• Business

    Nvidia: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών με έσοδα 30 δισ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο

    • NewsRoom
    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang φωτογραφία: Photographer: I-Hwa Cheng/Bloomberg


    Καλύτερα των αναμενόμενων ήταν τα κέρδη που ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο η Nvidia.

    Ειδικότερα η εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 68 σεντς ανά μετοχή και έσοδα 30,04  δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 112%.  Οι αναλυτές σε έρευνα της LSEG ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη 64 σεντ ανά μετοχή και έσοδα στα  28,74 δισεκατομμύρια δολάρια. Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η Nvidia είχε σημειώσει κέρδη 27 σεντς ανά μετοχή και έσοδα 13,51 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η εταιρεία δήλωσε επίσης πως αναμένει περίπου 32,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα τρέχοντος τριμήνου, έναντι 31,77 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένονται από τους αναλυτές, σύμφωνα με το StreetAccount.

    Τα καθαρά κέρδη κατά τη διάρκεια του τριμήνου ήταν 16,6 δισεκατομμύρια δολάρια ή 0,67 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 6,18 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 2,48 δολάρια ανά μετοχή την προηγούμενη περίοδο.

    Τα έσοδα στην επιχείρηση των κέντρων δεδομένων της Nvidia, η οποία περιλαμβάνει τους επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης, αυξήθηκαν κατά 154% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 26,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 88% των συνολικών πωλήσεων. Το IT ξεπέρασε επίσης τις προσδοκίες του StreetAccount για 25,24 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η Nvidia είναι η μετοχή που συνδέθηκε όσο καμιά με την έκρηξης της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Η κεφαλαιοποίησή της  έχει επεκταθεί πάνω από εννέα φορές από τα τέλη του 2022. Τα αποτελέσματα της εταιρείας αναμένονταν έτσι με μεγάλη αγωνία, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις ότι η ζήτηση για το AI παραμένει υψηλή.

    Οι επενδυτές ήθελαν επίσης περισσότερες πληροφορίες για το  πότε θα κυκλοφορήσουν τα τσιπ Blackwell AI της επόμενης γενιάς της Nvidia. Νωρίτερα φέτος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, δήλωσε ότι η εταιρεία θα δει «πολλά» έσοδα από τα νέα τσιπ φέτος, ωστόσο αναλυτές και αναφορές μέσων ενημέρωσης υποδηλώνουν ότι τα νέα τσιπ μπορεί να καθυστερήσουν.

    Απαντώντας, η CFO της Nvidia δήλωσε πως απέστειλε δείγματα τσιπ Blackwell κατά τη διάρκεια του τριμήνου και έκανε μια αλλαγή στο προϊόν για να καταστήσει πιο αποτελεσματική την κατασκευή του, δήλωσε ο CFO της εταιρείας σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις. «Το τέταρτο τρίμηνο, αναμένουμε να στείλουμε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα Blackwell», έγραψε η CFO της Nvidia, Colette Kress.

    Ωστόσο, η Nvidia είπε ότι περίμενε ότι το τσιπ τρέχουσας γενιάς, που ονομάζεται Hopper, θα αυξήσει τις συνολικές αποστολές για τα επόμενα δύο τρίμηνα.

    Πέρα από τον τομέα των κέντρων δεδομένων, άλλα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις προήλθαν από προϊόντα δικτύωσης της εταιρείας.

    O τομέας του gaming  της Nvidia, που περιλαμβάνει τις κάρτες γραφικών και  ήταν ο βασικός τομέας εσόδων της εταιρείας πριν αρχίσουν να αναπτύσσονται τόσο έντονα τα τσιπ των κέντρων δεδομένων AI, είδε τα έσοδά του να αυξάνονται  κατά 16% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας την εκτίμηση του StreetAccount για 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία είπε ότι οφειλόταν εν μέρει στις αυξημένες αποστολές καρτών γραφικών για υπολογιστές καθώς και στις «SOC κονσόλες παιχνιδιών». Η Nvidia παρέχει τσιπ για τις κονσόλες της Nintendo.

    Η Nvidia κατασκευάζει επίσης τσιπ για γραφικά υψηλής ποιότητας, καθώς και για αυτοκίνητα και ρομπότ σε μικρότερα τμήματα. Οι δραστηριότητες γραφικών της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 20% και ανέφεραν έσοδα 454 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Nvidia ανέφερε έσοδα 346 εκατομμυρίων δολαρίων από την αυτοκινητοβιομηχανία και τη ρομποτική, έναντι προσδοκιών 344,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η Nvidia ανέφερε τέλος ότι ενέκρινε επαναγορές μετοχών 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

     



    ΣΧΟΛΙΑ