτώσης 26% και το θετικό σενάριο να υπολογίζει τα περιθώρια ανόδου στο 30%) και τους αναλυτές να προτιμούν τις τράπεζες.
Στις συναντήσεις στις 17 – 19 Ιανουαρίου αναμένονται επαφές εκπροσώπων της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας με τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, με διοικήσεις μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, με κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά και εκπροσώπους κομβικών σημείων άσκησης οικονομικής πολιτικής (ΤτΕ, ΤΧΣ κ.α.). Στο event αναμένεται να δώσουν το παρόν οι Aegean Airlines, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, ΕΧΑΕ, Τράπεζα της Ελλάδος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Intrum, Mυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Payzy Wallet, Prodea Investments, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.
Τράπεζες που αναμένεται να διανείμουν και μέρισμα για τη χρήση του 2023 και ενέργεια βρίσκονται εκ των πραγμάτων στην πρώτη γραμμή όμως δυναμικά παίζουν και οι τοποθετήσεις σε ομόλογα αλλά και σε Real Estate, ενώ η χώρα έχει δρομολογήσει μια σειρά μεγάλων δημοσίων έργων σε οδικά δίκτυα και στρατηγικές υποδομές μέχρι το 2030.
Στην πρώτη γραμμή
Νέες τεχνολογίες, αναβάθμιση τουριστικών υποδομών που να μπορούν να διαχειριστούν τις απαιτήσεις βιωσιμότητας και φυσικά τα μεγάλα έργα ενεργειακής αυτονομίας αλλά και δικτύων μεταφοράς και υποδομών αποθήκευσης ενέργειας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να σημειωθεί άλλωστε πως μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί για την ελληνική οικονομία καθώς ανοίγονται νέες δεξαμενές κεφαλαίων που προηγουμένως λόγω καταστατικών περιορισμών δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν σε ελληνικά κεφάλαια.
Μόνο για τα ελληνικά ομόλογα εκτιμάται πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δημιουργεί πρόσθετη ζήτηση 7 – 10 δισ. ευρώ που θα αυξηθεί όταν η χώρα αποσπάσει και από τη Moody’s την επενδυτική βαθμίδα. Να σημειωθεί επίσης πως η ΤτΕ έχει εκτιμήσει ότι μακροπρόθεσμα, τα επίπεδα του πραγματικού ΑΕΠ, των επιχειρηματικών επενδύσεων και των επενδύσεων σε κατοικία αυξάνονται κατά 1,3%, 1,6% και 3,2% αντίστοιχα. Οι συνολικές πιστώσεις και τα τραπεζικά κεφάλαια αυξάνονται αντίστοιχα κατά περίπου 4,2% και 11,7%.
Διαβάστε επίσης:
Τα 23 έργα της ΑΑΔΕ μέσα στο 2023 σε φόρους, ακίνητα και ελέγχους
Πληθωρισμός: Άνοδος στο 3,7% στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο – Στο 2,9% στην Ευρωζώνη
ΦΠΑ στα ροφήματα: Άλλη τιμή στο μαγαζί και άλλη στο «πακέτο» – Διευκρινιστική εγκύκλιος από την ΑΑΔΕ