Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Νόελ Τάτα: Το νέο αφεντικό μιας αυτοκρατορίας 165 δισ. δολαρίων που εκτείνεται σε 100 χώρες

Νόελ Τάτα

Ένας κολοσσός που γιγαντώθηκε χάρη σε ένα μπαράζ εξαγορών και περιλαμβάνει μια σειρά δραστηριοτήτων από βαριά βιομηχανία έως… καλλυντικά αλλάζει χέρια με την αγορά της Ασίας (και όχι μόνο) να έχει στραμμένο το βλέμμα της στην επόμενη μέρα του.

Δύο ετεροθαλή αδέλφια, μία διαδοχή γεμάτη ανατροπές και μία αυτοκρατορία 165 δισ. δολαρίων που εκτείνεται σε 100 χώρες συνθέτουν την ιστορία του ομίλου Tata.

Ένα δαιδαλώδες σύστημα

Ο όμιλος Tata με έδρα τη Βομβάη έχει ιδρυθεί από το 1868 και προσφέρει ποίκιλλες υπηρεσίες και προϊόντα σε πάνω από 100 χώρες.

Στην Ινδία,   η νέα τάξη των super rich, όπως οι δύο κυρίαρχοι αντίπαλοι, Αμπάνι και Αντάνι αλλά και η δυναστεία Tata έχουν ήδη διαμορφώσει την πορεία της οικονομίας της αλλά και τους ισχυρούς παίκτες που βρίσκονται πίσω από αυτήν.

Η περίπτωση των Tata είναι μία από αυτές. Και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις, οι ισχυρές οικογένειες της Ινδίας έχουν το χαρακτηριστικό να δημιουργούν ένα δαιδαλώδες σύστημα εταιρειών και καταπιστευμάτων στον δρόμο για την ανέγερση της αυτοκρατορίας τους.

Στην περίπτωση του ομίλου Tata, έχουν δημιουργηθεί δύο κέντρα εξουσίας: η Tata Trusts, η οποία ελέγχει το 66% της εταιρείας χαρτοφυλακίου, και η Tata Sons.

Υπάρχει ένας ακόμα όμιλος, ο Mistry ο οποίος κατέχει μερίδιο 18,5%. Ένα στοίχημα για την ινδική αυτοκρατορία ήταν να απευθυνθεί  σε διεθνή στελέχη –των οποίων ζήταγε στη στήριξη μέσω επενδύσεων- και να τους κάνει να καταλάβουν και να εμπιστευτούν το πολύπλοκο επιχειρηματικό και πολιτικό περιβάλλον της Ινδίας.

Η κόντρα πίσω από την διαδοχή

Πριν λίγες ημέρες ο Νόελ Τάτα διορίστηκε πρόεδρος της Tata Trusts, με τον κορυφαίο ινδικό όμιλο να αλλάζει χέρια ύστερα από μία επιτυχημένη πορεία στα χέρια του ετεροθαλή αδελφού του Ράταν.

Η ανάληψη των νέων καθηκόντων στον Νόελ, έναν επιτυχημένο επιχειρηματία εκτός του ομίλου, κρύβει μία ιστορία δεύτερης ευκαιρίας, καθώς ο Νόελ ήταν να αναλάβει πολύ νωρίτερα τη θέση αυτή, μία πορεία που ανέκοψε το πολύπλοκο σύστημα διοίκησης της εταιρείας.

Ο Ράταν ετοιμαζόταν να συνταξιοδοτηθεί τον Δεκέμβριο του 2012 στα 75 του χρόνια και οι εντολές του ήταν σαφείς: ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να είναι επαγγελματίας –διεθνές στέλεχος ή Ινδός- με εμπειρία άνω των τριών δεκαετιών, ικανός να διαχειρίζεται ένα πολυπολιτισμικό εργατικό δυναμικό και να επιβλέπει μεγάλες επιχειρήσεις σε διαφορετικούς τομείς και χώρες. Εξετάστηκαν διάφορα ονόματα – μεταξύ των οποίων η Indra Nooyi της PepsiCo, ο Arun Sarin της Vodafone, ο Carlos Ghosn της Nissan και ο Nikesh Arora της Google.

Ακολούθησε πάνω από μία δεκαετία όπου μία επιτροπή επιλογής έψαχνε την καλύτερη δυνατή επιλογή, σε ένα σύστημα εταιρειών, ιδιαίτερα πολύπλοκο για κάποιον εκτός Ινδίας.

Κάπου εκεί ακούστηκε το όνομα του Νόελ. Ο ίδιος ήταν γαμπρός ενός μέλους της επιτροπής, Ινδός, με πολύχρονη εμπειρία και επιτυχημένη πορεία. Ο Ράταν Τάτα όμως δεν ήθελε τον Νόελ.

Έπρεπε να περάσουν 12 χρόνια και ο Ράταν να αφήσει την τελευταία του πνοή πριν λίγες εβδομάδες, ώστε ο Νόελ, στα 67 του πλέον χρόνια να αναλάβει μία θέση στον όμιλο.

Ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός για την επόμενη γενιά των Τάτα – τον γιο του Νόελ, Νέβιλ, και τις δύο κόρες του, Μάγια και Λία  να αναλάβουν μεγαλύτερους ρόλους στις εταιρείες του ομίλου και να αποκτήσουν εμπειρία.

Η επιτυχημένη πορεία του Νόελ

Ο 67χρονος Νόελ, είναι επικεφαλής της δημοφιλούς και απόλυτα επιτυχημένης εταιρείας λιανικής πώλησης fast fashion εταιρείας Trent καθώς  και της εταιρείας κατασκευής κλιματιστικών Voltas.

Η Trent, υπό την προεδρία του Noel από το 2014, είδε τις μετοχές της να εκτοξεύονται πάνω από 6.000% και αναδείχθηκε σε μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες της Tata τα τελευταία χρόνια. Η εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων έχει επίσης επεκτείνει τον αριθμό των καταστημάτων και το εργατικό δυναμικό, σε μία περίοδο που οι ανταγωνιστές της έχουν κάνει σημαντικές μειώσεις στο προσωπικό τους.

Διαβάστε επίσης:

Elon Musk: Παρουσίασε το Cybercab της Tesla – Το νέο ρομποταξί κόστους κάτω των 30.000 δολαρίων

Bloomberg: Η ΕΚΤ θα επιταχύνει τις μειώσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες

Warren Buffett: Κάτω του 10% η συμμετοχή του στην Bank of America – Τι σημαίνει για τις επόμενες κινήσεις του