ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Φεύγει με «χρυσές» υπεραξίες από τη συμφωνία πώλησης της Pharmathen στο ελβετικό Partners Group, αλλά το «κεφάλαιο» Ελλάδα δεν κλείνει για τον Νίκο Σταθόπουλο. Κάθε άλλο μάλιστα. Αφού το επενδυτικό χρήμα «δεν κοιμάται ποτέ», η αναζήτηση ευκαιριών συνεχίζεται. Και όπως όλα δείχνουν είναι καθαρά θέμα χρόνου και μόνο, το πότε θα υπάρξει ακόμη ένα deal στα…πάτρια εδάφη, που θα φέρει την υπογραφή του επιδραστικότερου Έλληνα στον διεθνή τομέα των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.
Ο managing partner στο γιγαντιαίο σχήμα της ΒC Partners, το οποίο έχει 35 δισ. υπό διαχείριση κεφάλαια, αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί πώς η συνέχεια θα είναι ενδιαφέρουσα: «Πιστεύω στην Ελλάδα και την αναπτυξιακή της προοπτική», λέει ο Νίκος Σταθόπουλος. Σπεύδοντας να προσθέσει: « Η μεγάλη συμφωνία που υλοποιήσαμε με τη Pharmathen, θεωρώ ότι μπορεί να δώσει το έναυσμα για την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος και από άλλους ξένους επενδυτές. Άλλωστε και το γκρούπ που αγόρασε την ελληνική φαρμακευτική , πιστεύει πολύ στις προοπτικές της χώρας. Είναι βέβαια γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν και άλλες Pharmathen. Εταιρείες με τα δικά της χαρακτηριστικά, που μπορούν να κεντρίσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.»
Για τον Νίκο Σταθόπουλο, που είναι επικεφαλής, διαχειριστής και μέτοχός της ΒC Partners, το deal με την Pharmathen εξελίχθηκε σε ένα από τα πλέον κερδοφόρα στην 25χρόνη θητεία του στις αγοράς. Η αρχική τοποθέτηση έγινε το καλοκαίρι του 2015. Μέσα σε συνθήκες σκληρές για τη χώρα, της οποίας το μέλλον στην Ευρωζώνη κρεμόταν στην κυριολεξία από μια κλωστή. «Αναλάβαμε το ρίσκο», έχει πει ο Νίκος Σταθόπουλος, «γιατί διακρίναμε ότι η Pharmathen είχε αξία, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, έντονο εξαγωγικό προφίλ, αλλά και ηγετική θέση στην έρευνα και τεχνολογία. Όπως επίσης και ένα εξαιρετικό management team.»
Τότε, η συνολική αξία της πρωτοποριακής, ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας, συμφερόντων του Βασίλη Κάτσου και της αδελφής του Νέλλης, είχε αποτιμηθεί στα 475 εκατ. ευρώ. Μαζί με τον καθαρό της δανεισμό ( δάνεια μείον τα διαθέσιμα σε μετρητά).
Στην πορεία των χρόνων και υπό την σκέπη της ΒC Partners επενδύθηκαν 250 εκατ. ευρώ, στην έρευνα και ανάπτυξη, νέων καινοτόμων προϊόντων. Σε συνδυασμό και με τις καινούργιες εργοστασιακές υποδομές. Όλα αυτά χωρίς να υπάρξουν διανομές μερισμάτων, καθώς επιλέχτηκε η επανεπένδυση των κερδών. Οδηγώντας τη Pharmathen σε έναν από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς φαρμακευτικούς ομίλους, στον τομέα των σύνθετων γενόσημων και των καινοτόμων τεχνολογιών. Με τις πωλήσεις να κινούνται σε έντονη ανοδική πορεία ( περί τα 230 εκατ. ευρώ πέρσι) και τη λειτουργική κερδοφορία να διαμορφώνεται στη χρήση του 2020, λίγο πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ. Διπλασιαζόμενη μέσα σε πέντε χρόνια, ενώ για εφέτος το Ebitda εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 85 εκατ. ευρώ.
Τα «μυστικά» του deal που κλείστηκε από τη Μύκονο
Από τη Μύκονο όπου βρίσκεται αυτό το διάστημα για οικογενειακές διακοπές, ο Νίκος Σταθόπουλος έκλεισε τη συμφωνία πώλησης της Pharmathen στο ελβετικό Partners Group, έναντι 1,6 δισ. ευρώ. Με όρους συνολικής αξίας και με τον καθαρό δανεισμό να είναι ανάμεσα στα 150 και τα 200 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή μέσα σε έξι χρόνια η εταιρεία αποτιμήθηκε σχεδόν 3,5 φορές πάνω από εκεί όπου έγινε η αρχική τοποθέτηση της BC Partners. Γεγονός που μεταφράζεται σε υπεραξίες άνω των 1,1 δισ. ευρώ. Μπίνγκο με τα όλα του!
Υπολογίζεται ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Pharmathen Holding Global ( 80% BC Partners και 20% οικογένεια Κάτσου) θα λάβουν αναλογικά τα 1,4 με 1,45 δισ. ευρώ του καθαρού τιμήματος πώλησης. Από την άλλη πλευρά, ο αγοραστής ( το ελβετικό Partners Group) που είναι και εκ των δανειστών της εταιρείας με περίπου 55 εκατ. ευρώ, είναι εμφανές ότι προσδοκά κι εκείνος μελλοντικές υπεραξίες. Από μια ελληνική εταιρεία που έφτασε να γίνει συνώνυμο ενός εμβληματικού Success story… Το οποίο και αποτιμήθηκε σε περίπου 20 φορές τα λειτουργικά του κέρδη.
Σε ότι αφορά τον Νίκο Σταθόπουλο, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επόμενη κίνησή του επί ελληνικού εδάφους, πέραν του ανοικτού επενδυτικού στοιχήματος που έχει με τη Forthnet. Άλλωστε ο ίδιος το έχει καταστήσει σαφές και στις πρόσφατες αναφορές του. «Δεν σταματάμε πότε-έχει πεί- να αναλύουμε την Ελλάδα και να προσπαθούμε να εντοπίσουμε πραγματικές ευκαιρίες. Συνηθίζω να λέω, όμως, ότι δεν επενδύουμε σε χώρες, αλλά σε εταιρείες. Η στρατηγική μας είναι να επενδύουμε σε ηγέτιδες εταιρείες σε κλάδους που έχουν ανάπτυξη και ανθεκτικότητα. Προτιμούμε εταιρείες που έχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αποτύπωμα στις διεθνείς αγορές, προοπτική, κουλτούρα και συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Η Ελλάδα προσφέρει τέτοιες επενδυτικές ευκαιρίες.»
Κρίνοντας από τα συμφραζόμενα, μια εταιρεία στα πρότυπα της Pharmathen, δηλαδή με ισχυρή ανάπτυξη, εξαγωγικό προσανατολισμό, καινοτόμες πρωτοβουλίες και ικανό management, μπορεί να γίνει ο επόμενος επενδυτικός στόχος.
Διαβάστε επίσης
Άρθρο παρέμβαση: Τα λαμπρά μυαλά της Pharmathen
Επιβεβαίωση mononews: Έκλεισε το mega deal της Pharmathen – Στα 1,6 δισ. ευρώ η αποτίμηση
Δ. Καδής (Pharmathen): «Άγγιξαν τα 30 εκατ. οι νέες παραγγελίες μόνο το α’ τρίμηνο –Προσλήψεις (και) μέσα στην καραντίνα»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση