ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο μοναδικό timing στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος της BC Partners μιλώντας στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Όπως είπε αναμένει μεγαλύτερη ανάπτυξη από τις άλλες χώρες, μετά από μία δεκαετία ύφεσης, αφού υπάρχει μία «υπολειπόμενη δυναμική ανάπτυξης».
Ο κ. Σταθόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος έχει αποδείξει ότι πιστεύει στο ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό επενδύοντας εδώ και 15 χρόνια στην Ελλάδα.
Σημείωσε ότι την εποχή του Grexit, η BCPartners επένδυσε στην Ελλάδα, στην Pharmathen και ο βασικότερος λόγος ήταν το ανθρώπινο δυναμικό, η έρευνα και η καινοτομία που είχε η εταιρεία, που είναι μοναδική στο χώρο των ειδικών γενόσημων προϊόντων και είχε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. “Χωρίς αυτό το δυναμικό δε θα γινόταν αυτή η επένδυση” τόνισε.
Ξεχωρίζουν οι Έλληνες εργαζόμενοι
Σημείωσε ότι οι Έλληνες όταν παλεύουν στο διεθνή στίβο παλεύουν με περισσότερη ενέργεια και κάνουν περισσότερη δουλειά. “Οι Έλληνες εργαζόμενοι στο εξωτερικό είναι πολύ καλύτερα καταρτισμένοι και δουλεύουν πολύ πιο σκληρά από οποιονδήποτε άλλο” σημείωσε. Τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης και του να δίνονται κίνητρα, αλλά και προοπτική και όραμα που στους νέους ανθρώπους για να παραμένουν στη χώρα.
Τι αλλάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία
Αναφερόμενος στις συνέπειες του πολέμου, περιέγραψε μία αλυσίδα αρνητικών επιπτώσεων που ξεκινάει από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό, που οδηγούν στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, την αύξηση των τιμών των προϊόντων και τελικά στη μείωση της κατανάλωσης.
Οι τιμές ενέργειας αυξάνουν το κόστος πρώτων υλών και το κόστος ζωής αφού αυξάνονται οι τιμές και τα κέρδη των εταιρειών. «Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα είναι βραχυπρόθεσμο», τόνισε ωστόσο, λέγοντας ότι όλα εξαρτώνται από το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος.
Ο κ. Σταθόπουλος επισήμανε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν κατάφερε να φέρει πιο κοντά τις χώρες του ΝΑΤΟ και πιο κοντά και την Ευρώπη, κάνοντάς τη να παίρνει αποφάσεις πολύ πιο γρήγορα.
Επίσης, σημείωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έκανε να δούμε τις παθογένειες της Ευρώπης, όπως την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία και έκανε λόγο για ευκαιρία αναδιάταξης του ενεργειακού συστήματος, την οποία και θα δούμε.
Σημείωσε ότι ο πόλεμος αυτός θα αλλάξει το χάρτη στην ενέργεια, στην πρωτογενή παραγωγή (όπως τα τρόφιμα) και εκτίμησε ότι θα υπάρξει αναδιάταξη διαφόρων κλάδων και αποτελεί αυτό ευκαιρία για τους επενδυτές να εντοπίσουν τους κλάδους που θα έχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη στο μέλλον.
Εκτίμησε ότι δε θα υπάρξει επισιτιστική κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά θα υπάρξει κίνδυνος σε άλλες χώρες στον κόσμο.
Η δημοκρατία να μπει στην κορυφή της ατζέντας παγκοσμίως
Τέλος, τόνισε ότι υπήρξε επιτυχημένη η παγκοσμιοποίηση τα τελευταία 30 χρόνια. Όμως, είπε, ότι αν και μπορεί να λειτούργησε εξαιρετικά η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και κεφαλαίων, δε λειτούργησε η ελεύθερη διακίνηση δημοκρατίας που αποτελεί και απαραίτητο συστατικό όχι μόνο για την ειρήνη και την ευημερία αλλά και για την ανάπτυξη των ανθρώπων.
Μια χώρα που έχει έλλειμμα δημοκρατίας, όπως η Ρωσία, έκανε αυτή την απαράδεκτη ενέργεια, αυτόν τον πόλεμο, και απέδειξε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν δημοκρατίες για να μην υπάρχει φόβος και αβεβαιότητα. Όταν κυριαρχεί ο φόβος, οι άνθρωποι δε ζουν κανονικά και δεν καταναλώνουν κανονικά.
“Η τρίτη πτυχή της παγκοσμιοποίησης που είναι η δημοκρατία, είναι ευκαιρία να μπει στην κορυφή της ατζέντας παγκοσμίως” υπογράμμισε.
Ενσυναίσθηση
Τέλος, ο κ. Σταθόπουλος έδωσε έμφαση στη σημασία της ανθρώπινης συσχέτισης σε μια συναλλαγή αλλά και στη σημασία των ανθρώπινων χαρακτηριστικών που πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό για επιτυχημένες συνεργασίες.
“Μια τεράστια ρευστότητα 4 τρισ. δολαρίων είναι αδιάθετα στο private equity και η ρευστότητα δεν είναι πρόβλημα “, σημείωσε. “Όταν εξαγοράζω μια εταιρεία από μια οικογένεια που την έχει ιδρύσει, δεν είναι απλά μια συναλλαγή. Ο επιχειρηματίας που έχει μια εταιρεία που πρόκειται να εξαγοραστεί ενδιαφέρεται για το ποιος θα είναι ο επόμενος ιδιοκτήτης για να υπάρξει η συνέχεια στην κουλτούρα, και έχει αυτή την ανθρώπινη ευαισθησία. Η ενσυναίσθηση είναι λοιπόν αυτό να αντιλαμβάνεται ο επενδυτής τον παράγοντα άνθρωπο”.
Όπως τόνισε “είναι σημαντικό να μη χαθεί το στοιχείο της ανθρωπιάς στις συναλλαγές και σαν επενδυτές είναι σημαντικό να κρατάμε το χαρακτήρα μας και την αξία μας γιατί αυτά κρατάνε τον κουλτούρα της εταιρείας.
“Ο χαρακτήρας, το πάθος, η ενέργεια και η ανθρώπινη ευαισθησία, η ενσυναίσθηση, η ανθρωπιά, οι αξίες δεν πρέπει να χαθούν στο κυνήγι του κέρδους”, κατέληξε.