ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κατάρρευση της Thomas Cook δημιουργεί συστημικό πρόβλημα…
Αυτό υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, σημειώνοντας στο mononews.gr πως το πρόβλημα υποεκτιμήθηκε.
Και από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, λέει στο mononews.gr πως «έχουμε ντόμινο καταρρεύσεων με τις θυγατρικές, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από την αρχική πτώχευση της Thomas Cook στη Μεγάλη Βρετανία».
Στο μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης πηγή του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση του mononews.gr εάν θα προχωρήσει το «πάγωμα» του ΦΠΑ για τις ανείσπρακτες οφειλές, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα δώσουμε αυτό που πρέπει να δώσουμε με βάση την περίμετρο του προβλήματος, όπως θα αποτυπωθεί με αξιόπιστο τρόπο και στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου του 2019, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και αυτό που γίνεται σε άλλες χώρες».
Προς ώρας με πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχει αποφασιστεί η κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης για όσους είχαν σύμβαση με την Thomas Cook.
Ωστόσο, οι ξενοδόχοι, αλλά και οι φορείς του τουρισμού σημειώνουν πως η κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης αφορά τους πελάτες….
Και ζητούν από την Πολιτεία να προχωρήσει σε μέτρα που θα διευκολύνουν τους επιχειρηματίες με μεγάλη έκθεση στον ταξιδιωτικό κολοσσό.
Μάλιστα, ο κ. Ρέτσος είχε ήδη επαφή με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ζητώντας οι τράπεζες να προχωρήσουν στο «πάγωμα» των δανείων ή στην επιμήκυνση τους, για εκείνους τους ξενοδόχους που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τον ταξιδιωτικό γίγαντα που πτώχευσε και πρέπει να υπάρξει «μέριμνα μέχρι να σταθούν ξανά στα πόδια τους».
Μέχρι αύριο το ΞΕΕ θα έχει σχηματίσει εικόνα και θα έχει σε αδρές γραμμές ποσοτικοποιήσει το μέγεθος της ζημιάς. Τα στοιχεία αυτά -αφού γίνει μία πρώτη επεξεργασία- θα αποσταλούν στο υπουργείο Τουρισμού, αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με τη σειρά του θα πρέπει να αποφασίσει αν θα «παγώσει» τον ΦΠΑ ή όχι, για τις ξενοδοχειακές μονάδες που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook.
Ο κ. Ρέτσος, μάλιστα, υπενθυμίζει τους πολλαπλασιαστές του τουρισμού για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Για κάθε 1 ευρώ που έρχεται από τον τουρισμό ο πολλαπλασιαστής είναι 2,5 (κατά μέσο όρο), και όπως λέει: «Τα θετικά έχουν θετική επίπτωση στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, όμως το ίδιο συμβαίνει και τα αρνητικά».
Τα σχεδόν 3 εκατομμύρια τουρίστες που έφερνε η Thomas Cook στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% στα 22 εκατ. τουρίστες που φτάνουν αεροπορικώς. Το ποσοστό είναι μεγάλο, όπως και οι δυνητικές απώλειες. Και αυτό επειδή η μέση δαπάνη ανά άτομο είναι στα 630 ευρώ, με τα 450 ευρώ από αυτά να πηγαίνουν για τις υπηρεσίες των ξενοδοχείων.
Ενδεχομένως το τελικό νούμερο της ζημιάς να είναι μεγαλύτερο και από τα 500 εκατ ευρώ.
Στο μεταξύ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, με ανακοίνωση σημειώνει μεταξύ των άλλων: «Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους ανθρώπους του ελληνικού τουρισμού πως τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες η Ελληνική Κυβέρνηση θα έρθει να στηρίξει τον ελληνικό τουριστικό κλάδο, δηλαδή τον μεγαλύτερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.
» Έστειλα ήδη το μήνυμα της στήριξης του κλάδου, όχι μόνο των επιχειρηματιών αλλά και των εργαζομένων, όλων των ανθρώπων που αυτή τη στιγμή επηρεάζονται. Υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζονται και στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό. Η Κυβέρνηση θα στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους και θα το κάνει με εμφατικό τρόπο».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τουρκία: Συνετρίβη ελικόπτερο-ασθενοφόρο – 4 νεκροί
- Μαγδεμβούργο: Προφυλακίστηκε ο ύποπτος για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά – Το πιθανό κίνητρο
- Κυριάκος Μητσοτάκης από Σύνοδο Βορρά – Νότου: Να διερευνηθούν όλα τα μέσα για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας
- Ντόναλντ Τραμπ: Επίθεση σε Παναμά – Μειώστε τα κόστη ή δώστε μας τη Διώρυγα