• Business

    Novo Nordisk: «Πράσινο φως» από τον ΕΜΑ για το Wegovy και τη μείωση καρδιακών κινδύνων

    • NewsRoom
    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)

    Lars Fruergaar Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)


    Έγκριση για να προσθέσει ακόμη ένα χαρακτηριστικό στη ετικέτα του φαρμάκου της Wegovy, έλαβε η Novo Nordisk και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

    Το νέο χαρακτηριστικό αφορά τη μείωση σημαντικών καρδιακών κινδύνων και εγκεφαλικών επεισοδίων σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες χωρίς διαβήτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του δανέζικου φαρμακευτικού κολοσσού.

    Το φάρμακο, θα μπορεί δηλαδή να χορηγηθεί για μείωση του κινδύνου σοβαρών καρδιαγγειακών επιπλοκών σε άτομα με παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις.

    Η υποστήριξη από τον ΕΜΑ για το φάρμακο, ήρθε δύο ημέρες αφότου το Wegovy εξασφάλισε παρόμοια απόφαση από τη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το φάρμακο για την πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων σε άτομα με παχυσαρκία νωρίτερα φέτος.

    Η Novo Nordisk ανέφερε ότι θα προσθέσει τη νέα χρήση του Wegovy στην ετικέτα της ή τις πληροφορίες συνταγογράφησης στην ΕΕ εντός περίπου ενός μηνός.

    Η εκτεταμένη χρήση του φαρμάκου βασίστηκε σε δεδομένα από μια δοκιμή τελευταίου σταδίου που έδειξε ότι το Wegovy μείωσε τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών συμβαμάτων όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό κατά 20% σε σύγκριση με το placebo φάρμακο.

    Στη δοκιμή συμμετείχαν 17.604 ενήλικες και διεξήχθη σε 41 χώρες, δήλωσε η κατασκευάστρια εταιρεία.

    Το ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για το διαβήτη της Novo όπως και το Wegovy για την απώλεια βάρους και τα δύο χημικά γνωστά ως σεμαγλουτίδη, ανήκουν σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αγωνιστές GLP-1.

    Αρχικά αναπτύχθηκαν για τον διαβήτη τύπου 2, ενώ μειώνουν επίσης την επιθυμία για φαγητό και επιβραδύνουν την εκκένωση του στομάχου.

    Σημειώνεται ότι η αυξανόμενη ζήτηση για φάρμακα αγωνιστές GLP-1, οδήγησε σε περιορισμούς στην προσφορά φαρμάκων τις εταιρείες παραγωγής τους, όπως η Novo Nordisk και η ανταγωνίστριά της Eli Lilly.

    Και οι δύο παραπάνω εταιρείες, δοκιμάζουν τα συγκεκριμένα φάρμακά τους και για άλλου είδους παθήσεις.

    Διαβάστε επίσης: 

    Γιατί 25 ασθενείς αξίζουν δισεκατομμύρια δολάρια στην πιο hot αγορά της φαρμακευτικής βιομηχανίας

    Novo Nordisk: Ξοδεύει δισεκατομμύρια για να αυξήσει την παραγωγή του περιζήτητου Ozempic

    Φάρμακα αδυνατίσματος: Συνεχίζεται ο «πόλεμος» των φαρμακευτικών κολοσσών – Ποιοι ηγούνται



    ΣΧΟΛΙΑ