Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Notos Com: Oλική επαναφορά με επιστροφή στα κέρδη

Μιχάλης Παπαέλληνας, Μέτοχος Notos Com

Μιχάλης Παπαέλληνας, Μέτοχος Notos Com

Μπορεί η Notos Com να βρίσκεται αντιμέτωπη με την απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς και της Dimand να προχωρήσουν στην ανακατασκευή του κτιρίου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας που στεγάζεται το ομώνυμο πολυκατάστημα ωστόσο η περσινή χρονιά ήταν σταθμός για την εταιρεία.

Και αυτό γιατί μετά από πολλά χρόνια ζημιογόνου αποτελέσματος, παρά τους ρυθμούς ανάπτυξης, επέστρεψε σε κέρδη.

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2023 που δημοσίευσε χθες, οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 124 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 16,580 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της διοίκησης, υπό τον Μιχάλη Παπαέλληνα για τζίρο στα 124-126 εκατ. ευρώ και ΕBITDA στα 16 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα οι επιδόσεις ξεπέρασαν τις προβλέψεις αν υπολογιστεί η διακοπή της συνεργασίας εντός της χρήσης με την American Eagle Outifitters για την οποία η διοίκηση της Notos έχει προσφύγει στη διεθνή διαιτησία διεκδικώντας περί τα 6-7 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 13% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση ενώ αν υπολογισθούν μόνο οι συνεχιζόμενες δραστηριότητες μετά την διακοπή του υποκλάδου της νεανικής ένδυσης από τις αρχές του 2023 τότε η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση ανέρχεται σε 19%. Την μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε ο κλάδος προσωπικής φροντίδας (Καλλυντικών) κατά 25,8% και ακολουθεί ο κλάδος προσωπικής εμφάνισης (Ένδυσης-Υπόδησης) κατά 18,7%.

Το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε σε 44,30% επί των πωλήσεων ελαφρά βελτιωμένο σε σχέση με το 2022 που ήταν 44%. Για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες το περιθώριο του μικτού κέρδους παρουσίασε βελτίωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα και διαμορφώθηκε σε 44,4% το 2023 έναντι 43,4% το 2022. Σημαντική αύξηση παρουσιάστηκε και στα λειτουργικά αποτελέσματα, τα οποία ανήλθαν στο ποσό των 16,580 εκατ. ευρώ έναντι 11,362 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 45,9%.

Σημαντική αύξηση στα προ φόρων κέρδη

Τα προ φόρων αποτελέσματα ήταν κερδοφόρα, μετά από μια μακρά περίοδο ζημιογόνων αποτελεσμάτων, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 228 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 5,345 εκατ. ευρώ το 2022 παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση, ενώ τα χρηματοοικονομικά έξοδα παρουσίασαν αύξηση κατά 14% και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 6,070 εκατ. ευρώ, επηρεαζόμενα κυρίως από την δραματική αύξηση του Euribor.

Ο συνολικός έντοκος δανεισμός της εταιρείας στις 31/12/2023 ανέρχεται σε 54,831 εκατ. ευρώ από 53,196 εκατ. ευρώ ενώ το 81% αφορά μακροπρόθεσμο δανεισμό. Τα χρηματικά διαθέσιμα εμφανίζονται ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρήση και ανέρχονται σε ανέρχεται σε 1,344 εκατ ευρώ έναντι 1,636 εκατ. ευρώ.

Ανάπτυξη 13% για τα πολυκαταστήματα

Σε ό,τι αφορά τα πολυκαταστήματα αυτά σημείωσαν αύξηση 10,1% που αν ληφθεί όμως υπόψη η διακοπή της δραστηριότητας της American Eagle, τότε η αύξηση ανέρχεται σε 13%.

Σε αυτό συνέβαλλε και το επενδυτικό πλάνο, με έμφαση στην ανακαίνιση των καταστημάτων, στις νέες συνεργασίες με γνωστούς μόδας και στην ανάπτυξη του e-shop.

Ειδικότερα, η εταιρεία προχώρησε στην πλήρη ανακαίνιση του τρίτου ορόφου του πολυκαταστήματος της Αθήνας και σε αναδιατάξεις corners τόσο στο πολυκατάστημα της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης.

Ανακαίνισε το κατάστημα LACOSTE στο εμπορικό κέντρο MEDITERRANEAN COSMOS και στο εμπορικό κέντρο THE MALL ATHENS.

Παράλληλα προχώρησε σε ανακαίνιση των καταστημάτων NAUTICA στο εμπορικό κέντρο MEDITERRANEAN COSMOS και στη Νέα Ιωνία.

Νέα καταστήματα και οι συνεργασίες με ισχυρά brands

Την ίδια ώρα άνοιξε ένα νέο κατάστημα GANT στο εμπορικό κέντρο THE MALL ATHENS, νέο κατάστημα NAUTICA στο εμπορικό κέντρο GOLDEN HALL, ενώ ανακαίνισε τα corners εντός των πολυκαταστημάτων ATTICA CITY LINK και ATTICA GOLDEN HALL. Επίσης έθεσε σε λειτουργία το νέο ηλεκτρονικό κατάστημα Lacoste και πραγματοποίησε τις πρώτες πωλήσεις του τον Ιούνιο του 2023.

Στα σημαντικά γεγονότα της περασμένης χρονιάς ήταν αναβάθμιση / ανανέωση του e-shop www.notos.gr, η διακοπή της συνεργασίας με την ΑΕΟ, το rebranding των πολυκαταστημάτων και οι νέες συνεργασίες του Κλάδου, μεταξύ άλλων, με τους οίκους ARMANI, HUGO BOSS, TOMMY HILFINGER, CALVIN KLEIN, KARL LAGERFELD, PENNY BLACK, PATRIZIA PEPPE, AMERICAN VINTAGE, BOGGI MILANO.

Οι εκτιμήσεις και το πολυκατάστημα στην Αιόλου

Στις προβλέψεις για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στα 135-140 εκατ. ευρώ, το δε EBITDA στο ποσό των 19-21 εκ ευρώ. Ωστόσο ο ισολογισμός έχει υπογραφεί τον περασμένο Απρίλιο πριν γνωστοποιηθεί από την πλευρά Πειραιώς -Dimand  ότι θα προχωρήσουν στην αποκατάσταση του κτιρίου στην οδό Αιόλου, σχέδιο το οποίο αν προχωρήσει θα αφήσει εκτός στέγης τη ναυαρχίδα της Notos που στεγάζεται στο κτίριο.

Διαβάστε επίσης

Notos: Τέλος εποχής για τον Λαμπρόπουλο της Αιόλου

Notos Com: Τι διεκδικεί από τη διαιτησία με την American Eagle

Dimand – Πειραιώς: Έργα αξίας €500 εκατ. για την αποκατάσταση 4 ιστορικών ακινήτων