Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ντέιβιντ Έλισον: Ο νεότερος μεγιστάνας του Χόλυγουντ και το παιχνίδι της ανατροπής με την Paramount

David Ellison, Skydance

Μέχρι πρότινος ο Ντέιβιντ Έλισον δεν ήταν παρά ένας «χρυσός» διάδοχος ενός μεγιστάνα της τεχνολογίας που «χάλαγε» τα λεφτά του σε παραγωγές blockbusters του Χόλυγουντ.

Σασπένς, επικίνδυνα ακροβατικά και ανατροπές πλημμύριζαν τις ταινίες του, όμως ο Έλισον απέδειξε ότι μπορεί και ο ίδιος να παίξει τον ρόλο του κασκαντέρ: πριν λίγες ημέρες έκανε τη μεγαλύτερη ανατροπή παίρνοντας στα χέρια του μία εταιρεία που θεωρούσαν όλοι ότι την είχε ήδη χάσει.

Τη θρυλική Paramount.

Το χρονικό της ανατροπής

Η εταιρεία του Skydance είχε καταθέσει πρόταση πριν μερικούς μήνες, καθώς η ιστορική Paramount κατέρρεε υπό το βάρος των 14 δισ. δολαρίων σε χρέη, ενώ παράλληλα είχε να αντιμετωπίσει ένα «βουνό» από προβλήματα όπως ο υψηλός ανταγωνισμός στο streaming, τις συνδρομές που έχουν ακυρωθεί και την απώλεια καναλιών όπως το CBS και το Nickelodeon.

Βέβαια η προσφορά του ήταν πολύ μικρή καθώς  ο βετεράνος των media Έντγκαρ Μπρόνφμαν Jr. (κληρονόμος του καναδικού πολυεθνικού ομίλου Seagram) είχε μπει στο παιχνίδι με 6 δισ. δολάρια. Τα media θεωρούσαν τελειωμένο παιχνίδι την εξαγορά της Paramount από τον Μπρονφμαν, μόνο που τελευταία στιγμή αυτός αποσύρθηκε, κάνοντας τον Έλισον κυρίαρχο του παιχνιδιού.

Ο Έλισον, γιος του συνιδρυτή της Oracle Corp, Λάρι, στοχεύει να δώσει νέα πνοή στην ταλαιπωρημένη Paramount και συμφώνησε να αγοράσει μετοχές αξίας 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους επενδυτές της εταιρείας. Σχεδιάζει επίσης να συγχωνεύσει τη Skydance με την Paramount με αποτίμηση 4,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο επίμονος παραγωγός

Αν και βρίσκεται στα παρασκήνια του Χόλυγουντ εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, ο Έλισον μέχρι τα 41 του χρόνια δεν είχε απασχολήσει ιδιαίτερα με τις επιχειρηματικές του κινήσεις.

Ξεκίνησε με μία μάλλον αδιάφορη πορεία ως ηθοποιός με δευτερεύοντες ρόλους σε ταινίες όπως το δράμα μαχητών «Flyboys» και η εφηβική κωμωδία «The Chumscrubber» (στην οποία έπαιξε τον «Μαθητή Νο 1»). Μόνο όταν έγινε παραγωγός άρχισε να ανεβαίνει το άστρο του στο Χόλιγουντ.

Αφού εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και την υποκριτική, ο Έλισον στράφηκε στην παραγωγή. Φυσικά, το γεγονός ότι ήταν ο ισχυρός διάδοχος του Λάρι βοήθησε στο να χρηματοδοτήσει ταινίες υψηλού προϋπολογισμού όπως το «Mission: Impossible – Ghost Protocol» και «Star Trek Into Darkness».

Ο πατέρας του μάλιστα έκανε και μία σύντομη εμφάνιση στο «Iron Man 2».

Στην πορεία, η αποτίμηση της εταιρείας Skydance Media εκτινάχθηκε σε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού επένδυσαν σε αυτήν εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων όπως η RedBird Capital Partners και η KKR.

Μεταξύ των ταινιών, στις οποίες η εταιρεία του έχει συμβάλει στην παραγωγή είναι επιτυχίες όπως το «Top Gun: Maverick» και »G.I: Retaliation», οι οποίες έγιναν σε συνεργασία με την Paramount.

Ισχυρές συνεργασίες

Αν και η Skydance έχει βαθιά σχέση με την Paramount, έχει επίσης κάνει παραγωγές για ταινίες με άλλα στούνιο του Χόλυγουντ. Έχει πολυετή συμφωνία για την παραγωγή ταινιών κινουμένων σχεδίων για το Netflix και έχει συνεργαστεί με την Amazon σε ταινίες όπως «The Tomorrow War» και «Without Remorse».

Πρόσφατα μπήκε και στον κόσμο των των αθλητικών μέσων ενημέρωσης καθώς έκλεισε συμφωνία το 2022 για να συνεργαστεί με την National Football League για τη δημιουργία μιας εταιρείας παραγωγής που θα επεκτείνει την εμβέλεια των αθλητικών προγραμμάτων. Και πέρυσι παρήγαγε το «Air», μια ταινία για τη δημιουργία της μάρκας Air Jordan της Nike.

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: Στο δυναμικό της ο Άνταμ Πρόκτορ – Προχωρά το σχέδιο «σύνδεση με τους υπερπλούσιους»

Nvidia: Εξετάζει τη συμμετοχή της στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης της OpenAI

ASML: Πώς αποκόπτει την Κίνα ο γίγαντας της τεχνολογίας των τσιπ – Η επιρροή των ΗΠΑ στην ολλανδική κυβέρνηση