ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Περιεχόμενα
Ο Σοφός της Όμαχα κλείνει τα 93 του χρόνια σήμερα, Τετάρτη, και παρά το γεγονός ότι μετράει πάνω από 50 έτη στον χώρο των επενδύσεων, διατηρεί με ευλάβεια αλλά και με τη χαρακτηριστική του άνεση τον τίτλο του κορυφαίου επενδυτή της Wall Street.
Ο Γουόρεν Μπάφετ έχει διανύσει μια εντυπωσιακή πορεία 58 ετών, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο μιας χρεοκοπημένης εταιρείας κλωστοϋφαντουργίας στα νιάτα του, την οποία την εξέλιξε στο όχημά του για επενδύσεις στις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως.
Η Berkshire Hathaways είναι «μία συλλογή επιχειρήσεων, με κάποιες εξ’ αυτών να έχουν μία εξαιρετική απόδοση, πολλές με καλά οικονομικά στοιχεία κι ένα μεγάλο κομμάτι με μικρά περιθώρια κέρδους» είχε αναφέρει στα γράμματά του προς τους μετόχους, τα οποία αποτελούν «ευαγγέλιο» για πολλούς επενδυτές της Wall Street.
Με αφορμή τα 93α του γενέθλια, θυμίζουμε συμβουλές και αποφθέγματα του που ακολουθούν πιστά εκατομμύρια επενδυτές που πασχίζουν να αντιγράψουν το προσωπικό του στυλ:
«Ποτέ μην επενδύεις σε μία επιχείρηση που δεν καταλαβαίνεις»
Μπορεί ο επενδυτικός κόσμος πολλές φορές να έχει εκπλαγεί από τις επιλογές του κορυφαίου επενδυτή, όμως ο Γουόρεν Μπάφετ φαίνεται να γνωρίζει πάντα πολύ καλά τι κάνει. Ακόμα κι αν πηγαίνει κόντρα στο «ρεύμα».
Η στρατηγική του βασίζεται, όπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος σε μία σειρά δεδομένων, που εξετάζει πριν κάνει το μεγάλο βήμα για μία επένδυση, κι ότι δεν μπορεί να εξηγήσει δεν το προσεγγίζει.
Για παράδειγμα η αποστροφή του στο Bitcoin μπορεί να αιτιολογηθεί από αυτή τη φράση. Η ευκαιρία την οποία είδαν εκατομμύρια επενδυτές στην αγορά των crypto, δεν συγκίνησε ποτέ τον κορυφαίο επενδυτή, που χαρακτήρισε το Bitcoin «ηλίθιο».
Πρόσφατα αναρωτήθηκε σε μία συνέλευση μετόχων: «Αν μου έλεγες ότι σου ανήκει όλο το Bitcoin στον κόσμο και μου το προσέφερες για 25 δολάρια, δεν θα το αγόραζα. Τι να το έκανα;».
«Σου παίρνει 20 χρόνια να χτίσεις μια φήμη και μόλις πέντε λεπτά για να την καταστρέψεις. Αν σκεφτείς αυτό, τότε θα λειτουργείς πολύ διαφορετικά»
Για τον Γουόρεν Μπάφετ οι επενδύσεις ήταν ένας μαραθώνιος. Αγόρασε τις πρώτες του μετοχές στην ηλικία των 11 ετών κατάφερε σε μια πολυετή πορεία να κάνει όλο τον κόσμο να μιλάει γι’ αυτόν και να θεωρεί ότι είναι ο μόνος που μπορεί να «μαντέψει» σωστά την απρόβλεπτη Wall Street.
Αν και έχει κάνει πολλά λάθη στη καριέρα του, τα οποία κόστισαν δεκάδες δις στους επενδυτές της Berkshire Hathaway, της οποίας είναι CEO, o Μπάφετ τα αναγνώριζε ενώπιον των συνελεύσεων και συνέχιζε να προχωράει σε νέα στοιχήματα, εκτοξεύοντας τα κέρδη της εταιρείας του.
«Αυτή είναι η πιο ηλίθια μετοχή που αγόρασα»
Προς έκπληξη όλων, κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στο CNBC το 2010, ο Μπάφετ αποκάλεσε την εμβληματική εταιρεία του, Berkshire Hathaway «την πιο ηλίθια μετοχή που αγόρασα ποτέ».
Το 1962 ο Μπάφετ είχε δημιουργήσει ένα μερίδιο σε μια τότε αποτυχημένη εταιρεία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αλλά συμφώνησε να πουλήσει τη μετοχή του πίσω στον ιδιοκτήτη Seabury Stanton στα 11,50 δολάρια ανά μετοχή. Αλλά όταν ο Μπάφετ έλαβε την επιστολή προσφοράς από την Berkshire, η τιμή είχε αλλάξει σε 11 δολάρια.
Ο δραστήριος επενδυτής έψαχνε εκδίκηση για την αλλαγή στη τιμή και ξεκίνησε να αγοράζει μετοχές μέχρι που ανέλαβε τον έλεγχο της εταιρείας και απέλυσε τον Stanton.
Στη συνέχεια, ο ίδιος συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να είχε πουλήσει τις μετοχές και με τα χρήματα αυτά να επενδύσει σε μία ασφαλιστική επιχείρηση. Σε αυτήν που εξέλιξε την Berkshire Hathaway, χωρίς όμς να αγοράσει μία αποτυχημένη εταιρεία, στην οποία αφιέρωσε χρόνο και χρήμα για να την αναζωογονήσει.
«Ο διάδοχός μου θέλω να είναι ήδη πλούσιος και να μην είναι άπληστος»
Την ώρα που στελέχη του λαμβάνουν ακόμα και 16 εκατ. δολάρια ετησίως, ο Μπάφετ αλλά και ο επί δεκαετίας συνεργάτης του Τσάρλι Μάνγκερ έχουν περιοριστεί στα 100.000 δολάρια ετησίως τα τελευταία 40 χρόνια.
Όταν ρωτήθηκε πόσο θεωρεί ότι πρέπει να αμείβεται ο διάδοχός του εξέφρασε την ελπίδα ο «εκλεκτός» του να είναι ήδη πλούσιος αλλά και την επιθυμία του να μην είναι άπληστος. Να μην έχει δηλαδή, όπως εξήγησε, κίνητρο να κερδίσει 10 ή 100 φορές περισσότερα χρήματα από αυτά που χρειάζεται η οικογένειά του για να ζήσει.
«Θα ήταν καταπληκτικό αν συνέβαινε κάτι τέτοιο», ανέφερε στη συνέλευση, δηλώνοντας ότι πιστεύει ακράδαντα πώς οι διευθύνοντες σύμβουλοι πρέπει να έχουν κίνητρα για να προσφέρουν μακροπρόθεσμη επιτυχία στις εταιρείες τους. «Οι τεράστιοι ετήσιοι μισθοί, τα μπόνους και τα βραχυπρόθεσμα stock options ενθαρρύνουν τη βραχυπρόθεσμη σκέψη», σημείωσε.
«Η καλύτερη ευκαιρία για να αυξήσεις τα κεφάλαιο σου είναι όταν τα πράγματα πάνε προς τα κάτω»
Μία πολύ καλή περίοδος για «κυνήγι» ευκαιριών, θεωρεί ο Γουόρεν Μπάφετ τη βουτιά στις αγορές.
Κι αυτό γιατί ο επενδυτής μπορεί να αναζητήσει μετοχές σε χαμηλή τιμή, μετοχές υποτιμημένες, οι οποίες θα ανακάμψουν αργότερα, φέρνοντας κέρδη.
Ο Γουόρεν Μπάφετ συνηθίζει να είναι κυνηγός τέτοιων ευκαιριών με ένα πρόσφατο παράδειγμα την αγορά 55 εκατ. μετοχών της Citigroup, μιας τράπεζας της οποίας οι μετοχές έχουν υποχωρήσει κατά 38% τον προηγούμενο χρόνο.
Διαβάστε επίσης:
Ο τυφώνας Ιντάλια απειλεί τα κέρδη του Γουόρεν Μπάφετ
Μπάφετ-Άκμαν: Πόλεμος long-short στα ομόλογα των ΗΠΑ μετά την υποβάθμιση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η WIMA υποστηρίζει το 3ο συνέδριο CSN ICT: Navigating the Future with AI-Powered Maritime Technologies
- Michael Kors: Σε δύσκολη θέση ο οίκος πολυτελείας μετά το ναυάγιο του deal $8,5 δισ. με την Coach
- Σύνοδος G20: Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε 4 δισ. δολάρια στην Παγκόσμια Τράπεζα για τις φτωχότερες χώρες
- Δυάδα με Over από το Nations League