ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο ESM ενημερώνει τους επενδυτές για τα «καλά νέα», ότι δηλαδή «η Ελλάδα πέρασε τις τελικές εξετάσεις» του τρίτου προγράμματος και «σύντομα θα μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της».
«Από το 2015, η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις, επέστρεψε στην οικονομική ανάπτυξη και έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της. Τώρα η χώρα θα ακολουθήσει τον δρόμο της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου, θα γίνει μια ακόμα ιστορία επιτυχίας του ESM» σημειώνει.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, αναφέρεται ότι «για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα θα τύχει περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, με τη μορφή παράτασης των προθεσμιών λήξης των δανείων του EFSF, αναβολών επιτοκίων και μερικά ακόμα βήματα».
Συνεχίζοντας, ο ESM επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα λάβει επίσης μια τελική δόση ύψους 15 δισ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στο ταμειακό απόθεμα της χώρας για να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησής της μέχρι το έτος 2020.
«Η χώρα έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αλλά αυτά τα επιπλέον χρήματα θα καθησυχάσουν τους επενδυτές, καθώς η Ελλάδα αποκαθίσταται πλήρως ως εκδότης στην αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης» τονίζει το σημείωμα του ESM προς τους επενδυτές και καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε βιώσιμη βάση».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: JP Morgan: Η συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας είναι «δίκαια γενναιόδωρη»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Fitch: «Υβριδικά καθαρή» και με προϋποθέσεις η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σοκ από ESM: Δεν υπάρχει περίπτωση να μην κοπούν συντάξεις και αφορολόγητο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές