“Είναι άλλα τα ουρανοκατέβατα abnormal ή windfall ή απροσδόκητα κέρδη στα οποία αναφέρεται η Κομισιόν στο Annexe 2 του Repower Europe και τα Συμπεράσματα του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε σήμερα εκ μέρους της Protergia ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, μιλώντας στο Power and Gas Forum, και άλλα τα κέρδη των εταιρειών”.

Ουρανοκατέβατα κέρδη παρουσιάζουν οι παραγωγοί άλλων τεχνολογιών -πλην φυσικού αερίου- , είπε,  που ενώ έχουν χαμηλότερο κόστος εισπράττουν την υψηλή τιμή κόστους παραγωγής των μονάδων αερίου, σημείωσε, και έτσι ορίζονται τα ουρανοκατέβατα κέρδη από την Κομισιόν.

Σημείωσε επίσης ότι σύμφωνα με το Repower Europe η φορολόγησή τους δεν μπορεί να γίνει αναδρομικά και αφορά περιορισμένη διάρκεια την περίοδο ως τις 30/6/2022.

Ακολούθως αναφέρθηκε στη δημόσια συζήτηση για εταιρικά κέρδη μεταξύ κυβέρνησης  και αντιπολίτευσης.

“Ακούσαμε τη λέξη κέρδη με πολλά πρώτα συνθετικά αισχρά κέρδη υπερκέρδη, τα οποία τα υπολόγισε η αντιπολίτευση σε 1,4 δισ. ευρώ ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό για φορολόγηση με 90% των κερδών των εταιρειών που έχουν ήδη φορολογηθεί με 29% και αυτό είναι δήμευση”, σχολίασε ο κ. Μπενρουμπή.

Επίσης, σημείωσε ότι αντίθετα ο Πρόεδρος της ΡΑΕ μιλάει για ουρανοκατέβατα κέρδη και όχι για εταιρικά κέρδη. Και σχολίασε ότι “αν μιλάμε για ουρανοκατέβατα κέρδη τουλάχιστον να ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

“Αν μιλάμε απλώς για φορολόγηση κερδών, αυτά υπάρχουν στις οικονομικές καταστάσεις και η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να τα φορολογεί στο πλαίσιο του συντάγματος. Οι μονάδες φυσικού αερίου που ορίζουν το ταβάνι, τις υψηλότερες τιμές δεν είναι δυνατό να έχουν ουρανοκατέβατα κέρδη δηλαδή να επωφελούνται από τις υψηλές τιμές της αγοράς όπως οι άλλες τεχνολογίες.

Μπορεί όμως να έχουν  κέρδη τα οποία μπορεί να οφείλονται πολλούς άλλους λόγους, από επιχειρηματικές επιλογές, καλύτερες μονάδες, φθηνότερο αέριο κ.λ.π.”.

Αθέμιτα κέρδη, επίσης είπε, ότι λέγονται τα κέρδη που καταπατούν τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού.