• Business

    Novo Nordisk: Επενδύει $4.1 δισ. σε νέες εγκαταστάσεις για την παραγωγή των Ozempic και Wegovy

    • Μαρία Βε
    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)

    Lars Fruergaar Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)


    Να δαπανήσει 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια σχεδιάζει η Novo Nordisk, για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής στο Clayton της Βόρειας Καρολίνας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την προσφορά των φαρμάκων Wegovy, Ozempic και άλλων ενέσιμων θεραπειών.

    Η ζήτηση για τα Wegovy και Ozempic, έχει ξεπεράσει την προσφορά τον περασμένο χρόνο, προκαλώντας ελλείψεις στις ΗΠΑ και αναγκάζοντας τον δανέζικο φαρμακευτικό κολοσσό, να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό, προκειμένου να αυξήσει το βιομηχανικό του αποτύπωμα.

    Η εταιρεία ανέφερε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή φέτος, από περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια πέρσι.

    «Αυτή η επένδυση μάς δίνει πραγματικά την ευκαιρία να εξυπηρετήσουμε περισσότερους ασθενείς», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Doug Langa, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Novo Nordisk στη Βόρεια Αμερική.

    Περαιτέρω επενδύσεις στις ΗΠΑ

    «Είναι σημαντικό, νομίζω ότι το άλλο βασικό μήνυμα εδώ είναι ότι πρόκειται για περαιτέρω επενδύσεις στις ΗΠΑ, οπότε είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό», συμπλήρωσε.

    Η κατασκευή της εγκατάστασης έχει ήδη ξεκινήσει, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ 2027 και 2029, ανέφερε η Novo Nordisk, επισημαίνοντας ότι θα στελεχωθεί με 1.000 εργαζόμενους που θα προστεθούν στους 2.500 που ήδη εργάζονται στα τρία υπάρχοντα εργοστάσια παραγωγής της Novo στη Βόρεια Καρολίνα.

    Η εταιρεία διαθέτει επίσης μια μονάδα στο Durham της Βόρειας Καρολίνας, υπεύθυνη για την παρασκευή και συσκευασία άλλων φαρμάκων, και μια ακόμη εγκατάσταση στο Δυτικό Λίβανο, στο Νιου Χάμσαϊρ.

    Η νέα μονάδα παραγωγής της Novo Nordisk στο Clayton της Βόρειας Καρολίνας (Πηγή: Novo Nordisk) via CNBC)
    Η νέα μονάδα παραγωγής της Novo Nordisk στο Clayton της Βόρειας Καρολίνας (Πηγή: Novo Nordisk) via CNBC)

    Επιπλέον, δώδεκα ακόμη εγκαταστάσεις, βρίσκονται στη Δανία, τη Γαλλία, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Αλγερία, τη Βραζιλία, το Ιράν και τη Ρωσία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Novo Nordisk.

    Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω φάρμακα, αποτελούν μια νέα κατηγορία σκευασμάτων, που ονομάζονται αγωνιστές υποδοχέα GLP-1 (GLP-1 receptor agonists) και εμφανίζουν υποσχόμενα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης στον εγκέφαλο.

    Η σεμαγλουτίδη ανήκει στην κατηγορία αυτών των φαρμάκων, και το Ozempic και Wegovy είναι οι εμπορικές ονομασίες της σεμαγλουτίδης.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, περίπου 35.000 ασθενείς στις ΗΠΑ ξεκινούν κατά μέσο όρο το Wegovy κάθε εβδομάδα σήμερα, από περίπου 27.000 τον Μάιο.

    Την ίδια στιγμή, η ανταγωνίστρια εταιρία της Novo, Eli Lilly, έχει επίσης δεσμεύσει δισεκατομμύρια δολάρια για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας των δημοφιλών GLP-1 για απώλεια βάρους και διαβήτη, Zepbound και Mounjaro.

    Η εταιρεία διαθέτει επίσης πολλά εργοστάσια παραγωγής στη Βόρεια Καρολίνα.

    Το Wegovy εγκρίθηκε στην Κίνα

    Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η Novo Nordisk, το επίσης δημοφιλές Wegovy εγκρίθηκε στην Κίνα, ανοίγοντας το δρόμο για πωλήσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, σύμφωνα με το Reuters.

    Η Novo ανέφερε τον Μάρτιο ότι αρχικά θα στοχεύσει Κινέζους ασθενείς που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για το εβδομαδιαίο ενέσιμο φάρμακο, ενώ αντιμετώπισε ανταγωνισμό από την Eli Lilly, της οποίας το φάρμακο για τον διαβήτη tirzepatide, έλαβε έγκριση από την Κίνα τον Μάιο.

    Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν το Zepound, το φάρμακο απώλειας βάρους της αμερικανικής εταιρείας με το ίδιο δραστικό συστατικό, να εγκριθεί στην Κίνα φέτος ή το α’ εξάμηνο του 2025.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αριθμός των υπέρβαρων ενηλίκων στην Κίνα προβλέπεται να φτάσει τα 540 εκατομμύρια έως το 2030, σημειώνοντας αύξηση 2,8 φορές από τα επίπεδα του 2000, ενώ όσοι είναι παχύσαρκοι αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,5 φορές στα 150 εκατομμύρια, σύμφωνα με μελέτη του 2020.

    Όσον αφορά το Ozempic, εκείνο έλαβε έγκριση από την Κίνα το 2021, με την Novo να διπλασιάζει τις πωλήσεις στα 4,8 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας (698 εκατομμύρια δολάρια) πέρσι.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ozempic: Τονωτική «ένεση» στη βιομηχανία τροφίμων – Πώς οι αεροπορικές εταιρείες θα εξοικονομούν εκατομμύρια

    Ozempic, Wegovy και Zepbound: Στη Wall Street όλοι ποντάρουν στη μάχη κατά της παχυσαρκίας – Ποιοι θα βγουν κερδισμένοι

    «Καμπανάκι» από τoν ΠΟΥ: Προσοχή σε πλαστά φάρμακα Ozempic – Πού κυκλοφορούν



    ΣΧΟΛΙΑ