• Business

    Novo Nordisk-Eli Lilly: Βούλιαξαν οι μετοχές τους μετά τις απειλές του Μπάιντεν

    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk, David A. Ricks, CEO Eli Lilly


    Το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να μειώσουν οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από τα χρυσά φάρμακα κατά της παχυσαρκίας (Novo Nordisk και Eli Lilly) τις τιμές τους, έριξε τις τιμές των μετοχών τους.

    Οι εταιρείες χρεώνουν «ασυνείδητα υψηλές τιμές» που είναι υψηλότερες από αυτές που καταβάλλονται σε άλλες χώρες, δήλωσε ο Μπάιντεν σε ένα editorial το οποίο συνυπέγραφε με τον γερουσιαστή του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς που δημοσιεύθηκε στην USA Today. Εάν «οι φαρμακευτικές εταιρείες αρνηθούν να μειώσουν σημαντικά τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στη χώρα μας και να τερματίσουν την απληστία τους, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για βάλουμε εμείς τέλος», έγραψαν.

    Η Novo υποχώρησε έως και 3,9% στην Κοπεγχάγη, ενώ η Lilly έχασε έως και 3,9% στη Νέα Υόρκη.

    Η τεράστια επιτυχία

    Η βουτιά στις μετοχές έρχεται ύστερα από μία περίοδο εκρηκτικών πωλήσεων για τις δύο εταιρείες, με την Goldman Sachs να εκτιμά ότι η αγορά φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας μπορεί να φθάσει τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Εταιρείες όπως η Pfizer Inc., η AstraZeneca Plc και η Amgen Inc., μαζί με μια σειρά από μικρές βιοτεχνολογικές εταιρείες, αγωνίζονται για να μπουν σε αυτήν την αγορά.

    Τα σχόλια του Μπάιντεν μοιάζουν με «μια ύστατη προσπάθεια να κατευνάσει ορισμένους ψηφοφόρους», σύμφωνα με σημείωμα του Jared Holz της Mizuho. Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη των φαρμάκων στον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και άλλες παθήσεις, είπε ότι η τιμή των περίπου 1.000 δολαρίων τον μήνα «στην πραγματικότητα φαίνεται πολύ φθηνή».

    Υπενθυμίζεται ότι μία δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult από τον Μάιο – έξι μήνες πριν από τις αμερικανικές εκλογές – έδειξε ότι οι ψηφοφόροι στις πολιτείες που βρίσκονται σε εξέλιξη εμπιστεύονται τον Μπάιντεν έναντι του επικρατέστερου Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα υγειονομικής περίθαλψης με ποσοστό 45% έναντι 39%. Συγκεκριμένα για το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, ο Μπάιντεν είχε προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ, στο 44%.

    Στο κυνήγι για τις τιμές

    Το κόστος των φαρμάκων έχει αποτελέσει επί μακρόν αντικείμενο ενασχόλησης για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

    Ο Τραμπ έχει επίσης πιέσει για τη μείωση του κόστους των φαρμάκων. Εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα κατά τη διάρκεια της θητείας του, με το οποίο επέβαλε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να πληρώνει τιμές συνδεδεμένες με εκείνες του εξωτερικού. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής ακύρωσε το διάταγμα και η κυβέρνηση Μπάιντεν το πάγωσε, αλλά ο Τραμπ έχει ορκιστεί να το αναβιώσει.

    Η Novo επέρριψε την ευθύνη για τις υψηλές τιμές καταλόγου των Ozempic και Wegovy στις ΗΠΑ στον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένο το σύστημα υγείας, επικαλούμενη εκπτώσεις και αμοιβές που καταβάλλονται σε μεσάζοντες. Η εταιρεία ανέφερε σε επιστολή της προς τον Σάντερς τον Μάιο ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους νομοθέτες των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση αυτών των συστημικών ζητημάτων, όπως τα χαρακτήρισε.

    Η Novo δήλωσε ότι αναμένει ότι οι εκπτώσεις και στα δύο φάρμακα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, όσο περισσότεροι ασφαλιστές θα καλύπτουν το Wegovy.

    Διαβάστε επίσης:

    Ozempic: «Χρυσωρυχείο» με… ερωτηματικά για τους πλαστικούς χειρουργούς το «μαγικό» φάρμακο

    Novo Nordisk: Επενδύει $4.1 δισ. σε νέες εγκαταστάσεις για την παραγωγή των Ozempic και Wegovy

    Ozempic, Wegovy και Zepbound: Στη Wall Street όλοι ποντάρουν στη μάχη κατά της παχυσαρκίας – Ποιοι θα βγουν κερδισμένοι



    ΣΧΟΛΙΑ