• Business

    Nvidia: Εξετάζει τη συμμετοχή της στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης της OpenAI

    • Bloomberg
    Ο Τζεν-Σου Χουάνγκ ίδρυσε την Nvidia το 1993

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang


    Η Nvidia Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο, συζητά τη συμμετοχή της στο γύρο χρηματοδότησης που θα πραγματοποιήσει η OpenAI, της οποίας η αποτίμηση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

    Η Apple και η Microsoft πραγματοποιούν επίσης συζητήσεις για τη συμμετοχή τους στη χρηματοδότηση, αναφέρουν οι πληροφορίες. Επικεφαλής του γύρου χρηματοδότησης θα είναι η Thrive Capital, η οποία επενδύει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ανέφερε το Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

    Η Nvidia εξετάζει την επένδυση περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Εάν οι συζητήσεις προχωρήσουν, αυτό θα σημαίνει ότι οι τρεις εταιρείες τεχνολογίας με την μεγαλύτερη αξία, υποστηρίζουν όλες την OpenAI, κατασκευάστρια του πρωτοποριακού chatbot, ChatGPT. Η Microsoft ήταν ήδη ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της OpenAI, έχοντας επενδύσει περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Οι εκπρόσωποι της Nvidia, της Apple, της Microsoft, του OpenAI και της Thrive αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

    Η επιρροή των ισχυρών εταιρειών του κλάδου της τεχνολογίας, γνωστές ως Big Tech, στην τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ολοένα και περισσότερο υπό έλεγχο, με τις ρυθμιστικές αρχές τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ να εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την κυριαρχία της Nvidia στα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και τη στενή σχέση της Microsoft με την OpenAI.

    Η Microsoft έχει ενσωματώσει στενά τις υπηρεσίες της OpenAI στις πλατφόρμες AI των Windows και Copilot – στοιχηματίζοντας ότι οι δυνατότητες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη.

    Η Apple έχει επίσης υφιστάμενους δεσμούς με την OpenAI. Η κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone προσθέτει το ChatGPT στη νέα της γκάμα λειτουργιών AI, που ονομάζεται Apple Intelligence. Η εταιρεία επρόκειτο επίσης να αναλάβει θέση παρατηρητή στο διοικητικό συμβούλιο του OpenAI – μαζί με τη Microsoft – αλλά τα σχέδια αυτά εγκαταλείφθηκαν τον Ιούλιο.

    Η Nvidia, στο μεταξύ, παρέχει την κρίσιμη υποδομή που απαιτείται για την ανάπτυξη και την εκτέλεση εργαλείων AI όπως το ChatGPT. Είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής των λεγόμενων επιταχυντών AI, οι πωλήσεις των οποίων έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

    Στην τελευταία ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της Nvidia, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, τα έσοδα υπερδιπλασιάστηκαν στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία προέβλεψε ακόμη μεγαλύτερες πωλήσεις στο τρέχον τρίμηνο, ξεπερνώντας τον μέσο όρο των εκτιμήσεων των αναλυτών.

    Η επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της OpenAI, Sarah Friar, είπε στους υπαλλήλους σε υπόμνημα την Τετάρτη ότι η εταιρεία αναζητούσε νέα κεφάλαια, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για την άντληση χρηματοδότησης με αποτίμηση τουλάχιστον 100 δισ. δολαρίων, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο, όπως ανέφερε το Bloomberg.

    Η χρηματοδότηση θα ενισχύσει μία από τις πιο πολύτιμες startups στον κόσμο, που υποστηρίζεται από επιχειρηματικά κεφάλαια.

    Η επιτυχία του ChatGPT πυροδότησε μία κούρσα εξασφάλισης εξοπλισμού μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας, οι οποίες ενσωματώνουν την τεχνολογία AI στα προϊόντα τους και χρηματοδοτούν άλλες πολλά υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις.

    Στο υπόμνημά της προς τους υπαλλήλους, η Friar δήλωσε ότι η OpenAI θα χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση για να αποκτήσει περισσότερη υπολογιστική ισχύ και να χρηματοδοτήσει άλλα λειτουργικά έξοδα, αναφέρουν οι πηγές.

    Διαβάστε επίσης:

    Nvidia: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών με έσοδα 30 δισ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο

    OpenAI: Κοντά σε γύρο χρηματοδότησης με αποτίμηση άνω των 100 δισ. δολαρίων

    Τεχνητή νοημοσύνη: Mega deal OpenAI με Vogue – Τι προβλέπει



    ΣΧΟΛΙΑ