ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Γιός μεταλλωρύχου από τη Στρατονίκη της ορεινής Χαλκιδικής, ο οικονομολόγος Γιάννης Μίχος ίδρυσε το 1992 την Epsilon Net. Μια μικρή, προσωπική εταιρεία πληροφορικής, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, που από το 1999 άρχισε να αποκτά ουσιώδη οντότητα και να αναπτύσσει τον βηματισμό της. Για να βρεθεί το 2008 στο «ταμπλό» της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝ.Α) του χρηματιστηρίου της Αθήνας.
Στις 16 Μαΐου του 2014 η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ήταν στα επίπεδα των 4 εκατ. ευρώ. Δύο μέρες αργότερα ο Γιάννης Μίχος αναδείχθηκε ένα από τα σημαίνοντα πρόσωπα της επικαιρότητας. Όχι για λόγους επιχειρηματικούς, αλλά για τη νίκη του από την πρώτη Κυριακή των Αυτοδιοικητών εκλογών στο Δήμο του Αριστοτέλη.
Σε μια βαθιά διχασμένη Χαλκιδική που «έβραζε» τότε για το ζήτημα της επέκτασης των εξορύξεων χρυσού.
Η υποψηφιότητα του Γιάννη Μίχου στις τοπικές εκλογές έγινε σε συνθήκες άμεσης δημοκρατίας.
Καθώς οι ίδιοι οι κάτοικοι ήταν εκείνοι που τον επέλεξαν με τη ψήφο τους, ανάμεσα σε άλλους δύο διεκδικητές του «χρίσματος».
Καταφέρνοντας τελικά να κερδίσει και τη Δημαρχία, αφού εκτόπισε τον πολυσυζητημένο Χρήστο Πάχτα, που ήταν τότε το «κόκκινο πανί» για το ιδιαίτερα δυναμικό «κίνημα» κατά της επένδυσης της Eldorado Gold στις Σκουριές.
Οι αντιδράσεις αυτές ήταν που έδωσαν το ισχυρό ρεύμα υπεροχής στις κάλπες στον Γιάννη Μίχο.
Επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα Ανάπτυξης», ο οποίος είχε ταχθεί εναντίον της επέκταση της μεταλλευτικής δράσης στην περιοχή. Φροντίζοντας όμως να επισημάνει αμέσως μετά τις εκλογές ότι «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι».
Ωστόσο, η θητεία του στο Δημαρχιακό θώκο δεν έμελλε να ευδοκιμήσει, καθώς στις 24 Απριλίου του 2015 παραιτήθηκε. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι δίνει προτεραιότητα στις επαγγελματικές του υποχρεώσεις.
Του πήρε σχεδόν έναν χρόνο για να καθορίσει τις επιλογές του. Διαβλέποντας προφανώς ότι «η τέχνη του εφικτού» στον ευρύτερο τομέα της πολιτικής, δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολη υπόθεση.
Η φυγή από τη Δημαρχία και η ολική επαναφορά
Την ημέρα που έφυγε από τη Δημαρχία, η χρηματιστηριακή αξία της Epsilon Net είχε κατρακυλήσει στα 2,6 εκατ. ευρώ. Καταγράφοντας απώλειες 35% στο σύντομο διάστημα που ο Γιάννης Μίχος ήταν στις επάλξεις του Δήμου.
Στα χρόνια που κύλησαν έκτοτε η εταιρεία πληροφορικής, άρχισε να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Τόσο στο καθαρό επιχειρηματικό, όσο και στον «στίβο» της χρηματιστηριακής αγοράς. Όπλο της, το παρεχόμενο επιχειρησιακό λογισμικό σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
Αλλά και οι επενδύσεις στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.
Η κομβικού χαρακτήρα απόφαση ήταν πέρσι το καλοκαίρι, με τη μετάταξη της εταιρείας από την Εναλλακτική στην Κύρια αγορά του χρηματιστηρίου. Μέσω αύξησης κεφαλαίου ύψους 5,3 εκατ. ευρώ και τις νέες μετοχές να τιμολογούνται στα 2,40 ευρώ η μία.
Στην ΑΜΚ που έγινε με δημόσια προσφορά δεν μετείχε ο ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Μίχος.
Το ποσοστό συμμετοχής του οποίου από το 84,79% που ήταν, έπεσε στο 70,71%. Διευρύνοντας έτσι τη μετοχική βάση της Epsilon Net, η οποία έκανε πρεμιέρα διαπραγμάτευσης στη βασική αγορά του χρηματιστηρίου, στις 15 Ιουλίου του 2020. Με τη αποτίμησή της να ξεκινά από τα επίπεδα των 32,2 εκατ. ευρώ.
Σχεδόν..12,5 φορές πάνω, από τότε που ο Γιάννης Μίχος άφησε τη Δημοτική Αρχή του Αριστοτέλη Χαλκιδικής, ή 10,3 φορές πιο μεγάλη μέσα σε διάστημα περίπου 5 ετών, αν δεν υπολογιστεί η επίδραση της ΑΜΚ…
Τα στοιχεία που διαμορφώνουν το Success story για όλους
Κατ’ ουσίαν όμως και όπως αποδεικνύεται μέχρι τώρα, το «χρυσοφόρο» Success story της Epsilon Net μόλις άρχιζε.
Ο Διοικητικός και μετοχικός ηγέτης της εταιρείας προχώρησε σε σποραδικές κινήσεις πώλησης μετοχών, μειώνοντας το ποσοστό του από το 70,71% μετά από την ΑΜΚ στο τρέχον 63,99%.
Από τις παραχωρήσεις των μετοχών ο Γιάννης Μίχος εισέπραξε περί τα 4,5 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από την αναλυτική ενημέρωση που παρέχει η εταιρεία προς τις χρηματιστηριακές αρχές. Με τη μέση τιμή διάθεσης να είναι στα 5 ευρώ ανά μετοχή.
Θεσμικά χαρτοφυλάκια, ξένα αλλά και εγχώρια, όπως επίσης και ιδιώτες επενδυτές, τοποθέτησαν εν συνόλω 9,8 εκατ. ευρώ.
Καλύπτοντας την Αύξηση Κεφαλαίου και απορροφώντας τα προσφερθέντα «πακέτα « από το βασικό μέτοχο. Πειθόμενοι καταφανώς από τις προοπτικές της εταιρείας.
Η οποία δείχνει να έχει βελτιώσει ραγδαία τα μεγέθη της, στον απόηχο των πρόσφατων εξαγορών της Data Communication και της Singular Logic, που αποκτήθηκε από κοινού με την Space Hellas, έναντι συνολικού τιμήματος 18 εκατ. ευρώ, απαλλαγμένη από δανειακά βάρη.
Όλα αυτά σε συνδυασμό και με άλλες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν οδηγήσει τον όμιλο της Epsilon Net να διαθέτει ένα πολύ ισχυρό, ενεργό πελατολόγιο.
Το οποίο αριθμητικά ξεπερνά πλέον τις 70.000 ,έχοντας στις τάξεις του λογιστικά/φοροτεχνικά γραφεία και επιχειρήσεις.
Αποδέκτες των ενημερωμένων πληροφορικών συστημάτων που παρέχει η Epsilon Net, με άμεση προσαρμογή στις συνεχείς αλλαγές των εργατικών, ασφαλιστικών και φορολογικών διατάξεων.
Η εταιρεία λειτουργεί επίσης την ιστοσελίδα e-forologia, ενώ κυρίαρχη είναι η θέση της όχι μόνο στις εμπορικολογιστικές εφαρμογές, αλλά και στο κομμάτι της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών βιβλίων My DATA της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Πώς μεταφράζονται όλα αυτά με οικονομικούς όρους; Πέρσι ο ενοποιημένος (ετήσιος) κύκλος εργασιών ήταν 21,1 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 20,7%. Ενώ στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς οι πωλήσεις έφτασαν στα 8 εκατ. ευρώ με άνοδο 110,6%. Επίσης, το 2020, τα κέρδη προ φόρων ήταν 3,3 εκατ. ευρώ (2,279 εκατ. καθαρά ) καταγράφοντας άνοδο 141,2%. Στο πρώτο τρίμηνο του 2021 η πρό φόρων κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 2,235 εκατ. ευρώ, με άλμα 463,8%.
Με χρηματιστηριακή αξία…3,4 τόνων χρυσού
Την ίδια στιγμή και στο χρηματιστήριο οι επιδόσεις είναι εξ ίσου λαμπρές. Κάτι σαν ξέφρενο πάρτι, όπου όλοι οι συμμετέχοντες απολαμβάνουν τις μεθυστικές αποδόσεις. Με τη μετοχή να κλείνει χθες στα 12,65 ευρώ, έχοντας ενισχυθεί κατά…426,7% από τότε που μπήκε στην Κύρια αγορά. Δηλαδή μέσα σε 14 μήνες.
Πλέον η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έχει εκτοξευτεί στα υψίπεδα των 169,5 εκατ. ευρώ.
Και αντιστοιχεί πλέον όσο και η τρέχουσα αγοραία αξία… 3,4 τόνων χρυσού. Όταν για την Eldorado Gold , η εφετινή παραγωγή χρυσού από τα ορυχεία της Χαλκιδικής αναμένεται να είναι περί τους 1,7 τόνους.
Σε κάθε περίπτωση η μετοχική περιουσία που είναι στο προσωπικό χαρτοφυλάκιο του Γιάννη Μίχου μεταφράζεται τώρα στα περίπου 108,5 εκατ. εκατ. ευρώ. Γεγονός που εξ αντικειμένου τον δικαιώνει περίτρανα για την απόφασή του να επανέλθει εξ ολοκλήρου στις μπίζνες και να πετύχει τέτοιου είδους «θαύματα».
Πώς τα 1.000 ευρώ μιας τοποθέτησης έχουν γίνει… 53.830
Τι όμως θα είχε συμβεί αν κάποιος από τους ψηφοφόρους του Γιάννη Μίχου αποφάσιζε τρόπον τινά να ακολουθήσει τα ίδια βήματα με εκείνον, στις 24 Απριλίου του 2015; Αν λοιπόν τότε είχε τοποθετήσει κάποιος 1.000 ευρώ αγοράζοντας μετοχές της Epsilon Net, σήμερα θα είχε «χαρτιά» που αξίζουν…53.830 ευρώ.
Πρόκειται για μια εκτυφλωτική απόδοση καθώς φτάνει στο…5.283% μέσα στο διάστημα των περίπου 6,5 τελευταίων ετών.
Λαμβάνοντας ως σημείο εκκίνηση την αναπροσαρμοσμένη τιμή των 0,235 ευρώ (λόγω της παραχώρησης 1 νέας μετοχής δωρεάν , για κάθε μία παλαιά, το 2018).
Στην πράξη βέβαια ο άθλος αυτός ήταν δύσκολο να επιτευχθεί καθώς η εταιρεία είχε εκείνη την εποχή σχεδόν μηδενικές συναλλαγές.
Το «καυτό» σκηνικό και τα πονταρίσματα στο «χαρτί»
Σε αντίθεση με το «καυτό» που άρχισε να παρατηρείται μετά από την ΑΜΚ και το «μοίρασμα» των μετοχικών «πακέτων».
Κινήσεις ,οι οποίες κατά καιρούς γίνονται και από άλλους επιχειρηματίες, χωρίς να διασφαλίζουν πάντα και την ποθούμενη χρηματιστηριακή ευτυχία.
Εδώ όπου βρίσκεται τώρα η Epsilon Net, η κεφαλαιοποίησή της είναι 3,4 φορές μεγαλύτερη από το ενεργητικό της.
Είναι επίσης 7,7 φορές πάνω σε σχέση με τις περσινές πωλήσεις και αντιστοιχεί σε 53,4 φορές στην κερδοφορία που πέτυχε πέρσι.
Ωστόσο αν συνεχιστεί η επιχειρηματική δυναμική που έδειξε στο πρώτο εφετινό τρίμηνο, οι συγκριτικές σχέσεις πωλήσεων και κερδών με τη χρηματιστηριακή της αξίας, μπορεί να αποκλιμακωθούν κατά πολύ.
Τουλάχιστον σε αυτό φαίνεται να ποντάρουν οι «οργανωμένοι παίκτες» συνυπολογίζοντας ότι ο κλάδος της πληροφορικής θα έχει εξαιρετικά ουσιώδη οφέλη και με άξονα τους πόρους που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Υπό αυτό το πρίσμα θεώρησης των εξελίξεων η μετοχή συνεχίζει να κάνει βόλτες στα ψηλά, χωρίς ουσιαστική διόρθωση των τιμών. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, όπου παρά τις μεγάλες υπεραξίες δεν φαίνεται να υποκύπτουν πολλοί στον πειρασμό των ρευστοποιήσεων. Κάθε άλλο μάλιστα.
Και εν όψει των αποτελεσμάτων 6μηνου που θα ανακοινώσει η εταιρεία στις 21 Σεπτεμβρίου. Μια εταιρεία από την οποία πέρσι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Γιάννης Μίχος έλαβε πέρσι μικτές αποδοχές ύψους 140.000 ευρώ, από 116.000 που είχε λάβει το 2019.
Για τους εργαζόμενους στην εταιρεία, οι μέσες ετήσιες αποδοχές για την περσινή χρονιά ήταν 21.948 ευρώ μικτά.
Διαβάστε επίσης