• Business

    Novo Nordisk: Το Ozempic «απειλεί» την πρωτιά της Lego στη Δανία

    • Μαρία Βε
    Ozempic

    Ozempic (Πηγή: Jose Sarmento Matos/Bloomberg)


    Ιστορικές ανατροπές “βλέπει” ο επιχειρηματικός κόσμος της Δανίας, καθώς συνεχίζεται η “φρενίτιδα” με τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας της Novo Nordisk. Η Lego, η οποία έως τώρα κυριαρχούσε ως το πιο πολύτιμο brand της χώρας, κινδυνεύει να παραγκωνιστεί από τον φαρμακευτικό κολοσσό.

    Η μεγάλη εταιρεία παιχνιδιών διατήρησε την Νο1 θέση στη Δανία για ένατη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με την κατάταξη χωρών 2024 της Brand Finance, που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη.

    Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ η αξία της επωνυμίας της Lego αυξήθηκε μόλις 3% το περασμένο έτος, σε περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια, της Novo εκτοξεύτηκε κατά 59% στα 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

    «Εάν η Novo Nordisk διαχειριστεί καλά το brand name της και καλύψει με επιτυχία τη ζήτηση για τα προϊόντα της, θα μπορούσε να ξεπεράσει τη Lego στην κατάταξη του 2025», δήλωσε ο David Haigh, επικεφαλής της Brand Finance.

    Υπενθυμίζεται ότι η Novo έγινε πέρσι η πολυτιμότερη εταιρεία της Ευρώπης σε αγοραία αξία, καθώς ενισχύθηκε από τις ισχυρές πωλήσεις των φαρμάκων της, Ozempic και Wegovy.

    Στο συγκρότημα Kalundborg, όπου βρίσκεται μία από τις εγκαταστάσεις της, πέρσι προσέλαβε 1.000 εργαζόμενους, σχεδόν το ¼ από τους 4.500 εργαζόμενους που απασχολούσε ήδη στην περιοχή.

    Η εταιρεία μάχεται για να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον στις μονάδες της, ώστε να αυξήσει τον ρυθμό προσλήψεων, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με τα ερευνητικά κέντρα της Δανίας, για να πρωτοστατήσει στις καινοτομίες.

    Τα πάνω κάτω στην οικονομία

    Η Novo, έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ, ώστε η επιτυχία της να έχει μετρήσιμο αντίκτυπο στη Δανία σε μακροοικονομικό επίπεδο, επηρεάζοντας τα επιτόκια, το νόμισμα και τα επίπεδα απασχόλησης.

    Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, η φαρμακευτική βιομηχανία υπήρξε “καταλύτης” για την ανάπτυξη της οικονομίας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

    Το ΑΕΠ της, αναπτύχθηκε με ρυθμό 2% το τελευταίο τρίμηνο και με ρυθμό 1,8% το 2023, κυρίως χάρη στον κλάδο των φαρμάκων.

    Υπολογίζεται μάλιστα ότι χωρίς αυτόν θα είχε σημειωθεί συρρίκνωση 0,1%.

    Οσον αφορά τη “μαγική” συνταγή του Ozempic, που αλλάζει τον ρου της φαρμακευτικής ιστορίας, αυτή βρίσκεται καλά κρυμμένη στα εργαστήρια της Novo Nordisk.

    «Κανείς άλλος στον κόσμο δεν κάνει αυτό που κάνουμε εμείς. Αυτό είναι το πλεονέκτημά μας», υποστηρίζει o Michael Hallgren, ανώτερος αντιπρόεδρος παραγωγής δραστικών φαρμακευτικών συστατικών στο Kalundborg.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο δανέζικες εταιρείες, Lego και Novo, εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετά πιο κάτω στην κατάταξη από την Apple, η οποία αποτελεί την πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο.

    H τιμή της μετοχής της εκτοξεύτηκε την Τετάρτη 12 Ιουνίου στα 217,02 δολάρια, και η κεφαλαιοποίησή της στα 3,33 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας αυτή της Microsoft.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ozempic: Τονωτική «ένεση» στη βιομηχανία τροφίμων – Πώς οι αεροπορικές εταιρείες θα εξοικονομούν εκατομμύρια

    Ozempic: Ποιες φαρμακευτικές εταιρείες φιλοδοξούν να λανσάρουν το νέο φάρμακο για την απώλεια βάρους

    Ozempic: Η μυστική συνταγή για το θαυματουργό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας



    ΣΧΟΛΙΑ