ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Ο Απρίλιος του 2000 ήταν ένας σκληρός μήνας για την ιστορική καπνοβιομηχανία Καρέλια. Καθώς τότε έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών ,ο εμβληματικός, διοικητικός της ηγέτης Γιώργος Α. Καρέλιας.
Η σκυτάλη της διαδοχής πέρασε άμεσα στον πρωτότοκο γιό του Ανδρέα, που με σπουδές στο London School of Economics και πενταετή θητεία στο ΔΣ της εταιρείας, ανέλαβε στα 34 χρόνια του το πηδάλιο του CEO. Θέση που διατηρεί ακόμη μέχρι σήμερα.
Εκκινώντας από τον Ιούνιο του 2001 η διαχρονικά κερδοφόρα και συνεχώς αναπτυσσόμενη καπνοβιομηχανία, έχει διανείμει μέχρι τώρα συνολικά μερίσματα 353 εκατ. ευρώ. Προ φόρου, που τώρα ανέρχεται στο 5%, ενώ η σωρευτική του επίδραση είναι στα επίπεδα του 11%.
Για να υπάρχει μια συγκριτική τάξη μεγέθους, οι χρηματικές διανομές της Καρέλια σε χρονικό ορίζοντα 21 ετών, είναι 2,7 μεγαλύτερες από το κόστος κατασκευής που είχε το νέο μουσείο της Ακρόπολης. Αντιστοιχούν επίσης στο 56% του κατασκευαστικού κόστους της γέφυρας που ενώνει το Ρίο με το Αντίρριο…
Χαρακτηριστικό είναι ακόμη και το γεγονός ότι το εφετινό μέρισμα των 30,36 εκατ. ευρώ -11 ευρώ μικτό και 10,54 ευρώ καθαρό ανά μετοχή- που θα ξεκινήσει να πληρώνεται στις 21 Ιουνίου, ξεπερνά κατά περίπου… 477% την μερισματική καταβολή που είχε γίνει πριν από 21 χρόνια. Αφού τότε είχαν διανεμηθεί 5,264 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη την κλειδωμένη σχέση του νέου, κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος με τη δραχμή, που έξι μήνες αργότερα πέρασε στη δικαιοδοσία της ιστορίας.
Με 133 χρόνια επιχειρηματικής παρουσίας και 46 χρόνια στο χρηματιστηριακό “ταμπλό”, η καπνοβιομηχανία Καρέλια αποτιμάται τώρα στα 745,2 εκατ. ευρώ. Έχοντας αυξήσει την κεφαλαιοποίησή της από τα τέλη Ιουνίου του 2001, κατά 405%. Πολύ παραπάνω από τον πληθωρισμό στη χώρα, ο οποίος στο ίδιο διάστημα έχει καταγράψει σωρευτική άνοδο 55,5%.
Τα ιστορικά υψηλά στα κέρδη και ο…εμφύλιος
Αναμφίβολα η διοίκηση της εταιρείας είναι εκείνη που πιστώνεται σε καταλυτικό βαθμό ,την ισχυρή αναπτυξιακή μεταβολή στα οικονομικά μεγέθη. Με την περσινή κερδοφορία να διαμορφώνεται στα ιστορικά υψηλά των 87,7 εκατ. ευρώ. Πριμοδοτούμενη σημαντικά ( 14,4 εκατ. ευρώ) από τις συναλλαγματικές διαφορές, κυρίως του δολαρίου έναντι του ευρώ. Επιδόσεις, που όμως φαντάζουν εξαιρετικά δύσκολο να επαναληφθούν κι εφέτος.
Όπως και να ‘χει η διοικητική ιεραρχία στην πορεία των χρόνων, δεν είναι ίδια με εκείνη του Απριλίου του 2000. Διότι στα τέλη του 2009 έφυγε από τη ζωή ο μέχρι τότε Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Ι. Καρέλιας. Πρώτος ξάδελφος του Γιώργου Α. Καρέλια, ο οποίος προδομένος από τα ζητήματα υγείας που αντιμετώπιζε, έχασε τις αισθήσεις του, έπεσε από το σκάφος του και πνίγηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Καθώς ότι κι αν γίνει η ζωή συνεχίζεται, τη θέση του εκλιπόντα την πήρε ο Ευστάθιος Καρέλιας, κατά τρία χρόνια μικρότερος αδελφός του Ανδρέα, που ακόμη μέχρι σήμερα είναι Αντιπρόεδρος, έχοντας παράλληλα και το πόστο του Γενικού Διευθυντή.
Θέση μέλους στο Δ.Σ πήρε μετά τον θάνατο του πατέρα της και μοναχοκόρη (και κληρονόμος του) Ιωάννα Κ. Καρέλια, ενώ στο Διοικητικό συμβούλιο ήταν και η μητέρα της Ασημίνα Καρέλια.
Η συμβίωση των δύο οικογενειών δεν έμελλε να μακροημερεύσει, αφού το καλοκαίρι του 2013 η κόρη και η σύζυγος του Κωνσταντίνου Καρέλια, έπαψαν να είναι μέλη στο Δ.Σ της εταιρείας. Προφανώς αυτό δεν έγινε με βελούδινο τρόπο, γιατί πυροδότησε τον διχασμό, ανάμεσα στους δύο ισχυρούς, μετοχικούς πυλώνες της καπνοβιομηχανίας, που τυχαίνει να ανήκουν στο ίδιο γενεαλογικό δέντρο.
Οι γενικές συνελεύσεις ήταν το πεδίο σύγκρουσης των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, αλλά τα τρία τελευταία χρόνια οι τόνοι της αντιπαράθεσης έχουν πέσει. Και τούτο γιατί η Ιωάννα Καρέλια και η μητέρα της Ασημίνα που κατέχουν αθροιστικά το 45,369% των μετοχών της εταιρείας, έχουν επιλέξει να απέχουν από τις διαδικασίες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει γεφυρωθεί το χάσμα, με την άλλη πλευρά…
Έτσι κι αλλιώς η σημερινή Διοίκηση έχει το πάνω χέρι στις εξελίξεις, με την έννοια ότι εκείνη είναι που ελέγχει το πλειοψηφικό ποσοστό του 50,215% των μετοχών της καπνοβιομηχανίας. Ο CEO Ανδρέας Καρέλιας, μαζί με τον Αντιπρόεδρο αδελφό του Ευστάθιο, έχουν κληρονομήσει και κατέχουν συνολικά το 43,066%. Στο οποίο όμως έρχεται να προστεθεί και το 7,1497% που κατέχει το κοινωφελές ίδρυμα. Με πρόεδρο τη μητέρα τους Βικτωρία, η οποία από το 1986 είναι και Πρόεδρος της Καρέλια.
Πώς και σε ποιους έχει γίνει η κατανομή των μερισμάτων
Έχοντας όλα αυτά ως δεδομένο, το περίπου…95,6% από τα ‘’χρυσά’’ μερίσματα των 353 εκατ. ευρώ, έχει καταλήξει στους βασικούς μετόχους. Από τις προ φόρου χρηματικές διανομές των τελευταίων 21 ετών, οι αδελφοί Ανδρέας και Ευστάθιος Καρέλιας έχουν λάβει μερίδιο 152 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 25,2 εκατ. ευρώ έχουν αποδέκτη το ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.
Στην αντίπερα όχθη, τα συνολικά και προ φόρου μερίσματα, αρχικά του Κωνσταντίνου Καρέλια και μετέπειτα της κόρης του και της συζύγου του, φτάνουν στα επίπεδα των 160,1 εκατ. ευρώ. Με τους μετόχους της πολύ μικρής μειοψηφίας να έχουν λάβει στην πορεία των χρόνων τα υπόλοιπα 15,7 εκατ. ευρώ.
Βεβαίως και δύο πλευρές των ισχυρών, αλλά διχασμένων μετόχων αναπτύσσουν έντονο κοινωφελές έργο, με τα μέλη της Διοίκησης να έχουν την πιο προβεβλημένη δράση.
Σε κάθε περίπτωση τα παχυλά μερίσματα, φαίνεται να κρίνονται επαρκέστατα για τους Διοικούντες την καπνοβιομηχανία, αφού οι ετήσιες αποδοχές που έχουν από την εταιρεία, παραμένουν επί σειρά ετών σε χαμηλά επίπεδα. Και μάλιστα σε μια εταιρεία με μηδενικό, τραπεζικό δανεισμό και ταμειακά διαθέσιμα που φτάνουν στα 518,8 εκατ. ευρώ.
Έτσι διαμορφώνονται οι αμοιβές στο Δ.Σ
Οι σταθερές, ετήσιες αποδοχές για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Ανδρέα Καρέλια είναι 106.218 ευρώ μικτά και μαζί με τις εταιρικές παροχές φτάνουν στις 148.165 ευρώ.
Ο αδελφός του Ευστάθιος λαμβάνει ως Αντιπρόεδρος σταθερές αποδοχές 99.137 ευρώ μικτά, που με τις εταιρικές παροχές ανέρχονται στα 144.669 ευρώ.
Η μητέρα τους Βικτωρία δεν παίρνει μισθό από την εταιρεία, παρά έχει μόνο εταιρικές παροχές (αυτοκίνητο, οδηγός, καπνικά προϊόντα) η χρηματική αποτίμηση των οποίων είναι 60.201 ευρώ.
Όλα αυτά όταν ο CEO της Πετρόπουλος, Θόδωρος Αναγνωστόπουλος, είχε πέρσι μικτές αποδοχές 239.467 ευρώ, ο Νίκος Λούλης ( των μύλων) έλαβε 173.457 ευρώ, ο Βασίλης Φουρλής πήρε 812.706 ευρώ, ενώ οι (μικτές πάντα) αμοιβές των Γρηγόρη και Κυριάκου Σαράντη ήταν 336.529 και 453.516 ευρώ αντίστοιχα. Ενώ η σύμβαση για τον νέο CEO της ΕΧΑΕ Γιάννη Κοντόπουλο, προβλέπει ετήσιες αποδοχές 300.000 μικτά και άλλα 150.000 ευρώ σαν πριμ υπογραφής… Ο καθείς και τα όπλα του, που λέει κι ο Ελύτης.
Στα 29.859 ευρώ οι μικτές αποδοχές των εργαζόμενων
Στην περίπτωση της Καρέλια τα επικοινωνιακά όπλα βροντούν κατά κόρον για τις παροχές στους εργαζόμενους. Χωρίς όμως να εκφράζουν αυτά που ίσως πιστεύει ο πολύς κόσμος.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης αποδοχών, οι περσινές, μικτές αποδοχές των εργαζόμενων στην εταιρεία (523 άτομα κατά μέσο όρο) ήταν πέρσι 29.859 ευρώ. Μειωμένες μάλιστα κατά 2,73% σε σύγκριση με το 2020, γεγονός που δεν ερμηνεύεται από την εταιρεία, αλλά προφανώς σχετίζεται είτε με την κρατική στήριξη για την πανδημία, είτε με συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων με υψηλή μισθολογική ωρίμανση.
Οι μισθοί στην καπνοβιομηχανία είναι σχεδόν στο μέσο των εισηγμένων εταιρειών και καταφανώς αισθητά πιο κάτω από τις αμοιβές που έχουν οι υπάλληλοι των διυλιστηρίων (Μότορ-Όιλ και ΕΛΠΕ), οι οποίες μαζί με τα μπόνους ξεπερνούν τα 72.000 ευρώ.
Στον ισολογισμό της Καρέλια οι συνολικές μισθολογικές δαπάνες, μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές, διαμορφώθηκαν πέρσι στα 22,184 εκατ. ευρώ για την εταιρεία και σε 23,21 εκατ. ευρώ για τον όμιλο των 554 υπαλλήλων. Οι δαπάνες αυτές αντιστοιχούν στο 73,1% και 76,4% αντίστοιχα, σε σχέση με τα κεφάλαια που δόθηκαν σε μέρισμα…
Στο μέσο όρο των αποδοχών των εργαζόμενων δεν περιλαμβάνονται οι αποδοχές των μελών του Δ.Σ και των διευθυντικών στελεχών. Στους τελευταίους δόθηκαν πέρσι 2,598 εκατ. ευρώ, χωρίς να είναι γνωστός ο αριθμός τους, που κατά τα φαινόμενα δεν μπορεί να ξεπερνά τους 20.
Όσον αφορά τις πολυσυζητημένες παροχές, αυτές σε επίπεδο εταιρείας ήταν πέρσι 834.000 ευρώ. Περίπου 1.596 ευρώ κατ’ αναλογία με το προσωπικό των 523 ατόμων. Οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν ανήκουν στο μισθολογικό ‘’ρετιρέ’’ των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών.
Διαβάστε επίσης
Καρέλια: Στρατηγική συνεργασία με την DANNEMANN
Καρέλια: Πράσινο φως από την ΓΣ για τη διανομή μικτού μερίσματος 11 ευρώ/μετοχή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!