ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το δικαιούται άλλωστε και με το παραπάνω. Καθώς με τα σημερινά δεδομένα ανακηρύσσεται ατύπως σε «άρχοντα της αγοράς των εταιρικών ομολόγων»… Διότι η συνολική αξία των τριών ενεργών εκδόσεων από εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία (δύο της ΓΕΚ Τέρνα και μία της Τέρνα Ενεργειακής) ανέρχεται στα 770 εκατ. ευρώ. Με συνέπεια να «εκφράζει» το 59,2% της συγκεκριμένης αγοράς, όπου τα 8 διαπραγματεύσιμα ομόλογα έχουν ονομαστική αξία 1,3 δισ. ευρώ αθροιστικά. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο 12μηνο έχουν γίνει μόνο δύο ελληνικές ομολογιακές εκδόσεις και αυτές με την υπογραφή του Γιώργου Περιστέρη…
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η κινητικότητα εντείνεται και ήδη η Lamda Development, του Έλληνα μεγιστάνα Σπύρου Λάτση, είναι στην τελική ευθεία για την έκδοση ομολόγου. Με σκοπό να αντλήσει 320 εκατ. ευρώ στα μέσα Ιουλίου.
Την ίδια στιγμή και άλλοι επιχειρηματίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Μεταδίδοντας την αίσθηση της «ολικής επαναφοράς» για μια αγορά που καιρό τώρα είχε αγκιστρωθεί στη μετριότητα. Χωρίς να μπορεί να αντιταχθεί στις ισχυρές φυγόκεντρες δυνάμεις, απόρροια των οποίων ήταν οι αλληλοδιαδοχικές αποσύρσεις τεσσάρων ομολόγων.
Η εικόνα αυτή φαίνεται να αντιστρέφεται πλέον και ένα πρώτο ουσιαστικό δείγμα γραφής προκύπτει από το συγκριτικό αποτέλεσμα των εκδόσεων της ΓΕΚ Τέρνα και του Τιτάνα. Η τσιμεντοβιομηχανία βγήκε στις διεθνείς αγορές, άντλησε 250 εκατ. ευρώ, έλαβε προσφορές για το διπλάσιο ποσό και πέτυχε επιτόκιο 2,75% για την 7ετία. Την ίδια στιγμή, με την προσφυγή της στην ελληνική αγορά, η ΓΕΚ Τέρνα είχε το ίδιο επιτόκιο με τον Τιτάνα, αλλά άντλησε τα διπλάσια κεφάλαια, με το σύνολο των προσφορών να φτάνει στα 686,7 εκατ. ευρώ.
Συνθήκες αφύπνισης με διπλά οφέλη
Αν μη τι άλλο, τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η… αφυπνισμένη ελληνική αγορά των διαπραγματεύσιμων στο χρηματιστήριο ομολόγων μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη και σε μεγάλες επενδυτικές προκλήσεις. Εμφανίζεται περισσότερο «ώριμη» από ποτέ. Και ικανή να επιβεβαιώσει το θεσμικό της ρόλο, που έχει δύο κεντρικούς πυλώνες:
Ο πρώτος αφορά τις επιχειρήσεις. Στις οποίες δίνεται η δυνατότητα να αντλούν αναπτυξιακά κεφάλαια, χρησιμοποιώντας την εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, που προσφέρουν οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων ελληνικού δικαίου. Με φθηνότερο επιτόκιο από τον τραπεζικό δανεισμό. Και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί η στροφή στις διεθνείς αγορές, αφού το ελληνικό στοιχείο έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδράμει αποφασιστικά, στην κάλυψη ιδιαίτερα απαιτητικών εκδόσεων. Σαφώς και ένα από τα «στοιχήματα» των ελληνικών εκδόσεων είναι να διευρύνουν τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών. Για τους οποίους διορθώθηκαν οι ανορθογραφίες του παρελθόντος και έγινε ευχερέστερη η παρουσία τους στις δημόσιες εγγραφές.
Ο δεύτερος αφορά τους αποταμιευτές-επενδυτές. Εκείνους δηλαδή που αναζητούν καλύτερες αποδόσεις, σε σύγκριση με τα προσφερόμενα, αναιμικά καταθετικά επιτόκια. Το επιπρόσθετο δέλεαρ των εταιρικών ομολόγων είναι το ελκυστικό κόστος συμμετοχής, η οποία ξεκινά από τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση οι εκδόσεις αυτές λειτουργούν σαν ισχυρός μαγνήτης για το «κοιμώμενο χρήμα» των Ελλήνων. Είτε αυτό βρίσκεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς είτε είναι «παρκαρισμένο» σε κάθε είδους ατομικές κρυψώνες είτε έχει μετακινηθεί στο εξωτερικό και αναζητεί ευκαιρίες επαναπατρισμού.
Άντλησαν κεφάλαια 1,91 δισ., τους προσφέρθηκαν 4,38 δισ.
Από τον Οκτώβριο του 2016 έως τώρα οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εκδώσει 12 διαφορετικά ομόλογα, τα οποία στη συνέχεια μπήκαν σε διαπραγμάτευση στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου της Αθήνας. Άλλες 4 εκδόσεις έχουν γίνει στη χαλαρότερων προϋποθέσεων Εναλλακτική αγορά του χρηματιστηρίου.
Συνολικά, οι εταιρείες άντλησαν 1,91 δις ευρώ, ενώ το σύνολο των προσφορών έφτασαν στα 4,38 δισ. ευρώ. Το υπερδιπλάσιο ποσό της ζήτησης έρχεται να καταδείξει ότι… λεφτά όντως υπάρχουν.
Σε όλα τα μέχρι τώρα εκδοθέντα ομόλογα της κύριας αγοράς, οι επενδυτές που έχουν λάβει μέρος στις δημόσιες εγγραφές είναι 59.949. Ένα τμήμα των οποίων προφανώς επικαλύπτεται, καθώς έχει συμμετοχή σε περισσότερες από μία ομολογιακές εκδόσεις. Στο τωρινό ομόλογο της ΓΕΚ Τέρνα οι επενδυτές ήταν 9.951 ενώ το ρεκόρ το κατέχει η (αποσυρθείσα) έκδοση της Μυτιληναίος με 10.038 επενδυτές.
Οι ιδιώτες πήραν εταιρικά ομόλογα 1,16 δισ. ευρώ
Είναι χαρακτηριστικό, ότι από σύνολο των προσφορών και των 12 εταιρικών ομολόγων που έχουν βγεί στην αγορά, τα 2,6 δις προήλθαν από τους ιδιώτες επενδυτές. Οι οποίοι παράλληλα, απορρόφησαν διατεθέντα ομόλογα, ονομαστικής αξίας 1,169 δις. Ομόλογα αξίας 479 εκατ. ευρώ πήραν οι αποκαλούμενοι ειδικοί επενδυτές στους οποίους συγκαταλέγονται τα Αμοιβαία, οι εταιρείες επενδύσεων, οι Ασφαλιστικές, οι χρηματιστηριακές, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, αλλά και επιχειρήσεις, οι οποίες επιζητούν να αξιοποιήσουν αποδοτικότερα τα διαθέσιμά τους. Τα υπόλοιπα 262 εκατ. ευρώ κατέληξαν στα χαρτοφυλάκια των αναδόχων (Τράπεζες κυρίως, αλλά και χρηματιστηριακές ) που αγόρασαν για δικό τους λογαριασμό.
Οι περισσότερες τοποθετήσεις ιδωτών, ήταν αυτές που έγιναν τώρα με το ομόλογο της ΓΕΚ Τέρνα καθώς έφτασαν στα 282,5 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση είναι η έκδοση της Μυτιληναίος (με 185 εκατ. από ιδιώτες) και στην τρίτη ο ΟΠΑΠ με τη συμμετοχή των ιδιωτών να είχε φτάσει στα 140 εκατ. ευρώ.
Το τωρινό ομόλογο της ΓΕΚ Τέρνα, που είναι και το μεγαλύτερο στην ιστορία της αγοράς, συγκέντρωσε τις περισσότερες τοποθετήσεις από τους αναδόχους. Φτάνοντας στα 106 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 102,6 εκατ. προήλθαν από τις τρεις συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική και Eurobank) κατά σειράν. Ενώ σε ότι αφορά την Alpha Bank αυτή… χάθηκε στο δρόμο ανάμεσα στην έκδοση του ενημερωτικού δελτίου και την έναρξη της διαδικασίας της δημόσιας προσφοράς.
Οι 4 αποσύρσεις και το νέο εφετινό ρεκόρ της αγοράς
Κάνοντας χρήση των όρων για πρόωρη αποπληρωμή, τέσσερα εταιρικά ομόλογα αποσύρθηκαν από την αγορά. Συμπτωματικά και τα τέσσερα αυτά ομόλογα (των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Sunlight) είχαν εκδοθεί το 2017, όταν τα επιτόκια ήταν ψηλότερα από τα τρέχοντα. Η αξία των ομολόγων που προπληρώθηκαν και αποσύρθηκαν ήταν 610 εκατ. ευρώ. Με την Τέρνα Ενεργειακή του Γιώργου Περιστέρη να επανέρχεται στην αγορά με νέα έκδοση. Για υπερδιπλάσιο ποσό από το αρχικό, πετυχαίνοντας μάλιστα το μέχρι τώρα χαμηλότερο επιτόκιο από όλες τις εκδόσεις (2,60%).
Ανά έτος, η καλύτερη επίδοση της ελληνικής αγοράς ήταν το 2017 με τις 4 εκδόσεις των 610 εκατ. ευρώ. Το 2018 και το 2019 βγήκαν από τρία εταιρικά ομόλογα από τα οποία αντλήθηκαν κεφάλαια 235 εκατ. και 525 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Στο μέχρι τώρα ένα για το 2020 θα προστεθεί κι άλλο ένα από τη Lamda Development, ανεβάζοντας το «κοντέρ» της άντλησης κεφαλαίων στα 820 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα στην ιστορία του θεσμού, που αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, από σχεδιαζόμενες νέες εκδόσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, τα ομόλογα που «παίζουν» στην αγορά (7) έχουν από την αρχή του έτους μέση ημερήσια αξία συναλλαγών 631.831 ευρώ. Με πρώτο σε συναλλαγές αυτό της Τέρνα Ενεργειακής (180.958) δεύτερο το παλαιό της ΓΕΚ Τέρνα (129.646) και τρίτο αυτό της Αεροπορίας Αιγαίου με συναλλαγές αξίας 122.088 ευρώ ανά ημέρα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κακοκαιρία: Πτώσεις δέντρων στη Θεσσαλονίκη – 60 κλήσεις στην Πυροσβεστική
- Στυλιανίδης: Ο ναυτιλιακός τομέας αναπόσπαστο κομμάτι της «θετικής ατζέντας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ μεταξύ 25 και 29 Νοεμβρίου
- Επιχείρηση εντοπισμού τυχόν αγνοούμενων μεταναστών νότια του Φαρμακονησίου