Η Novartis βρίσκεται σε συζητήσεις με στόχο να συμβάλει στην παραγωγή εμβολίων ή θεραπειών άλλων εταιρειών κατά της Covid-19, την ώρα που στη βιομηχανία φαρμάκων επικρατεί μεγάλη κινητικότητα λόγω τους αγώνα δρόμου που γίνεται προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση.

Η εταιρεία “βρίσκεται σε συνομιλίες με μια σειρά διαφορετικών παικτών”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Vas Narasimhan στην τηλεόραση Bloomberg, με την επίτευξη μίας συμφωνίας να θεωρείται πιθανή τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

«Έχουμε την παραγωγική ικανότητα σε ολόκληρο το δίκτυό μας και είμαστε πρόθυμοι να την διαθέσουμε», τόνισε. «Μπορούμε να συμβάλουμε σε όλα, από τα μονοκλωνικά αντισώματα έως την παραγωγή εμβολίων», πρόσθεσε.

Οι συζητήσεις πραγματοποιούνται εν μέσω μιας παγκόσμιας προσπάθειας για να κατασκευαστούν γρήγορα εμβόλια και καθώς αυξάνονται οι εντάσεις λόγω των προσπαθειών των χωρών να εφοδιαστούν σύντομα βάζοντας τέλος στην πανδημία που διαρκεί ήδη ένα χρόνο.

Η Sanofi ρίχνει το βάρος στο εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech, λέγοντας ότι είναι πρόθυμη να διαθέσει ένα εργοστάσιο παραγωγής στη Φρανκφούρτη μετά την διακοπή της δικής της έρευνας.

Η Merck εξετάζει επίσης διάφορους τρόπους για να βοηθήσει την BioNTech να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα στην κατασκευή εμβολίων, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Ήδη η φαρμακοβιομηχανία προμηθεύει πρώτες ύλες και προϊόντα έρευνας σε περισσότερους από 50 παραγωγούς εμβολίων κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένης της BioNTech.

Εντάσεις για την προμήθεια εμβολίων

Η Pfizer και η BioNTech μείωσαν αυτόν τον μήνα τις παραδόσεις του εμβολίου τους -το πρώτο που κυκλοφόρησε στο τέλος του περασμένου έτους- σε ορισμένα κράτη, λόγω εργασιών ανακαίνισης σε εργοστάσιο στο Βέλγιο. Στη συνέχεια, η AstraZeneca – η οποία ενδέχεται να λάβει έγκριση από την ΕΕ για το εμβόλιο της την Παρασκευή – ανακοίνωσε καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες παραδόσεις της.

Τα προβλήματα στη διάθεση των εμβολίων προκάλεσαν πολιτική ένταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Astra.

Ο Narasimhan της Novartis, γιατρός που κάποτε ήταν επικεφαλής της μονάδας εμβολίων της εταιρείας, έχει και προσωπική εμπειρία από εμβόλια για την αντιμετώπιση πανδημιών. Επίβλεψε τις κινήσεις της Novartis στην πανδημία της γρίπης H1N1 το 2009 και κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της  ερευνητικής επιτροπής της Βουλής γιατί τα εμβόλια δεν ήταν έτοιμα εγκαίρως.

Τα εμπόδια

«Τα πρώτα στάδια κλιμάκωσης από μερικές δεκάδες χιλιάδες δόσεις σε εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις αποτελούν μία πρόκληση», είπε σε ξεχωριστή συνέντευξη. «Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουμε κάποια εμπόδια στο δρόμο. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι ότι διαχειριζόμαστε κατάλληλα τις προσδοκίες του κοινού και, στη συνέχεια, νομίζω ότι οι προμήθειες θα αρχίσουν να αυξάνονται».

 Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά εμβόλια τόσο σύντομα στην πανδημία είναι ήδη ένα επίτευγμα, είπε.

Σε αντίθεση με τη Sanofi, η Novartis δεν εργάζεται για την ανάπτυξη του δικού της πανδημικού εμβολίου. Η εταιρεία πούλησε τη μονάδα εμβολίων της στη GlaxoSmithKline – συνεργάτη της Sanofi στην κατασκευή του εμβολίου που παρουσιάζει καθυστερήσεις – πριν από αρκετά χρόνια.

Ωστόσο, η Novartis παράγει περισσότερες από 70 δισεκατομμύρια δόσεις φαρμάκων κάθε χρόνο σε 50 εργοστάσια και η ελβετική φαρμακοβιομηχανία  διερευνά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αυξήσει αυτήν την ικανότητα, σύμφωνα με τον Narasimhan.

«Έχουμε τις δυνατότητες να διαθέσουμε πολλές από αυτές τις διαφορετικές τεχνολογίες», είπε.

Pfizer: Αποτελεσματικό το εμβόλιο απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού

Στέλλα Κυριακίδου: Παραμένει το αδιέξοδο με την AstraZeneca

Κορονοϊός: Η Sanofi ξεκινά την παραγωγή εμβολίων το δεύτερο εξάμηνο του 2021

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση