Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ο Draghi σώζει τις ιταλικές τράπεζες; Θα αγοράσει κόκκινα δάνεια

Ντράγκι, Mario Draghi, Πρόεδρος ΕΚΤ

Mario Draghi, Πρόεδρος ΕΚΤ

Σε συζητήσεις με την ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για την αγορά «πακέτων» μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QΕ) και την αποδοχή τους ως ενέχυρα για την χρηματοδότηση των τραπεζών.

Πρόκειται για μία κίνηση η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας του σχεδίου διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων των ιταλικών τραπεζών, τα οποία ανέρχονται σε 200 δισ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, η ΕΚΤ ενδέχεται να συναντήσει την αντίσταση άλλων χωρών οι οποίες δεν συμφωνούν με την αγορά τίτλων καλυμμένων με δάνεια (ABS) τα οποία δεν εξυπηρετούνται για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, καθώς εκτιμούν ότι έτσι η κεντρική τράπεζα αναλαμβάνει υπερβολικούς κινδύνους.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, η ΕΚΤ ενδέχεται να αγοράζει τους εν λόγω τίτλους στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 1,5 τρισ. ευρώ ή να τους δέχεται ως ενέχυρα από τις τράπεζες στις πράξεις αναχρηματοδότησης.

Mario Draghi, Πρόεδρος ΕΚΤ

Τον περασμένο Νοέμβριο, πηγές από την ΕΚΤ ανέφεραν ότι η αγορά «πακέτων» μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσε να αποτελέσει μία ακραία επιλογή στην περίπτωση που η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη γινόταν «εξαιρετικά κακή».

Από το Νοέμβεριο του 2014, η ΕΚΤ αγοράζει κατά μέσο όρο 1,19 δισ. ευρώ ομολόγων τα οποία είναι καλυμμένα με δάνεια τα οποία είναι εξυπηρετούμενα. Βάσει των υφιστάμενων κανόνων, η ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει ABS όσο αυτά διαθέτουν αξιολόγηση πάνω από ένα όριο, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι αγοράζει μόνο τίτλους υψηλής ποιότητας.

Ενδέχεται, επίσης, να σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορεί να αγοράζει μόνο τίτλους υψηλής διασφάλισης, οι οποίοι είναι οι τελευταίοι που απορροφούν ζημιές στην περίπτωση που δεν αποπληρώνονται τα δάνεια. Το γεγονός αυτό θα περιόριζε τη δεξαμενή ιταλικών ABS που θα μπορούσε να αγοράσει η ΕΚΤ.