ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά προμήθειας ενέργειας, αναφέρθηκε πρόσφατα η διοίκηση της NRG, καθώς μετά τα έκτακτα μέτρα της ενεργειακής κρίσης αναζητά την ισορροπία και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Ωστόσο, παραμένουν χρέη και δυσλειτουργίες που προέρχονται από την προηγούμενη διετία της έντονης ενεργειακής κρίσης και των έκτακτων μέτρων και πρέπει να λυθούν για να λειτουργεί η αγορά ενέργειας, απελευθερωμένα, ισότιμα και με αποτελεσματικό έλεγχο.
Στα προβλήματα της αγοράς, σύμφωνα με την NRG περιλαμβάνονται τα χρέη 800 εκ. ευρώ στις εταιρείες προμήθειας που κατέβαλαν την επιδότηση στους επαγγελματίες μέχρι 35 KVA, χωρίς να εισπράξουν όμως αυτά τα ποσά από το Κράτος.
Επίσης, τα ληξιπρόθεσμα ποσά που αφήνουν πίσω τους όσοι αλλάζουν προμηθευτή κάθε μήνα, επωφελούμενη από τη δυνατότητα που τους έδωσε το άρθρο 42, πέρυσι, αλλά και ο τρόπος pου λειτουργεί η καθολική υπηρεσία, που χωρίς αποκοπές συγκεντρώνει τους κακοπληρωτές και δημιουργεί επισφάλειες.
Στα τρία αυτά προβλήματα προστίθενται και δύο προκλήσεις, που είναι σημαντικές για να λειτουργεί ισότιμα, ελεύθερα και ανταγωνιστικά η αγορά ενέργειας.
α) Ίση μεταχείριση: Καθώς επιστρέφουμε στην κανονικότητα, τονίζεται από τη διοίκηση της εταιρείας, και δεν είμαστε πια σε έκτακτες συνθήκες, πρέπει όλες οι εταιρείες ενέργειας να κάθονται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με το ΥΠΕΝ, και όχι μόνο η ΔΕΗ, ώστε να έχουν εξίσου πρόσβαση στην πληροφόρηση για την επόμενη μέρα.
και β) ελεύθερη εμπορική πολιτική: τα τιμολόγια, σημειώνεται ότι πρέπει να διαμορφώνονται ελεύθερα από κάθε εταιρεία, όπως την εξυπηρετεί και η ΡΑΑΕΥ να ασκεί έλεγχο, αλλά όχι να τα καθορίζει.
Ληξιπρόθεσμα, ανείσπρακτα ποσά επιδοτήσεων και καθολική υπηρεσία
Η παρέμβαση του Υπουργείου Ενέργειας σε τρία σημαντικά προβλήματα της αγοράς προμήθειας αναμένεται το επόμενο διάστημα, ώστε να λειτουργεί η αγορά με υγιείς όρους και όχι εις βάρος των εναλλακτικών παρόχων.
Πρόβλημα που έχει οξυνθεί, είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αποτέλεσμα της δυνατότητας που δόθηκε με το α.42 για συχνή αλλαγής παρόχου, επισφάλειες δημιουργεί και ο τρόπος που λειτουργεί η καθολική υπηρεσία ενώ το Κράτος δεν έχει πληρώσει στους προμηθευτές τις επιδοτήσεις που κατέβαλαν για τους επαγγελματίες μέχρι 35 KVΑ.
Κινητικότητα με επισφάλειες
«Η αγορά πρέπει να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές όλες οι εταιρείες στην αγορά», σημείωσαν στελέχη της NRG τονίζοντας ότι η κινητικότητα των καταναλωτών που έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο από εταιρεία σε εταιρεία, πλήττει κυρίως τις μικρότερες εταιρείες.
Η κινητικότητα των καταναλωτών αφορά κυρίως στους εναλλακτικούς παρόχους, και λιγότερο τη ΔΕΗ, αφού η ΔΕΗ διατηρεί το μερίδιό της, ενώ τα μερίδια των εναλλακτικών παρόχων αυξομειώνονται κάθε μήνα.
Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, από 1-2,5% που ήταν οι πελάτες που άλλαζαν πάροχο ενέργειας, σήμερα κάθε μήνα εκτιμάται ότι αλλάζει από μήνα σε μήνα πάροχο ποσοστό 3-4%, έχει διπλασιαστεί δηλαδή ο αριθμός, και αρκετοί από αυτούς φεύγουν αφήνοντας ληξιπρόθεσμα χρέη.
Σημειώνεται, ότι οι εταιρείες προμήθειας δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα Ενεργειακό Τειρεσία και να περιορίσουν το φαινόμενο του ενεργειακού τουρισμού και των ληξιπρόθεσμων αλλά δεν τα κατάφεραν.
Η αγορά προμήθειας, αναμένει στο πλαίσιο αυτό αλλαγή στο άρθρο 42 που επιτρέπει αυτή τη συμπεριφορά στους καταναλωτές, «με αποτέλεσμα να δημιουργεί επισφάλειες και τελικά επιπλέον κόστη που επιβαρύνουν το σύνολο των καταναλωτών, και τα πληρώνουν τελικά οι συνεπείς καταναλωτές», σημείωσαν οι εκπρόσωποι της NRG.
Ανείσπρακτες επιδοτήσεις
Δεύτερο σημαντικό πρόβλημα είναι τα ποσά που εκτιμώνται σε 800 εκ. ευρώ τα οποία έχουν καταβάλει ήδη οι προμηθευτές σε 1200 επαγγελματίες (αγρότες, φούρνους κλπ) της κατηγορίας μέχρι 35KVA, ως επιδότηση σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ, χωρίς όμως τελικά να τα εισπράξουν από το Κράτος.
Το πρόβλημα είναι ότι για να τα δικαιούνται θα πρέπει όσοι ήδη επιδτήθηκαν να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν λάβει άλλη αντίστοιχη επιδότηση, κάτι που αμελούν να κάνουν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τεκμηριωθεί ότι δικαίως τα πήραν και το Κράτος να μην εξοφλεί τους προμηθευτές.
Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της NRG, η λύση που τελικά βρέθηκε, είναι με σχετική συνεργασία ΑΑΔΕ και της Υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου, να γνωστοποιηθεί σε όσους έλαβαν την επιδότηση, ότι αν δεν τεκμηριώσουν με υπεύθυνη δήλωση ότι ήταν δικαιούχοι, θα τη χρεωθούν. Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρηθεί να προσδιοριστεί οριστικά, ποιο είναι το ποσό από τα 800 εκ. ευρώ που θα αποπληρώσει το κράτος στις εταιρείες προμήθειας και ποιο το ποσό που θα ζητηθεί πίσω, επειδή οι δικαιούχοι, δεν ήταν τελικά δικαιούχοι.
Απλήρωτη η καθολική υπηρεσία
Τρίτο ζήτημα της αγοράς προμήθειας είναι η καθολική υπηρεσία, που επίσης λειτουργεί δημιουργώντας κόστη και χρέη που βαραίνουν τις εταιρείες. Μόνο το 10% όσων λαμβάνουν την καθολική υπηρεσία πληρώνουν κανονικά, οι περισσότεροι δεν πληρώνουν και τα αιτήματα αποκοπής δεν προχωράνε με αποτέλεσμα να αποτελούν μόνιμο βάρος που διαρκώς αυξάνεται για τις εταιρείες προμήθειας.
Σημειώνεται ότι το ΥΠΕΝ ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει ορισμένο χρόνο παραμονής στην καθολική υπηρεσία, ενώ είναι κρίσιμο, για τους προμηθευτές, να πραγματοποιούνται οι αποκοπές από τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε να μη γίνεται η καθολική υπηρεσία πόλος έλξης για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Ο προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο προμηθευτής που υποχρεούται (νόμος 4001/2011 – ΦΕΚ Α’ 179/22.08.2011) να προμηθεύει μικρούς πελάτες, οικιακούς πελάτες ανεξαρτήτως ισχύος και μη οικιακούς με ισχύ παροχής μέχρι και 25 kVA.
Τα τιμολόγια που ισχύουν για την Καθολική Υπηρεσία είναι ακριβότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα, ώστε να αποθαρρύνονται καταναλωτές να βρίσκουν καταφύγιο σε αυτήν. Φαίνεται, ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΡΑΑΕΥ, ότι τους τελευταίους μήνες έστω και οριακά αυξάνεται ο αριθμός τους αντί να μειώνεται. Με βάση την τελευταία Αναφορά Λιανικής της ΡΑΑΕΥ, τον Μάιο υπάγονταν στην Καθολική Υπηρεσία 210.415 μετρητές στη χαμηλή τάση οι οποίοι εξυπηρετούνται από τους πέντε προμηθευτές της Καθολικής Υπηρεσίας (ΔΕΗ, Mytilineos, Elpedison, ΗΡΩΝ και NRG).
Διαβάστε επίσης:
nrg-HOCHTIEF: Κοινή επένδυση €3,5 εκ. για δίκτυο ταχυφορτιστών στις εθνικές οδούς
Γιώργος Μυλωνάς (Alumil): Είμαι σε ομηρία από τους servicers- Πνίγουν τις υγιείς επιχειρήσεις
Σίσσυ Σιμεόνοβα (foody): Μειώνουμε το food waste- Φαγητό σε τιμές προσφοράς και στην Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τι ζητάει ο Μασκ για να δουλέψεις στο υπουργείο κυβερνητικής αποτελεσματικότητας
- Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση της Fitch – Περιορισμένες προσδοκίες για αναβάθμιση – Αποκαλυπτήρια στις 22 Νοεμβρίου
- Prem Watsa: Τα χρυσά μερίσματα των €400 εκατ. από την επένδυση στη Eurolife
- Metlen: Ανοίγει ο δρόμος των επιχορηγήσεων για την επένδυση βωξίτη-γάλλιου-αλουμίνας ως Εμβληματική Επένδυση