• Business

    Novartis: Εξαγοράζει την MorphoSys έναντι 2,7 δισ. ευρώ – Στοχεύει σε φάρμακο κατά του καρκίνου

    • Bloomberg
    Vasant (Vas) Narasimhan, CEO Novartis

    Vasant (Vas) Narasimhan, CEO Novartis


    Η Novartis συμφώνησε να εξαγοράσει την MorphoSys έναντι 2,7 δισ. ευρώ (2,9 δισεκατομμύρια δολάρια), προσθέτοντας τις θεραπείες για τον καρκίνο της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας στο χαρτοφυλάκιο της.

    Η Novartis θα πληρώσει 68 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά για την εταιρεία, 61% πάνω από τα επίπεδα που έκλεισε η μετοχή στις 2 Φεβρουαρίου. Οι μετοχές της Morphosys είχαν εκτιναχθεί τη Δευτέρα, κλείνοντας στα 57,40 ευρώ, μετά από δημοσίευμα του Reuters ότι οι δύο εταιρείες βρίσκονταν σε προχωρημένες συνομιλίες .

    H ελβετική πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία προχωρά σε νέες κινήσεις μετά από την αναδιοργάνωση που πραγματοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της, Vas Narasimhan, ο οποίος περιέκοψε θέσεις εργασίας και προχώρησε στην απόσχιση ορισμένων τμημάτων, προκειμένου να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες ασθένειες με υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης.

    Η Novartis εστιάζει το βλέμμα της σε στόχους εξαγοράς των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή λιγότερο, δήλωσε ο Narasimhan στο Bloomberg TV την περασμένη εβδομάδα.

    Πέρυσι, η MorphoSys βυθίστηκε όταν ένα βασικό πειραματικό φάρμακο που ονομάζεται pelabresib είχε μεικτά αποτελέσματα σε μια κρίσιμη δοκιμή τελευταίου σταδίου, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές του φαρμάκου.

    Η MorphoSys είχε βασιστεί στην επιτυχία αυτού του νέου φαρμάκου μετά την βραδεία ανάπτυξη της κύριας υπάρχουσας θεραπείας της εταιρείας, του αντικαρκινικού φαρμάκου Monjuvi.

    Ράλι της μετοχής

    Η μετοχή της σημείωσε ράλι τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι επενδυτές επανεξέτασαν τις προοπτικές της εταιρείας, και η τιμή της υπερδιπλασιάστηκε από τα χαμηλά του Νοεμβρίου. Οι εικασίες εξαγορών συνέβαλαν επίσης στην άνοδο, μετά από ένα ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Betaville που ανέφερε ότι τρεις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ενδιαφέρονται για την απόκτηση της.

    Σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, η Morphosys βρίσκεται υπό πίεση για να συγκεντρώσει κεφάλαια. Εάν κερδίσει τη ρυθμιστική έγκριση για το pelabresib, τότε θα μπορούσε να κυκλοφορήσει αυτό το φάρμακο στα μέσα του 2025.

    Ωστόσο, η εταιρεία χρειάζεται ακόμη να αποπληρώσει περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ χρέος αργότερα το 2025 και οι πωλήσεις του μοναδικού επί του παρόντος εγκεκριμένου φαρμάκου της, του Monjuvi, ήταν απογοητευτικές τον τελευταίο καιρό, καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός για αυτή τη θεραπεία, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

    Διαβάστε ακόμη:

    Bayer: Αντιμέτωπη με νέο πρόστιμο «μαμούθ» $2,25 δισ. – Βουτιά 6% για τη μετοχή

    CVC Capital Partners: «Στα σκαριά» νέο deal έως $1,5 δισ. – Ποια είναι η εφαρμογή «Good Choice»

    Sanofi: Εξαγοράζει θυγατρική της Biotech για 2,2 δισ. δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ