• Business

    Ο Γιάννης Τσάρας νέος CEO του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης

    • NewsRoom
    Γιάννης Τσάρας, CEO ΟΛΘ

    Γιάννης Τσάρας, CEO ΟΛΘ


    Η ΟΛΘ Α.Ε. γνωστοποίησε πως σήμερα το Διοικητικό της Συμβούλιο εξέλεξε νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο, το μέλος Δ.Σ. κ. Γιάννη Τσάρα.

    Ο Γιάννης Τσάρας σπούδασε Μηχανικός στη Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ (1975-1980). Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (M.Sc) από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (1981-1982) και Διδακτορικό τίτλο σπουδών (Ph.D) από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ΗΠΑ (1982-1985).

    Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝ.ΚΟ Α.Ε. (1990-1993), αναπτυξιακής εταιρείας που εκτελεί μεγάλα ενεργειακά, αρδευτικά και χωροταξικά projects.

    Στη συνέχεια Διευθύνων Σύμβουλος του Κ.ΕΠ.Α. (1994-2004), αναπτυξιακής εταιρείας που ίδρυσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, και που χρηματοδότησε και εξακολουθεί να χρηματοδοτεί εξαιρετικά μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων και μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων, διαχειριζόμενη πόρους ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων σχεδιασμένων για τον ιδιωτικό τομέα.

    Στη συνέχεια ορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος και CEO της εισηγμένης στο χρηματιστήριο ΟΛΘ ΑΕ (2004-2010), εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΕΛΙΜΕ και μετέπειτα της ΕΚΑΛ (Εθνικό Κέντρο Ανάπτυξης Λιμένων), μέλος του Δ.Σ. της ESPΟ (European Seaport Organization) ως εκπρόσωπος των Ελληνικών Λιμένων. Από το 2010 έως σήμερα είναι Γενικός Διευθυντής της PFIC Ltd, μεγάλης χημικής βιομηχανίας παραγωγής φωσφορικών λιπασμάτων (2010-σήμερα) με προσωπικό άνω των 1000 εργαζομένων.

    Συμμετείχε σε επιτροπές παρακολούθησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών (Interreg, Retex, Valoren, Leader, τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης).

    Ερευνητική και διδακτική εμπειρία στους τομείς της μηχανικής των ρευστών.

    Η ανακοίνωση της ΟΛΘ:

    Η ΟΛΘ Α.Ε. γνωστοποίησε πως σήμερα το Διοικητικό της Συμβούλιο (Δ.Σ.) εξέλεξε νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο, το μέλος Δ.Σ. κ. Ιωάννη Τσάρα.

    Ειδικότερα, σε συνέχεια της από 17/07/2024 Ανακοίνωσης περί παραίτησης του κ. Arie Koppelaar με ισχύ από 23/08/2024 από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας και μέλους του Διοικητικού της Συμβουλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα 22/08/2024 με θέμα την ανασυγκρότησή του σε σώμα.

    Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Arie Koppelaar ανακοίνωσε ότι η παραίτησή του ισχύει από σήμερα 22/08/2024. Κατόπιν των ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα, με θητεία μέχρι 10/05/2029, ως κάτωθι: 1. Αθανάσιος Λιάγκος του Ελευθέριου, εκτελεστικό μέλος, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ., 2. Παναγιώτης Μιχαλόπουλος του Άγγελου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., 3. Ιωάννης Τσάρας του Γεωργίου, εκτελεστικό μέλος, Διευθύνων Σύμβουλος, 4. Κωνσταντίνος Φωτιάδης του Παναγιώτη, μη εκτελεστικό μέλος, 5. Martin Masson του Christian, μη εκτελεστικό μέλος, 6. Zonglyu (Jessie) LU του Yaomin LU, μη εκτελεστικό μέλος, 7. Παναγιώτης Σταμπουλίδης του Γρηγορίου, μη εκτελεστικό μέλος, 8. Ευαγγελία Δαμίγου του Εμμανουήλ, μη εκτελεστικό μέλος, 9. Αγγελική Σαμαρά του Δημητρίου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, 10. Ευστάθιος Κουτμερίδης του Θεόδωρου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο διαπίστωσε επίσης τα ακόλουθα: 1. Η συμμετοχή κάθε μέλους στην δεκαμελή (10μελή) σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας συμβάλλει στην εκπλήρωση της συλλογικής καταλληλότητας του Διοικητικού Συμβουλίου και ειδικότερα: η συμμετοχή του/της στο Διοικητικό Συμβούλιο επιτρέπει την ενίσχυση της τεχνογνωσίας του Διοικητικού Συμβουλίου στον τομέα των δραστηριοτήτων της Εταιρείας, την υλοποίηση της στρατηγικής της Εταιρείας και τη διεξαγωγή της καθημερινής λειτουργίας της Εταιρείας.

    2. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να πληροί όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο Ν.4706/2020 για την εταιρική διακυβέρνηση, την εγκεκριμένη Πολιτική Καταλληλότητας των μελών του Δ.Σ. της Εταιρείας και το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο. Ειδικότερα, στη σύνθεσή του:

    (α) Το Διοικητικό Συμβούλιο καλύπτει την επαρκή εκπροσώπηση ανά φύλο, υπερβαίνοντας τις ελάχιστες προβλέψεις του Ν.4706/2020 και της Πολιτικής Καταλληλότητας των μελών του Δ.Σ. της Εταιρείας, καθώς συμμετέχουν τρεις (3) γυναίκες επί συνόλου δέκα (10) μελών, ήτοι η συμμετοχή του γυναικείου φύλου ανέρχεται σε 30%.

    (β) Τα κριτήρια ανεξαρτησίας που απορρέουν από το νόμο, πληρούνται από το 1/3 τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ. (σύμφωνα με το νόμο «αν προκύψει κλάσμα, στρογγυλοποιείται στον αμέσως εγγύτερο ακέραιο αριθμό»), καθώς τρία (3) από το σύνολο των δέκα (10) μελών, και συγκεκριμένα οι κκ. – Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, – Αγγελική Σαμαρά και – Ευστάθιος Κουτμερίδης, πληρούν τα κριτήρια ανεξαρτησίας του άρθρου 9 του Ν.4706/2020, καθώς (i) δεν κατέχουν άμεσα ή έμμεσα ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου μεγαλύτερο του 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας και (ii) είναι απαλλαγμένα από οιαδήποτε οικονομική, επιχειρηματική, οικογενειακή ή άλλου είδους σχέση εξάρτησης, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις τους και την ανεξάρτητη και αντικειμενική κρίση τους.

    Η ανεξαρτησία τους διαπιστώθηκε από την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας της 10/05/2024 και επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 22/08/2024.

    (γ) Το Διοικητικό Συμβούλιο περιλαμβάνει μέλη τριών διαφορετικών εθνικοτήτων, αποτελώντας μία ποικιλόμορφη δεξαμενή δεξιοτήτων, εμπειρίας και οράματος, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την καινοτομία της Εταιρείας.

    (δ) Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν την κατάλληλη εμπειρία, επαρκή γνώση, δεξιότητες, ανεξαρτησία κρίσης, ακεραιότητα και καλή φήμη, δεν έχουν κανένα κώλυμα και δεν στερούνται καταλληλότητας σύμφωνα με την εγκεκριμένη Πολιτική Καταλληλότητας και το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο της Εταιρείας.

    (ε) Η δεκαμελής (10μελής) σύνθεση καλύπτει την ορθή και αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου, αντανακλά το μέγεθος της Εταιρείας, την οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας της, ενώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γνώσεων, δεξιοτήτων, προσόντων και εμπειρίας, τα οποία καλύπτουν την εμπειρογνωμοσύνη που σχετίζεται με κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα της Εταιρείας και τους κύριους κινδύνους που συνδέονται με αυτήν, τον στρατηγικό σχεδιασμό, τις οικονομικές αναφορές, τη συμμόρφωση με το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, την ικανότητα να προσδιορίζουν και να διαχειρίζονται τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην Εταιρεία.

    Ακολούθως, το Δ.Σ. κατόπιν αξιολόγησης, εξέλεξε τη νέα Επιτροπή Αποδοχών της Εταιρείας σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν.4706/2020, αποτελούμενη από πέντε (5) μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. εκ των οποίων τα τρία (3) ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ., κατά την έννοια του άρθρου 9 του Ν.4706/2020, με θητεία ίση με τη θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου, ήτοι μέχρι την 10/05/2029.

    Συγκεκριμένα η νέα Επιτροπή Αποδοχών της ΟΛΘ Α.Ε. αποτελείται από τους:

    1. Παναγιώτη Μιχαλόπουλο του Άγγελου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., 2. Αγγελική Σαμαρά του Δημητρίου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., 3. Ευστάθιο Κουτμερίδη του Θεόδωρου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., 4. Martin Masson του Christian, μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. και 5. Κωνσταντίνο Φωτιάδη του Παναγιώτη, μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ.

    Σημειώνεται ότι: 1. Τα μέλη της Επιτροπής Αποδοχών διαθέτουν συλλογικά τις κατάλληλες γνώσεις, την εμπειρία και την εμπειρογνωμοσύνη αναφορικά με τις πολιτικές και πρακτικές αποδοχών, καθώς και τη διαχείριση των κινδύνων, προκειμένου να διασφαλίζουν τη συμφωνία της πολιτικής αποδοχών με το προφίλ κινδύνου της Εταιρείας. Κάθε μέλος της Επιτροπής Αποδοχών διαθέτει την κατάλληλη εμπειρογνωμοσύνη και επαγγελματική εμπειρία στη διαχείριση των κινδύνων της Εταιρείας καθώς:

    – Ο κ. Παναγιώτης Μιχαλόπουλος έχει εμπειρία στη διοίκηση εταιρειών, οργανισμών και ενώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και έχει διατελέσει μέλος σε προηγούμενες Επιτροπές Αποδοχών της Εταιρείας.

    – Η κ. Αγγελική Σαμαρά έχει εμπειρία στην εποπτεία της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και του ελέγχου. – Ο κ. Ευστάθιος Κουτμερίδης έχει επαγγελματική εμπειρία στον οικονομικό έλεγχο και τη φορολογική διοίκηση, κατέχοντας σχετικές ανώτερες διοικητικές θέσεις.

    – Ο κ. Martin Masson είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Λογιστική και Διοίκηση, είναι πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής και έχει εκτεταμένη διοικητική εμπειρία καθώς και εμπειρία στον τομέα του Ελέγχου.

    – Ο κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης υπηρετεί ως Νομικός Διευθυντής σε εταιρεία με ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων, καθώς και ως νομικός σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. διαφόρων εταιρειών.

    2. Οι απαιτήσεις και τα κριτήρια ανεξαρτησίας που θέτει το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο (άρθρο 9 παρ. 1 & 2 του N.4706/2020) πληρούνται από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής και ειδικότερα από τον κ. Παναγιώτη Μιχαλόπουλο, την κα Αγγελική Σαμαρά και τον κ. Ευστάθιο Κουτμερίδη, καθώς: (i) δεν κατέχουν άμεσα ή έμμεσα ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου μεγαλύτερο του 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας και (ii) είναι απαλλαγμένα από οιαδήποτε οικονομική, επιχειρηματική, οικογενειακή ή άλλου είδους σχέση εξάρτησης, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις τους και την ανεξάρτητη και αντικειμενική κρίση τους. Η

    ανεξαρτησία τους διαπιστώθηκε από την Τακτική Γενική Συνέλευση της 10/05/2024 και επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 22/08/2024.

    Σε συνέχεια της ως άνω απόφασης του Δ.Σ. της 22/08/2024, η Επιτροπή Αποδοχών συνεδρίασε και συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

    1. Παναγιώτης Μιχαλόπουλος του Άγγελου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., Πρόεδρος της Επιτροπής Αποδοχών 2. Αγγελική Σαμαρά του Δημητρίου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., Μέλος της Επιτροπής Αποδοχών 3. Ευστάθιος Κουτμερίδης του Θεοδώρου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., Μέλος της Επιτροπής Αποδοχών 4. Martin Masson του Christian, μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., Μέλος της Επιτροπής Αποδοχών και 5. Κωνσταντίνος Φωτιάδης του Παναγιώτη, μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ, Μέλος της Επιτροπής Αποδοχών.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αποδοχών είναι ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., κατά την έννοια του άρθρου 9 παρ. 1 & 2 του N.4706/2020.

    Ακολούθως, το Δ.Σ. κατόπιν αξιολόγησης, εξέλεξε τη νέα Επιτροπή Υποψηφιοτήτων της Εταιρείας σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν.4706/2020, αποτελούμενη από πέντε (5) μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. εκ των οποίων τα τρία (3) ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ., κατά την έννοια του άρθρου 9 του Ν.4706/2020, με θητεία ίση με τη θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου ήτοι μέχρι την 10/05/2029.

    Συγκεκριμένα η νέα Επιτροπή Υποψηφιοτήτων της ΟΛΘ Α.Ε. αποτελείται από τους:

    1. Αγγελική Σαμαρά του Δημητρίου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., 2. Παναγιώτη Μιχαλόπουλο του Άγγελου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., 3. Ευστάθιο Κουτμερίδη του Θεοδώρου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., 4. Martin Masson του Christian, μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. και 5. Κωνσταντίνο Φωτιάδη του Παναγιώτη, μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ.

    Σημειώνεται ότι:

    1. Τα μέλη της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων διαθέτουν συλλογικά τις κατάλληλες γνώσεις, την εμπειρία και την εμπειρογνωμοσύνη αναφορικά με θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και την επιχειρηματική δραστηριότητα της Εταιρείας και τους βασικούς κινδύνους που συνδέονται με αυτήν, καθώς:

    – Η κ. Αγγελική Σαμαρά έχει διατελέσει Πρόεδρος της προηγούμενης Επιτροπής Υποψηφιοτήτων της Εταιρείας και είναι ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Διοικητικών Συμβουλίων εισηγμένων εταιρειών.

    – Ο κ. Παναγιώτης Μιχαλόπουλος έχει διατελέσει μέλος της προηγούμενης Επιτροπής Υποψηφιοτήτων της Εταιρείας και έχει εμπειρία στη διοίκηση εταιρειών, οργανισμών και ενώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

    – Ο κ. Ευστάθιος Κουτμερίδης έχει επαγγελματική εμπειρία στην οικονομικό έλεγχο και τη φορολογική διοίκηση, κατέχοντας σχετικές ανώτερες διοικητικές θέσεις.

    – Ο κ. Martin Masson έχει εκτεταμένη διοικητική εμπειρία στον τομέα δραστηριότητας της εταιρείας, καθώς υπηρετεί ως Διευθύνων Σύμβουλος σε εταιρεία που διαθέτει 21 τερματικούς σταθμούς παγκοσμίως.

    – Ο κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης έχει εμπειρία σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης ανωνύμων εταιρειών, ορισμένες από αυτές στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών.

    2. Οι απαιτήσεις και τα κριτήρια ανεξαρτησίας που θέτει το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο (άρθρο 9 παρ. 1 & 2 του N.4706/2020) πληρούνται από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής και ειδικότερα από την κα Αγγελική Σαμαρά, τον κ. Παναγιώτη Μιχαλόπουλο και τον κ. Ευστάθιο Κουτμερίδη, καθώς: (i) δεν κατέχουν άμεσα ή έμμεσα ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου μεγαλύτερο του 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας και (ii) είναι απαλλαγμένα από οιαδήποτε οικονομική, επιχειρηματική, οικογενειακή ή άλλου είδους σχέση εξάρτησης, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις τους και την ανεξάρτητη και αντικειμενική κρίση τους.

    Η ανεξαρτησία τους διαπιστώθηκε από την Τακτική Γενική Συνέλευση της 10/05/2024 και επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 22/08/2024.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο όρισε επίσης την κα Αγγελική Σαμαρά, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., ως Πρόεδρο της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων.

    Με την ως άνω απόφαση του Δ.Σ. της 22/08/2024, η Επιτροπή Υποψηφιοτήτων της Εταιρείας είναι η εξής:

    1. Αγγελική Σαμαρά του Δημητρίου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., Πρόεδρος της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων, 2. Παναγιώτης Μιχαλόπουλος του Άγγελου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., Mέλος της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων, 3. Ευστάθιος Κουτμερίδης του Θεοδώρου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., Mέλος της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων, 4. Martin Masson του Christian, μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., Mέλος της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων, και 5. Κωνσταντίνος Φωτιάδης του Παναγιώτη, μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ, Mέλος της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων.

    Τονίζεται πως η Επιτροπή Ελέγχου παραμένει ως έχει, με την κάτωθι σύνθεση:

    1. Παναγιώτης Μιχαλόπουλος του Άγγελου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου 2. Παναγιώτης Σταμπουλίδης του Γρηγορίου, μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου 3. Ευστάθιος Κουτμερίδης του Θεόδωρου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου είναι ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., κατά την έννοια του άρθρου 9 παρ. 1 & 2 του N.4706/2020.



    ΣΧΟΛΙΑ