ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΗΠΑ: Νέοι περιορισμοί στην πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένα τσιπ – Στη λίστα του Μπάιντεν και η Nvidia
Το «μαγικό» συστατικό στους αμερικάνικους χρηματιστηριακούς δείκτες και ο εφιάλτης των short sellers: η περίπτωση της Nvidia αποτελεί case study για τη Wall Street.
H εταιρεία που ξεχώρισαν οι επενδυτές από την αρχή της φρενίτιδας στη Wall Street για την Τεχνητή Νοημοσύνη σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και είναι έτοιμη να χαρίσει στον διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της, Τζεν-Σουν Χουάνγκ μία θέση στην τοπ 20αδα των πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο.
Μόνο την περασμένη Πέμπτη, η περιουσία του αυξήθηκε κατά 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια στα 69,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Στις αρχές του περασμένου έτους, δεν ξεπερνούσε τα 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Goldman Sachs χαρακτήρισε τη μετοχή «τη σημαντικότερη μετοχή στον πλανήτη» και οι αναλυτές θεωρούν κλειδί για μία νέα τιμή-ρεκόρ της μετοχής της -έχει ξεπεράσει τα 800 δολάρια- τα εντυπωσιακά κέρδη που καταγράφει η εταιρεία.
Το ιστορικό ράλι
H Nvidia, μία εταιρεία κατασκευής μικροτσιπ για επεξεργαστές, είχε μία «συμπαθητική» πορεία στους χρηματιστηριακούς δείκτες τα προηγούμενα χρόνια. Μέχρι που εμφανίστηκε το ChtaGPT και η τεχνολογία έγινε και πάλι η hot επιλογή για τους επενδυτές. Η εταιρεία μπήκε γρήγορα στο ακριβοθώρητο κλαμπ των κορυφαίων αμερικάνικων τεχνολογικών κολοσσών, έγινε μία από τις λεγόμενες Magnificent Seven και έσπασε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ των αντιπάλων της.
Η Microsoft και η Apple έκαναν πάνω από δύο χρόνια για να περάσουν από το 1 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίηση στα 2 τρισ. δολάρια. Για την Nvidia αυτό αποδεικνύεται «περίπατος». Μπορεί την προηγούμενη εβδομάδα να μην κατάφερε να διατηρήσει το όριο των 2 τρισ. δολαριων, το οποίο έπιασε για λίγο ενδοσυνεδριακά, όμως όλα δείχνουν ότι σύντομα θα το ξεπεράσει. Κι αυτό θα γίνει μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ήδη είναι η τέταρτη ακριβότερη εταιρεία σε χρηματιστηριακή αξία και η μοναδική εταιρεία κατασκευής τσιπ με τόσο εντυπωσιακή πορεία.
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta μπορούσε μέχρι πρόσφατα να υπερηφανεύεται ότι η εταιρεία του έσπασε κάθε ρεκόρ όταν κέρδισε 197 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση μέσα σε μία ημέρα.
Μέχρι που η Nvidia ξεπέρασε κι αυτό το επίπεδο την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της, με 250 δισ. δολάρια.
Κορυφαίοι αναλυτές και επενδυτικοί οίκοι κάνουν λόγο για την πιο σημαντική μετοχή κι όσοι μέχρι πρότινος μιλούσαν για την «φούσκα» του ΑΙ, αναθεωρούν χάρη στην ανθεκτική πορεία της εταιρείας στους χρηματιστηριακούς δείκτες.
Η εταιρεία μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες έχει κάνει ράλι 59%, ενώ μέσα σ’ ένα χρόνο πάνω από 235%.
Ο τρόμος των short sellers
Την ίδια ώρα που ο Τζεν-Σουν Χουάνγκ βλέπει την περιουσία του να μεγαλώνει με ξέφρενους ρυθμούς, οι short sellers της μετοχής μετρούν απώλειες άνω των 3 δισ. δολαρίων.
Η S3 Partners LLC, μία εταιρεία που καταγράφει τη δραστηριότητα στους επενδυτές που παίρνουν short θέση, έκανε λόγο για έναν «εφιάλτη» που βιώνουν οι αρκούδες της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Nvidia είναι η τρίτη εταιρεία στις ΗΠΑ με τις περισσότερες short θέσεις με 18,3 δισ. δολάρια μετοχών που έχουν δανειστεί και πωληθεί, σύμφωνα με την S3.
Η προφητεία για φούσκα δεν έχει εκπληρωθεί μέχρι στιγμής και τα ισχυρά κέρδη αλλά και το outlook της εταιρείας που εκτιμάει ότι θα ξεπεράσει τα 24 δισ. δολάρια σε κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2024, τροφοδότησαν νέα εκτόξευση της μετοχής της.
Από σερβιτόρος στους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου
Ο Τζεν-Σουν Χουάνγκ, γεννημένος στη Ταϊβάν, μετακόμισε με τους γονείς στην εφηβεία του στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ.
Προερχόμενος από μία φτωχή οικογένεια σπούδασε στο κοινοτικό κολλέγιο του Όρεγκον κι έλαβε το πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού ενώ παράλληλα δούλευε ως σερβιτόρος. Συνέχισε το μεταπτυχιακό του στο Στάνφορντ και ξεκίνησε να δουλεύει ως μηχανικός.
Το 1993, όταν ήταν 30 ετών, ενώ δειπνούσε με δύο φίλους του, τους Chris Malachowsky και Curtis Priem, στο εστιατόριο που δούλευε παλιά, γεννήθηκε η ιδέα της Nvidia.
Το όραμα της εταιρείας να δημιουργήσει ένα πιο εξελιγμένο μοντέλο υπολογιστών από το ήδη υπάρχον για να ανταποκριθεί σε απαιτήσεις όπως αυτές των βιντεοπαιχνιδιών, κέρδισε το ενδιαφέρον κορυφαίων επενδυτών από venture capitals, όπως μεταξύ άλλων της Sequoia Capital και απέσπασε σχετικά εύκολα 20 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση.
Ο Τζεν-Σουν Χουάνγκ βρισκόταν από την αρχή στο τιμόνι της εταιρείας και ξεχώρισε για την αυθεντικότητά του. «Δεν χρειάζεται να ντύνεσαι ή να μιλάς όπως οι υπόλοιποι CEOs. Απλά πρέπει να είσαι», είχε αναφέρει κάποια στιγμή.
Ο ίδιος αν και δεν ανήκει στην κατηγορία των ιδιόρρυθμων διευθύνοντων συμβούλων, έχει ξεχωρίσει για την εργατικότητά του αλλά και για το πόσο κοντά βρίσκεται με τους εργαζόμενους της εταιρείας.
Δεν έχει δικό του γραφείο και επιλέγει να περιφέρεται στην εταιρεία, δουλεύοντας στις αίθουσες συσκέψεων ύστερα από meetings.
Όταν η μετοχή της εταιρείας έφτασε τα 100 δολάρια, το προσωπικό του τού πρότεινε να κάνει τατουάζ το όνομα της εταιρείας.
Ο CEO που συνήθως κυκλοφορεί με ένα δερμάτινο τζάκετ, δέχθηκε αμέσως και έκανε ένα μεγάλο τατουάζ στο χέρι του. Παραδέχθηκε όμως μετά ότι δεν θα το ξανάκανε καθώς ο πόνος ήταν ανυπόφορος. «Έκλαιγα σαν μωρό», είχε αναφέρει.
Διαβάστε επίσης:
Nvidia: Ξεπέρασε για πρώτη φορά σε κεφαλαιοποίηση τα 2 τρισ. δολάρια
Nvidia: Μετά την Amazon απειλεί να περάσει σε χρηματιστηριακή αξία και την Alphabet
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί