Επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ πραγματοποιεί η Energean στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με στόχο την ανάπτυξη 820 εκ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου, με έμφαση το φυσικό αέριο, είπε ο κ. Ντίνος Νικολάου, τεχνικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της  Energean στην Ελλάδα που όπως είπε είναι και ο αρχαιότερος εν ενεργεία γεωλόγος πετρελαίων στην Ελλάδα, μιλώντας στο Power & Gas Forum.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον κλάδο των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, είπε: “πάμε καλά, αλλά δε φτάνει αυτό”, και αναφέρθηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις του κλάδου και στη σημασία της συνέχεια και συνέπειας στην αντιμετώπιση.

Η Energean είναι η μοναδική εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα που έχει παραγωγή και ανάπτυξη έχοντας ξεπεράσει το ερευνητικό στάδιο. Δραστηριοποιείται σε 7 χώρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία (με πάνω από 50 άδειες), την Κύπρο, την Αίγυπτο, Κροατία, Ισραήλ και Ελλάδα. Η εταιρεία έχει και το πρώτο σχέδιο που είναι σε εξέλιξη για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, το μόνο σημείο που μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες ποσότητες.

Στο Ισραήλ έχει κάνει πολλές ανακαλύψεις, οι 5 από τις 6 γεωτρήσεις που πραγματοποίησε πέρυσι ήταν θετικές.Τα πιστοποιημένα αποθέματα της εταιρείας, σημείωσε ο κ. Ντίνος Νικολάου,  είναι 152 δισ. κυβικά μέτρα, όταν η κατανάλωση στην Ελλάδα είναι 6-7 δισ.  κυβικά μέτρα. Στο Ισραήλ προωθεί την ανάπτυξη των νέων κοιτασμάτων του συγκροτήματος Olympus και σύντομα θα αναπτύξει το  Βόρειο Καρίς. Στην Ιταλία αναπτύσσει το Κασσιόπια μαζί με την Eni που θα μπει σε παραγωγή σύντομα, στην Αίγυπτο αναπτύσσει το NEA/NI και στην Ελλάδα αναπτύσσει το κοίτασμα E.

Πέρασαν από Περιφέρεια και Δήμο οι Μελέτες στα Γιάννενα

Όσον αφορά την Ελλάδα, στα Γιάννενα, γίνεται η Περιβαλλοντική Μελέτη εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ενέργειας της Περιφέρειας και από το Δήμο Ζίτσας. Επίσης,  έχουν γίνει τα δισδιάστατα σεισμικά και σε 5-6   μήνες, αναμένονται τα αποτελέσματα ώστε να γνωρίζει η εταιρεία αν θα προχωρήσει σε ερευνητικές εξορύξεις.

“Στο Κατάκολο υπάρχει εκκρεμότητα για την έκδοση της ΑΕΠΟ καθώς υπήρχε μια αρνητική δήλωση του Πρωθυπουργού πριν μερικούς μήνες ότι δε χρειάζονται οι έρευνες πετρελαίου. Άποψη του Πρωθυπουργού είναι, εμείς έχουμε μια σύμβαση και πρέπει να εκτελέσουμε”, σημείωσε ο κ. Ντίνος Νικολάου.

Σχετικά με τις Αποθήκες Καβάλας, σχολίασε ότι εκκρεμεί και θα εκκρεμεί για πολλά χρόνια.

Επιπλέον, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στο πρόβλημα που προκαλούν οι καθυστερήσεις στην εξάντληση του συμβατικού χρόνου.

“Όταν έχουμε καθυστερήσεις, εξαντλείται ο συμβατικός χρόνος. Το δικαστήρια πρέπει να εκδικάζουν γρήγορα, γιατί όταν καθυστερούν χάνεται συμβατικός χρόνος. Χάσαμε το μισό μας χρόνο σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις”, σημείωσε μιλώντας για τη σύμβαση για τα Ιωάννινα, και επεσήμανε την ανάγκη να μπει σε αναστολή ο χαμένος χρόνος.

Σε περίπτωση κατά την οποία η ερευνητική γεώτρηση ανακαλύψει κοιτάσματα υδρογονανθράκων αλλά ο συμβατικός χρόνος δεν επαρκεί για την εκτέλεση του προγράμματος, επιβεβαίωσης και περιχάραξης του κοιτάσματος, να μπορεί ο Ανάδοχος, να αιτηθεί την επέκταση του χρόνου της σύμβασης, για όσο απαιτείται, για την ολοκλήρωση του προγράμματος, τη δήλωση εκμεταλλευσιμότητας και τη χορήγηση άδειας εκμετάλλευσης. Όπως είπε ο κ. Νικολάου, η  απόφαση αυτή μπορεί να ληφθεί από το ΔΣ της ΕΔΕΥΕΠ ή με υπουργική απόφαση ή με τροποποίηση του Νόμου.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη για σταθερό περιβάλλον, σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια. “Δεν μπορεί μια κυβέρνηση υπογράφει συμβάσεις  όταν  βρεθεί στην αντιπολίτευση και η άλλη κυβέρνηση τις φέρνει στη Βουλή, αυτοί που τις είχαν υπογράψει να τις καταψηφίζουν.

Πιθανότατα κοιτάσματος 50 δισεκ. κυβικά μέτρα στα Γιάννενα

Σύμφωνα με όσα είχε πει πρόσφατα ο υπουργός Κώστας Σκρέκας  για το κοίτασμα στα Γιάννενα,  υπάρχει εκεί πιθανότητα κοιτάσματος 50 δισεκ. κυβικά μέτρα που  αντιστοιχεί σε 500 εκατ. μεγαβατώρες φυσικού αερίου. Το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει την κατανάλωση της Ελλάδος για 10 έτη, εφόσον επαληθευτεί από τα πραγματικά δεδομένα, είχε πει ο υπουργός Ενέργειας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.