ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος της BC Partners, στον Alasdair Ross, επικεφαλής του Economist Intelligence Unit, στο πλαίσιο του 2ου Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.
Ο Έλληνας διεθνής επενδυτής, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της επένδυσης ύψους 2 δισ. ευρώ που θα πραγματοποιηθεί στο δίκτυο οπτικών ινών της Nova, μέσω της United Group, μίλησε για τα χαρακτηριστικά της σημερινής κρίσης, το επενδυτικό κλίμα, αλλά και για τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα στον διεθνή επενδυτικό στίβο.
Η κρίση σήμερα
Μιλώντας για το περιβάλλον που διαμορφώνει η παγκόσμια κρίση, ο Νίκος Σταθόπουλος υπογράμμισε πως ο κόσμος είχε πάνω από τέσσερεις δεκαετίες να βιώσει τόσο υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, ενώ απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με τον τρόπο που λαμβάνουν αποφάσεις οι επενδυτές, υποστήριξε πως η επιλογή των εταιρειών αποκτά πλέον κομβικό ρόλο.
“Τα είδη και οι τομείς των επιχειρήσεων αποκτούν ύψιστη σημασία για κάθε επενδυτή… Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αυξήσει το επενδυτικό ρίσκο, με αποτέλεσμα όλοι να είναι πιο επιφυλακτικοί. Οι διεθνείς επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δουν τι έχει συμβεί”, είπε ο Πρόεδρος της BC Partners, συμπληρώνοντας πως “…διανύσαμε δύο δεκαετίες πολύ χαμηλού πληθωρισμού και πολύ χαμηλών επιτοκίων. Για τον δικό μας κλάδο ήταν μια περίοδος μεγάλης ευημερίας. Ο επόμενος χρόνος θα αποτελέσει ένα δυνατό τεστ για την αυτοσυγκράτηση, την αποφασιστικότητα, το όραμα των επενδυτών και φυσικά την ικανότητα λήψης σωστών αποφάσεων σχετικά με τις επιχειρήσεις στις οποίες επενδύουν”.
Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της κρίσης τόνισε: “Έχουμε δει τα τελευταία 25 χρόνια αγορές που βρίσκονται σε κρίση λόγω του φαινομένου της οικονομικής φούσκας, όπως το 2008, έχουμε δει αγορές να επηρεάζονται εξ αιτίας απρόσμενων γεγονότων που προκάλεσαν αναταραχή. Η παρούσα κρίση δεν εντάσσεται σε καμία από τις δύο κατηγορίες. Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι οι επιπτώσεις ενός οικονομικού κύκλου, και αυτό με κάνει να αισιοδοξώ πως δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια”.
H επόμενη μέρα και η “αμυντική ανάπτυξη”
Δίνοντας το στίγμα της επόμενης μέρας, ο Έλληνας διεθνής επενδυτής υποστήριξε πως η επενδυτική κοινότητα πρέπει να εξοπλιστεί με υπομονή. “Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε τις επενδύσεις μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι στο παρελθόν. Το σημερινό περιβάλλον μας προετοιμάζει για επενδύσεις που θα έχουν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η κρίση”.
Αναφορικά με τη στρατηγική που ακολουθεί η BC Partners μέσα σε αυτή τη συγκυρία, ο Νίκος Σταθόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της αμυντικής ανάπτυξης. “Δίνουμε έμφαση σε τομείς που είναι σχετικά προστατευμένοι από τη συρρίκνωση, δηλαδή επιχειρήσεις που επηρεάζονται συγκριτικά λιγότερο από κόστος των πρώτων υλών, που έχουν ισχυρές ταμειακές ροές και που διατηρούν ισχυρή θέση στον καθορισμό των τιμών”, δήλωσε, προσθέτοντας πως δύο τομείς που συγκεντρώνουν αυτά τα χαρακτηριστικά είναι οι Τηλεπικοινωνίες και η Υγεία.
“Οι Τηλεπικοινωνίες έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές. Γενικότερα οι επιχειρήσεις που βασίζουν τη λειτουργία τους σε συνδρομητές δεν αναμένεται να δεχθούν τόσο ισχυρό πλήγμα. Η Υγεία είναι επίσης ένας τομέας που σημειώνει αμυντική ανάπτυξη”.
Ο ρόλος των Κεντρικών Τραπεζών
Ο Νίκος Σταθόπουλος εκτίμησε πως ο πληθωρισμός ακόμη και όταν μειωθεί, δεν θα φτάσει στα επίπεδα που βρισκόταν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με το ύψος των συναλλαγών να προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα.
“Υψηλός πληθωρισμός για έναν επενδυτή ή μια επιχείρηση σημαίνει αυξημένο κόστος. Ήδη έχουμε δει να επηρεάζεται η κερδοφορία των επιχειρήσεων, όπως επίσης το κόστος εργασίας, το κόστος των πρώτων υλών, γεγονός που συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους”.
“Τα υψηλά επιτόκια των τραπεζών έχουν διαφορετικό αντίκτυπο στις επενδύσεις. Στην πραγματικότητα επηρεάζουν τις αποτιμήσεις, καθώς αυξάνουν το κόστος κεφαλαίου, πράγμα που σημαίνει πως οι πολλαπλασιαστές των κερδών που προσφέρονται για τις επιχειρήσεις, τείνουν να είναι χαμηλότεροι. Έχουμε δει αυτή τη διόρθωση στα Χρηματιστήρια και πιστεύω πως θα το δούμε και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις”.
Σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Νίκος Σταθόπουλος τόνισε πως οι κυβερνήσεις και κυρίως οι Κεντρικές Τράπεζες αν και έλαβαν μέτρα, δυστυχώς καθυστέρησαν, ακριβώς επειδή αξιολόγησαν λανθασμένα την κλίμακα και τη διάρκεια του σημερινού φαινομένου.
Ελλάδα και επενδύσεις
Μιλώντας για την Ελλάδα, ο Νίκος Σταθόπουλος επισήμανε την εξαιρετική πορεία που έχει σημειώσει στην προσέλκυση επενδύσεων, κάνοντας λόγο για μια χώρα που συνεχίζει να είναι ελκυστική, συνδυάζοντας τρία πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά.
“Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή οικονομία, που σημαίνει πως δεν έχει συναλλαγματικό ή γεωπολιτικό ρίσκο, διαθέτει εξαιρετικά ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό και έχει περάσει μέσα από μια υπερδεκαετή περίοδο ύφεσης, γεγονός που αυξάνει την αναπτυξιακή της δυναμική, συγκριτικά με άλλες χώρες”.
“Όπως καμία χώρα στον κόσμο, έτσι και η Ελλάδα δεν έχει ανοσία στις πληθωριστικές πιέσεις και στο ενεργειακό κόστος. Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας”.
Απαντώντας στο ερώτημα τι είναι αυτό που αναζητούν οι επενδυτές, ο Νίκος Σταθόπουλος υπογράμμισε πως “Το μεγαλύτερο ζητούμενο είναι η σταθερότητα. Όχι μόνο η πολιτική, αλλά και η δημοσιονομική, η οικονομική, η νομοθετική και η φορολογική”.
Με τον Νίκο Σταθόπουλο στο τιμόνι της, η BC Partners έχει επενδύσει μέχρι σήμερα πάνω από 6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ, παγκοσμίως έχει υλοποιήσει περισσότερες από 120 επενδύσεις, συνολικής αξίας άνω των 160 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Nίκος Σταθόπουλος (BC Partners- Nova): Υπάρχουν περιθώρια για καλύτερες υπηρεσίες, προϊόντα, ταχύτητες στις τηλεπικοινωνίες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναστάσιος Αλβανίας – Ευχές Χριστουγέννων: Η κορυφαία αυτή δεσποτική εορτή φωτίζει την καρδιά με γαλήνη
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό