ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το κρατικό ταμείο επενδύσεων της Νορβηγίας, με κεφάλαια 1,3 τρισ. δολάρια, κατέγραψε ζημιές ρεκόρ, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσαν αστάθεια στις αγορές.
Το μεγαλύτερο fund στον κόσμο κατέγραψε απώλειες 14,4% στο πρώτο εξάμηνο του έτους, χάνοντας 174 δισ. δολάρια.
«Σαφώς οι αγορές δεν πέφτουν σε ευθεία γραμμή και είμαστε αβέβαιοι ως προς το αν έχουμε δει τον πάτο εδώ ή αν η αγορά θα συνεχίσει να υποχωρεί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Nicolai Tangen στην τηλεόραση του Bloomberg.
Ο μεγαλύτερος κάτοχος μετοχών στον κόσμο επιδιώκει να μετριάσει τις προσδοκίες από τα τέλη του περασμένου έτους, προειδοποιώντας για φθίνουσες αποδόσεις λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία. Το ταμείο πιθανότατα αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες αλλαγές των τελευταίων 30 ετών, είπε ο Tangen στους νομοθέτες τον Μάιο.
Το πρώτο εξάμηνο, το fund έχασε 17% από τις μετοχές, όπου έχει το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών του. Οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν κατά 28%, με τη Meta Platforms που κατέχει το Facebook και το Instagram, και την Amazon να ηγούνται της πτώσης.
Ο τομέας της ενέργειας ήταν ο μόνος με θετική απόδοση, 13%, μετριάζοντας το πλήγμα από τις μετοχές, χάρη στις απότομες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των διυλισμένων προϊόντων.
Οι επενδύσεις σε logistics βοήθησαν τα μη εισηγμένα περιουσιακά στοιχεία του fund στα ακίνητα να σημειώσουν άνοδο 7,1%, αν και αντιπροσωπεύουν το 3% του ενεργητικού του.
Η Νορβηγία αποφάσισε στις 27 Φεβρουαρίου να ρευστοποιήσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία του αμοιβαίου κεφαλαίου ως απάντηση στην εισβολή της χώρας στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισε προβλήματα με την εφαρμογή της απόφασης αφού η Ρωσία απαγόρευσε στους ξένους να πραγματοποιούν συναλλαγές στα χρηματιστήρια της.
Ο Tangen δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ρωσικές επενδύσεις παραμένουν παγωμένες. «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πού θα καταλήξουν», πρόσθεσε.
Το ταμείο δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990 για να επενδύσει τα έσοδα της Νορβηγίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο εξωτερικό, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 9.000 μετοχών και εστίασε σε υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για πρώτη φορά πέρυσι.
Διαβάστε ακόμη: