Έχοντας ήδη επενδύσει δισεκατομμύρια για να αυξήσει την παραγωγή του φαρμάκου κατά της παχυσαρκίας (Ozempic και Wegovy), η Novo Nordisk επεκτείνεται και σε έναν ακόμα «χρυσό» τομέα για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η εταιρεία από τη Δανία που έχει γίνει η πιο πολύτιμη της Ευρώπης από πλευράς κεφαλαιοποίησης, στρέφεται προς την παραγωγή εμβολίων κατά του καρκίνου, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του mRNA.

1

Η αγορά των εμβολίων κατά του καρκίνου

Η Novo Holdings, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Novo Nordisk, που παράγει φάρμακα για την απώλεια βάρους, επενδύει 50 εκατ. στερλίνες (63,9 εκατ. δολάρια) στην Oxford Nanopore Technologies, μία εταιρεία πρωτοπόρο στην ανάπτυξη φορητών αναλυτών γονιδίων. Η εταιρεία ελπίζει σε μία επένδυση που θα φέρει εξελίξεις στις θεραπείες καρκίνου με mRNA.

Πριν από την έναρξη της πανδημίας, η τεχνολογία  mRNA ήταν προσανατολισμένη στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου, φαρμάκων, δηλαδή, που διδάσκουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να επιτίθεται στους όγκους.

Εταιρείες όπως η BioNTech και η Moderna, μετά το τέλος της πανδημίας, επανήλθαν στην τεχνολογία του mRNA για την καταπολέμηση του καρκίνου, με τα στελέχη της Novo Holdings να υποστηρίζουν ότι η Oxford Nanopore διαθέτει την απαραίτητη τεχνολογία γι’ αυτό.

Πληθώρα επενδύσεων

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία που εκμεταλλεύεται τις μοναδικές ιδιότητες της τεχνολογίας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Daniel Mahony, συνεργάτης για τις επενδύσεις ανάπτυξης της Novo Holdings. Η Novo έχει δει την τεχνολογία της βρετανικής εταιρείας να φτάνει στο σημείο όπου θα μπορούσε δυνητικά να ανοίξει νέες αγορές για την επιχείρηση», συνέχισε.

Με την εταιρεία να έχει εκτοξεύσει τη δημοτικότητά της και τα κέρδη της χάρη στα δύο σκευάσματά της κατά της παχυσαρκίας, το Ozempic και το Wegovy, τους τελευταίους μήνες το πλειοψηφικό μερίδιο της Novo Holdings στη Novo Nordisk έχει εστιάσει σε επενδύσεις που αφορούν στην ανάπτυξη της παραγωγής του με εξαγορά άλλων εταιρειών.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η αγορά της Catalent για την παροχή της αναγκαίας παραγωγικής ικανότητας φαρμάκων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, καθώς και συμμετοχές σε βιοτεχνολογικές εταιρείες που στοχεύουν σε νέες θεραπείες για τον καρκίνο.

Εάν η εταιρεία καταφέρει να διαφοροποιήσει το προφίλ αύξησης των εσόδων της, δήλωσε ο Mahony της Novo Holdings, τότε θα γίνει ακόμα πιο ελκυστική στις αγορές σε σύγκριση με άλλους παίκτες στην αγορά.

Η δράση του εμβολίου

Τα εμβόλια κατά του καρκίνου σχετίζονται με ανοσοθεραπείες όπως το Keytruda της Merck & Co. που ενισχύουν τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι των όγκων. Τα εμβόλια χρησιμοποιούν mRNA για να προγραμματίσουν πρωτεΐνες και κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να επιτεθούν σε συγκεκριμένους στόχους στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων.

Στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία της Oxford Nanopore κατά την κατασκευή εμβολίων mRNA, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Gordon Sanghera, μετρώντας διάφορα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τα μόρια RNA σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Αυτό επισπεύδει τη διαδικασία, η οποία από έναν μήνα, μπορεί να περιοριστεί σε μόλις δύο ημέρες, όπως σημείωσε.

Η Oxford Nanopore έχει αρχίσει να συνεργάζεται με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ για την ανάλυση εμβολίων και θεραπειών mRNA καθώς και με τον συμβεβλημένο κατασκευαστή φαρμάκων Lonza Group. Στόχος της είναι επίσης να εφαρμόσει την τεχνολογία σε κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, καθώς και σε ευρύτερες διαδικασίες παρασκευής φαρμακευτικών προϊόντων.

Διαβάστε επίσης:

Ozempic: Κρας τεστ για το θαυματουργό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου

Novo Nordisk: Στα σκαριά Ozempic και Wegovy για παιδιά και νέες χρήσεις για να γλιτώσει τον ανταγωνισμό

Ozempic vs Mounjaro: Ποιο φάρμακο αδυνατίζει περισσότερο;