ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H Τουρκία ζει έναν εφιάλτη, καθώς η τουρκική λίρα καταγράφει και πάλι μεγάλες απώλειες μετά το ράλι της Τετάρτης, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η χθεσινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να αυξήσει τα επιτόκια αποτελεί ένα ικανοποιητικό πρώτο βήμα, ωστόσο θα χρειαστούν περισσότερα για να πειστούν οι αγορές.
Το ζευγάρι USD/TRY σημειώνει άνοδο 3% στις 4,77 λίρες ανά δολάριο, ενώ το EUR/TRY κερδίζει 3% στο 5,5155.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε χθες το επιτόκιο στη διευκόλυνση έκτακτης ρευστότητας κατά 300 μονάδες βάσης στο 16,5% σε έκτακτη συνεδρίαση της για να συζητήσει “τις τελευταίες εξελίξεις”. Η τράπεζα κράτησε τα υπόλοιπα επιτόκια αμετάβλητα, περιγράφοντας την απόφαση της ως “σημαντική νομισματική σύσφιξη” και υπογραμμίζοντας ότι παραμένει έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της.
Η χθεσινή αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ήταν ξεκάθαρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την ανάκτηση της αξιοπιστίας της, ωστόσο από μόνο του δεν αναμένεται να είναι αρκετό, εκτιμούν οι αναλυτές της Nordea.
“Οι αγορές αναμένεται να δοκιμάσουν και πάλι την κεντρική τράπεζα για να δουν αν θα πρέπει να ανησυχούν για τον κίνδυνο η ανεξαρτησία της να έχει περιοριστεί”, προσθέτουν. Η Nordea περιμένει άλλη μία αύξηση 300 μ.β. στη διευκόλυνση ρευστότητας στη συνεδρίαση του Ιουνίου, με το επιτόκιο να σκαρφαλώνει στο 19,5%.
“Αυτό αναμένεται να είναι αρκετό για να προσελκύσει ξένες εισροές και να επαναφέρει ρευστότητα στην αγορά, αλλά και -αυτό είναι το πιο σημαντικό– να βελτιώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην κεντρική τράπεζα”, επισημαίνει.
Από την πλευρά της η Commerzbank εκτιμά ότι εφόσον το ζευγάρι USD/TRY δεν υποχωρήσει κάτω από το 4,55-4,60, ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί στο “14% με 15% τους επόμενους μήνες”.
“Με λίγη βοήθεια από τις παγκόσμιες αγορές στη σωστή στιγμή, το USD/TRY θα μπορούσε να υποχωρήσει προς το 4,20 και σε αυτά τα επίπεδα ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό θα είναι λιγότερο μεγάλος”, εκτιμά η Commerzbank, όπως μεταδίδει η WSJ.
Η Danske Bank εκτιμά ότι “η πίεση στο νόμισμα θα παραμείνει υψηλή μέχρι τις εκλογές στις 24 Ιουνίου”.
“Ωστόσο, περιμένουμε και άλλη μία αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 7 Ιουνίου, εάν όχι νωρίτερα, εφόσον η λίρα συνεχίσει να παραμένει υπό πίεση”, προσθέτει, σύμφωνα με την WSJ.
Οι πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα ακολουθούν τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα επιδιώξει να αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο της νομισματικής πολιτικής εφόσον επανεκλεγεί. Οι δηλώσεις του πυροδότησαν ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, με τον οίκο Fitch να προειδοποιεί σε ανάλυση του ότι “περαιτέρω διάβρωση της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής θα επιφέρει νέες πιέσεις στο πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Puma: Απογοητευτικά κέρδη και μείωση των στόχων βυθίζουν την μετοχή
- Λίγα λόγια για το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ
- Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Στοχευμένες μεταρρυθμίσεις στο «φρένο χρέους» – Κλειδί η επικοινωνία με τις ΗΠΑ
- NBG Securities για ελληνικές τράπεζες: Οι αμοιβές των μετόχων στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος – Top pick η Πειραιώς