Σημαντική εισροή κεφαλαίων συνεχίζεται στα Private Equity, είπε ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners, μιλώντας στο bloomberg tv πριν λίγες ημέρες.

Εξήγησε ότι ο κλάδος παρουσιάζει πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες μορφές επενδύσεων και εξασφαλίζει μεγάλες αποδόσεις. Ο κλάδος του Private Equity διαχειρίζεται σήμερα κεφάλαια 4 τρισ. δολάρια, τριπλασιάστηκε σε δύο δεκαετίες, ενώ την τελευταία δεκαετία διπλασιάστηκε ο αριθμός των εταιρειών που τον απαρτίζουν.

Κι αυτό, γιατί έχει σημαντικά δομικά πλεονεκτήματα που κάνουν τους επενδυτές να τον προτιμούν, όπως εξήγησε: “Οι επενδυτές είναι ενεργητικοί, επηρεάζουν τις αλλαγές και καθορίζουν τα αποτελέσματα, οι τοποθετήσεις των κεφαλαίων είναι μακροπρόθεσμες και δεν επηρεάζονται από τους κύκλους της αγοράς ενώ και το επενδυτικό κεφάλαιο δεν υποχρεούται να κάνει απολογισμούς τετραμήνου”.

Επίσης, τόνισε ότι  ο κλάδος εξασφαλίζει υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με άλλες επενδυτικές επιλογές και με δεδομένη τη μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει σήμερα στην αγορά, οι επενδυτές θέλουν να επενδύσουν περισσότερα στα private equity. “Και δεν βλέπω αυτή την τάση να σταματάει, έχει πολύ δρόμο ακόμη ο κλάδος όσο καταφέρνουμε να εξασφαλίζουμε καλές αποδόσεις”, είπε χαρακτηριστικά.

Συνολικά έχουν τοποθετηθεί σήμερα 2,5 τρισ δολάρια από τον κλάδο σε επιχειρήσεις και φαίνεται ότι φέτος ο αριθμός των εξαγορών αυξάνεται, καθώς, όπως είπε, μετά από μια χρονιά πιο μικρό αριθμό συμφωνιών λόγω της πανδημίας,  αυτό άλλαξε το 2021. “Σήμερα υπάρχει σημαντική δύναμη πυρός στον κλάδο που εκτιμάται στα 2 τρισ. αλλά και ο ρυθμός των εξαγορών έχει αυξηθεί” σημείωσε.

Σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων και του κόστους των χρηματοδοτήσεων, αλλά δεν ανησυχεί για διόρθωση στην αγορά. Όπως επίσης ότι οι αποτιμήσεις παραμένουν ψηλά και είναι πιο δύσκολο να βρεθούν επενδυτικές ευκαιρίες που να υπόσχονται αποδόσεις.

Υγεία, τεχνολογία,  software, τηλεπικοινωνίες, media

Σχετικά με τις επενδύσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν αποδόσεις, σημείωσε ότι δεν επιλέγονται με βάση τη χώρα, αλλά τον τομέα και την εταιρεία. Αναζητώνται επενδυτικοί στόχοι, σημείωσε που να έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική όπως η υγεία, η τεχνολογία, το software, οι τηλεπικοινωνίες και τα media, τομείς που έχουν επαναλαμβανόμενα έσοδα, ισχυρή παραγωγή ρευστότητας λειτουργώντας συνδρομητικά ώστε να μπορείς να προβλέψεις την απόδοσή τους. Επίσης επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από την πανδημία, και αποτελούν σήμερα ευκαιρία.

Σχολιάζοντας τις χαμηλές αποτιμήσεις εταιρειών στη Βρετανία, σημείωσε ότι δεν είναι απαραίτητα το ζητούμενο η χαμηλή αποτίμηση, αλλά το ζητούμενο είναι η προοπτική ανάπτυξης. Σημείωσε ότι βλέπει ευκαιρίες στη Βρετανία αναφέρθηκε στη μάχη για τα Morissons στον κλάδο των σουπερμάρκετ και τόνισε ότι μπορεί να υπάρχει ενδιαφέρον σε κάποιους κλάδους.

Τι άλλαξε η πανδημία

Σε σχέση με το τί άλλαξε η πανδημία στον τρόπο που γίνονταν οι επενδύσεις, σημείωσε ότι ήταν δυσκολότερο να πείσεις επιχειρηματίες να πουλήσουν μέσω zoom. Τώρα όμως που λόγω των εμβολίων η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα, οι συμφωνίες γίνονται με τον ρυθμό που γίνονταν και πριν την πανδημία.

Διαβάστε επίσης

Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners): Oι «χρυσές» υπεραξίες των 1,1 δισ. από την πώληση της Pharmathen και το «πιστεύω» του στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση