Ο αδιαμφισβήτητα κορυφαίος Ελληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας, Αριστοτέλης Ωνάσης είχε πει: «Για να πετύχεις στις επιχειρήσεις, πρέπει να καταφέρεις τους άλλους να βλέπουν τα πράγματα όπως τα βλέπεις εσύ».

Και σίγουρα όταν το λέει ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από το μηδέν κι έχτισε μια αυτοκρατορία, θα πρέπει να τον ακούμε.

Ισως δε να είναι ένα μότο που χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια και ο Αλέξης Πατέλης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για οικονομικά θέματα.

Πολλοί μπορούν να πιστεύουν ότι χωρίς υπουργική καρέκλα ο ρόλος του κ. Πατέλη την τελευταία πενταετία είναι άχαρος, υποβαθμισμένος ή στην καλύτερη περίπτωση απαρατήρητος.

Αυτά όλα μπορεί να είναι και η συνταγή της επιτυχίας ενός εξαιρετικού οικονομολόγου ο οποίος βρίσκεται πίσω από σημαντικές υποθέσεις που μας απασχόλησαν.

Όπως φυσικά τα placement των τραπεζών, με τελευταίο αυτό της τράπεζας Πειραιώς το οποίο έσπασε όλα τα ρεκόρ.

Το να πουλάς το 27% μιας τράπεζας, μια συμφωνία που αποφέρει στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 1,3 δις ευρώ, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ειδικά όταν δεν έχουμε να κάνουμε με έναν ενδιαφερόμενο, αλλά με μια μακρά διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία προκειμένου να γίνουν όλα με προσοχή και να στεφτούν με επιτυχία.

Ο αθόρυβος Αλέξης Πατέλης δεν είναι από αυτούς που θα κάνουν επικοινωνιακό ντόρο για τη δουλειά τους. Εργάζεται σκληρά για να πετύχει το στόχο του, κάτι που έκανε τόσο με την προ μηνών πώληση του πακέτου μετοχών της Εθνικής που κατείχε το ΤΧΣ, όσο και τώρα με το ακόμη πιο δύσκολο εγχείρημα της Πειραιώς.

Ηταν από τους πρώτους, ίσως και ο μοναδικός στην εκκίνηση της διαδικασίας, που επέμενε ότι πρέπει να πωληθεί το σύνολο της συμμετοχής του ΤΧΣ στην τράπεζα.

Όταν πολλοί ήταν σκεπτικοί, προβληματισμένοι ή και εντελώς αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο κ. Πατέλης ήταν αυτός που τους έπεισε με στέρεα επιχειρήματα.

Ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που έλαβε την τελική απόφαση κι έδωσε το πράσινο φως για την πλήρη αποκρατικοποίηση της Πειραιώς.

Δικαίωση της επιλογής

Η επιλογή του κ. Πατέλη δικαιώνεται από τις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργικός σύμβουλος μέτρησε το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα, «διάβασε» τα δεδομένα των αγορών διεθνώς, μελέτησε ακόμη και τις μελλοντικές προοπτικές κι «έχτισε» έτσι το αφήγημα της πώλησης του 27%.

Ως καλός τεχνοκράτης, ως άνθρωπος των αγορών και ως οικονομολόγος που χαίρει διεθνούς εκτίμησης, ο Αλέξης Πατέλης είχε κι έναν ακόμη σημαντικό ρόλο: Να έρθει σε επαφή με μεγάλα funds του εξωτερικού, με διεθνείς «παίκτες» και με κορυφαίες εταιρείες.

Επρεπε να τους πείσει πολλαπλώς τόσο για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών όσο κυρίως για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Κορυφαία fund managers σε όλο τον πλανήτη δεν έχουν καθημερινά την Ελλάδα στο ραντάρ τους. Επρεπε κάποιος σαν τον κ. Πατέλη να τους δείξει ότι η χώρα μας έχει αλλάξει σελίδα, ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι από τις καλύτερες της Ευρώπης, ότι οι λέξεις «αναξιοπιστία», «χρεοκοπία», «μαύρο πρόβατο» ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

Κι έπρεπε να δείξει στους υποψήφιους επενδυτές ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον ισχυρές, με καθαρά χαρτοφυλάκια, με σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων, με ισχυρό management που βλέπει μπροστά.

Η αποστολή του κ. Πατέλη δεν ήταν εύκολη, αλλά την έφερε εις πέρας, τόσο με την Εθνική όσο και τώρα με την Πειραιώς.

Ισχυροί ξένοι παίκτες μπήκαν στο placement δείχνοντας ότι το «αφήγημα» της Ελλάδας είναι ευπώλητο πλέον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και φθηνό.

Κι όπως είπε ο κ. Πατέλης σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Η ποιότητα και το εύρος των επενδυτών που μπήκαν σε αυτή τη συναλλαγή είναι η ελίτ των παγκόσμιων αγορών και εκφράζουν, εκπροσωπούν μια μεγάλη γκάμα επενδυτών. Δεν πρόκειται για μόνο έναν ή δύο, αλλά είναι η αφρόκρεμα των επενδυτών και αυτό είναι δείγμα πως η Ελλάδα είναι μέρος των παγκόσμιων αγορών».

Η επιτυχία του placement

Το placement της Πειραιώς είχε εντυπωσιακή επιτυχία διότι σε παγκόσμιο επίπεδο επικρατεί χρηματιστηριακή ευφορία. Τα deals κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι επενδυτές ψάχνουν ευκαιρίες, το χρήμα κινείται ταχύτατα.

Παρά τις δύσκολες γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν, και παρ’ ότι κανείς δεν ξέρει αν η επόμενη ημέρα θα κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις, η επιτυχία της πώλησης του 27% της Πειραιώς είναι σημάδια ότι η χώρα και το τραπεζικό σύστημα έχουν αλλάξει πίστα.

Ειδικά η Πειραιώς έχει αφήσει πίσω τις δύσκολες ημέρες και είναι πλέον κάτι παραπάνω από κανονική τράπεζα.

Σύμφωνα με τον κ. Πατέλη, «το 2019 η Πειραιώς είχε σοβαρά προβλήματα με την κεφαλαιακή της επάρκεια με τα κόκκινα δάνεια να υπερβαίνουν το 50% του χαρτοφυλακίου της. Αποκάλυψε μάλιστα τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων ζητούσαν το κλείσιμο της τράπεζας».

Τώρα όλα έχουν αλλάξει και στην προσπάθεια της αλλαγής σελίδας έχει ασφαλώς μερίδιο ο κ. Πατέλης.

Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς
Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

Είθισται τα φώτα της δημοσιότητας μετά από μια πετυχημένη οικονομική κίνηση να πέφτουν στους άμεσους πρωταγωνιστές.

Στον Χρήστο Μεγάλου, CEO της Πειραιώς, o οποίος με μαεστρικές κινήσεις έσωσε την τράπεζα και την έχει φτάσει σε κεφαλαιοποίηση άνω των 5 δις ευρώ.

Στον Ηλία Ξηρουχάκη και την ομάδα του ΤΧΣ που έκαναν χιλιάδες χιλιόμετρα και δούλεψαν εκατοντάδες ώρες για να γίνουν όλα με κανονικό τρόπο και χωρίς να υπάρξουν λάθη.

Αλλά και ο Αλέξης Πατέλης, έχοντας την εμπειρία των 27 και πλέον ετών που εργαζόταν ως οικονομολόγος και αναλυτής στον χρηματοπιστωτικό τομέα σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Αθήνα, ήξερε τι πρέπει να κάνει.

Ο μεγάλος εθνικός ποιητής μας, Οδυσσέας Ελύτης, είχε γράψει για τα «τρία Τ της επιτυχίας: Ταλέντο, Τόλμη, Τύχη».

Το ταλέντο ο κ. Πατέλης το έχτισε μεθοδικά όλα αυτά τα χρόνια και τον ανέδειξε με τις αποκρατικοποιήσεις.

Την τόλμη την είχε, αφού πολλές φορές πήγε κόντρα σε εντελώς διαφορετικές εισηγήσεις, σε πιέσεις, σε προβληματισμούς ή ακόμη και σε αποτυχίες της στιγμής.

Οσο για την τύχη, αυτή είναι μια συνένωση συγκυριών που πρέπει κάποιος να τις βλέπει και να τις αναλύει σωστά για να παίρνει και σωστές αποφάσεις. Κι εδώ απαιτείται διορατικότητα…

Διαβάστε επίσης;

Eurobank – Alpha Bank: Οι νέοι στόχοι, τα μερίσματα και ο πήχης της κερδοφορίας που μπαίνει ψηλά

40.000 δημόσιοι υπάλληλοι ένα βήμα πριν την σύνταξη το 2024

Από «κακός» των junk ομολόγων σε «αστυνόμο» της εταιρικής διακυβέρνησης: O Γιώργος Οικονόμου έχει πάντα ένα σχέδιο