• Business

    Nvidia: Κλιμακώνεται η έρευνα των ΗΠΑ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης – Απώλειες 279 δισ. δολ. για την μετοχή

    • Bloomberg
    Ο Τζεν-Σου Χουάνγκ ίδρυσε την Nvidia το 1993

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang


    Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απέστειλε κλητεύσεις στην Nvidia Corp. και σε άλλες εταιρείες, καθώς αναζητά αποδείξεις ότι η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς νόμους, αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμα το Bloomberg.

    Πρόκειται για την κλιμάκωση της έρευνάς που έχει ήδη ξεκινήσει στις ΗΠΑ για τον κυρίαρχο πάροχο επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης.

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο είχε προηγουμένως παραδώσει ερωτηματολόγια σε εταιρείες, στέλνει τώρα νομικά δεσμευτικά αιτήματα που υποχρεώνουν τους παραλήπτες να παρέχουν πληροφορίες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Αυτό φέρνει την κυβέρνηση ένα βήμα πιο κοντά στην επιβολή επίσημης καταγγελίας.

    Οι αντιμονοπωλιακές αρχές ανησυχούν ότι η Nvidia δυσκολεύει τη μετάβαση σε άλλους προμηθευτές και τιμωρεί τους αγοραστές που δεν χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα δικά της τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, κατά τις πληροφορίες.

    Οι μετοχές της Nvidia, οι οποίες κατέγραψαν πτώση ρεκόρ 279 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024, υποχώρησαν περαιτέρω στις μετασυνεδριακές συναλλαγές μετά το δημοσίευμα του Bloomberg.

    Ωστόσο, ο τίτλος έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος, μετά την άνοδο που πυροδότησε η εκρηκτική αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας, που έχει την έδρα της στην Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια.

    Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία είχε γίνει γνωστή τον Ιούνιο, οι ερευνητές έχουν έρθει σε επαφή και με άλλες εταιρείες τεχνολογίας για να συλλέξουν πληροφορίες.

    Το γραφείο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Σαν Φρανσίσκο ηγείται της έρευνας. Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

    H απάντηση της Νvidia

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις κλητεύσεις, η Nvidia είπε ότι η κυριαρχία της στην αγορά πηγάζει από την ποιότητα των προϊόντων της, τα οποία προσφέρουν ταχύτερη απόδοση.

    «Η Nvidia κερδίζει αξιοκρατικά, όπως αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα μας και την αξία μας για τους πελάτες, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν όποια λύση είναι η καλύτερη για αυτούς», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

    Η Nvidia βρέθηκε στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών από τότε που αναδείχθηκε στην πιο πολύτιμη σε αξία κατασκευάστρια τσιπ παγκοσμίως και στην εταιρεία με τα μεγαλύτερα οφέλη από την έκρηξη των δαπανών για τεχνητή νοημοσύνη.

    Οι πωλήσεις της υπερδιπλασιάζονταν κάθε τρίμηνο, με αποτέλεσμα να επισκιάσει του πάλαι ποτέ ηγέτες του κλάδου των τσιπ, όπως η Intel.

    Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ρυθμιστικές αρχές διερεύνησαν την εξαγορά του RunAI από την Nvidia, μια συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο.

    Αυτή η εταιρεία κατασκευάζει λογισμικό για τη διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης και υπάρχουν ανησυχίες ότι η σύμπραξη τους θα δυσκολέψει τους πελάτες να απομακρυνθούν από τα τσιπ Nvidia.

    Οι ρυθμιστικές αρχές διερωτώνται επίσης εάν η Nvidia παρέχει προνομιακή προμήθεια και τιμολόγηση σε πελάτες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά την τεχνολογία της ή αγοράζουν τα πλήρη της συστήματα, αναφέρουν πηγές.

    Η εκκίνηση της εταιρείας

    Η Nvidia, που ιδρύθηκε το 1993, έγινε γνωστή πουλώντας κάρτες γραφικών σε παίκτες υπολογιστών.

    Αλλά η προσέγγισή της στην κατασκευή τσιπ αποδείχθηκε τελικά χρήσιμη για την κατασκευή μοντέλων AI, μια διαδικασία που περιλαμβάνει τον βομβαρδισμό του λογισμικού με δεδομένα.

    Η εταιρεία έχει επίσης επεκτείνει γρήγορα τη γκάμα της με μια σειρά λογισμικού, διακομιστών, δικτύων και υπηρεσιών. Όλα στοχεύουν, όπως υποστηρίζει η Nvidia, στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, δήλωσε ότι δίνει προτεραιότητα στους πελάτες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα του σε έτοιμα κέντρα δεδομένων μόλις τα παραδώσει, μια πολιτική που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει τη δημιουργία αποθεμάτων και να επιταχύνει την ευρύτερη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης.

    Η επιτυχία των προϊόντων της – μαζί με τους αγώνες των ανταγωνιστών για την παραγωγή εναλλακτικών τσιπ – έχει καταστήσει τη Nvidia κρίσιμο μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού για μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο.

    Η Microsoft και η Meta Platforms, για παράδειγμα, ξοδεύουν περισσότερο από το 40% του προϋπολογισμού τους για hardware, στον εξοπλισμό του κατασκευαστή chip.

    Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης των ελλείψεων του επιταχυντή H100 της Nvidia, τα μεμονωμένα εξαρτήματα πωλούνταν στη λιανική μέχρι και 90.000 δολάρια το καθένα.

    Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Nvidia θα σημειώσει έσοδα 120,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το ημερολογιακό 2024, από 16 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, με τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα να προέρχονται από τη μονάδα της για τα κέντρα δεδομένων.

    Στην πραγματικότητα, η Nvidia πρόκειται να φέρει περισσότερα κέρδη φέτος από τις συνολικές πωλήσεις του πιο κοντινού ανταγωνιστή της, της Advanced Micro Devices Inc.

    Υπάρχουν επίσης ευρύτερα ερωτήματα από τις ρυθμιστικές σχετικά με τις πρακτικές της εταιρείας. Η πρόσβαση στις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης έχει καταστεί βασική προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, με την τεχνολογία να καθίσταται ολοένα και πιο ζωτικής σημασίας για την οικονομική ισχύ και την εθνική ασφάλεια.

    Διαβάστε επίσης:

    Nvidia: Εξετάζει τη συμμετοχή της στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης της OpenAI

    Nvidia: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών με έσοδα 30 δισ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο

    Γαλλία: Πρόστιμο για μονοπωλιακές πρακτικές στη Nvidia



    ΣΧΟΛΙΑ