• Business

    Ποιο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας μειώνει τους καρδιαγγειακούς κινδύνους – Τι έδειξε μελέτη

    • Bloomberg
    Lars Fruergaar Jørgensen, CEO Novo Nordisk

    Lars Fruergaar Jørgensen, CEO Novo Nordisk


    Το χάπι για το διαβήτη Rybelsus της Novo Nordisk, μια έκδοση δισκίου του Ozempic, μείωσε, σύμφωνά με μελέτη,  τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

    Ειδικότερα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και προϋπάρχουσες καρδιακές ή χρόνιες νεφρικές παθήσεις είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιαγγειακό επεισόδιο σε σχέση με εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο, ανέφερε τη Δευτέρα η δανική φαρμακοβιομηχανία.

    Η νέα έρευνα

    Η δοκιμή για το Rybelsus που ξεκίνησε το 2019, συνέκρινε το χάπι με ένα εικονικό φάρμακο σε σχεδόν 10.000 ασθενείς. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς έπαιρναν παράλληλα μια άλλη ευρέως χρησιμοποιούμενη κατηγορία φαρμάκων για τον διαβήτη που ονομάζονται αναστολείς SGLT-2.

    «Τα νεότερα αποτελέσματα δείχνουν ότι το Rybelsus μπορεί να συμβάλει στη μείωση των καρδιακών κινδύνων ακόμη και σε ασθενείς που λαμβάνουν ήδη την καθιερωμένη θεραπεία», δήλωσε ο Martin Holst Lange, επικεφαλής της φαρμακευτικής ανάπτυξης της Novo, συμπληρώνοντας ότι περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων με διαβήτη τύπου 2 πάσχουν παράλληλα από κάποια καρδιακή νόσο.

    Ο στόχος της εταιρείας

    Η Novo έχει επιδοθεί σε μία σειρά ερευνών σχετικά με τις επιπτώσεις των φαρμάκων της σε καρδιαγγειακές νόσους, με στόχο να προωθήσει μία ευρύτερη χρήση τους.

    Μια άλλη μεγάλη μελέτη πέρυσι έδειξε ότι το Wegovy, το άλλο best seller, μετά το Ozempic, της δανικής εταιρείας, το οποίο μάχεται αποτελεσματικά την παχυσαρκία και το οποίο περιέχει το ίδιο κύριο συστατικό με το Rybelsus, μείωσε τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 20%.

    Η Novo δήλωσε ότι θα ζητήσει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης για την ευρύτερη χρήση του Rybelsus περίπου στις αρχές του επόμενου έτους.

    Οι μετοχές παρουσίασαν μικρή μεταβολή στην Κοπεγχάγη, με τις επιδόσεις τους φέτος να καταγράφουν ράλι της τάξης του 16%.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Η δεκαετία των μεγάλων κερδών του S&P 500 έχει παρέλθει

    Νέο ρεκόρ για την τιμή του χρυσού – Kέρδη άνω του 30% από τις αρχές του έτους

    Chobani: O μετανάστης που απέκτησε περιουσία 2,5 δισ. δολ. λανσάροντας ελληνικού τύπου γιαούρτι



    ΣΧΟΛΙΑ