• Business

    Νίκος Καραμούζης: Βραβεύουμε επιχειρήσεις που μεγαλουργούν σε καιρό πολέμου

    Νίκος Καραμούζης

    Νίκος Καραμούζης. Πρόεδρος Eurobank


    Tα oφέλη από την άνθηση της νέας, δυναμικής επιχειρηματικότητας, για την οικονομία αλλά και την κοινωνία, περιέγραψε ο Πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης, κατά την διάρκεια των Growth Αwards, σε μια ομιλία πλούσια σε «μηνύματα», για τις νέες αντιλήψεις που θα πρέπει να διαδοθούν, προκειμένου να εξέλθει η χώρα από την πολύχρονη κρίση και να περάσει σε βιώσιμη ανάπτυξη.

    Είναι δε χαρακτηριστικό ότι για 2η συνεχόμενη φορά μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας συμμαχίας μεταξύ της επιχειρηματικότητας, της κοινωνίας, της πολιτικής και της Ελληνικής διανόησης, που θα ηγηθεί της εθνικής προσπάθειας.

    Η πρωτοβουλία των Growth Awards έχει στόχο να «αναδείξουμε εκείνες τις επιχειρήσεις, που σε ένα δύσκολο και αβέβαιο περιβάλλον και παρά τις αντιξοότητες, την ύφεση, τα υψηλά επιτόκια, τη στενότητα ρευστότητας, τους υψηλούς φόρους, το μη φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, όχι μόνο επιβιώνουν αλλά συνεχίζουν να δημιουργούν, να ανταγωνίζονται επιτυχώς διεθνώς και να συμβάλουν στην εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια», τόνισε ο κ. Καραμούζης, στην εκδήλωση για την βράβευση εξωστρεφών και δυναμικών επιχειρήσεων. Μια εκδήλωση στην επιτυχή πραγμάτωση της οποίας έπαιξε ο ίδιος καθοριστικό ρόλο.

    «Σε μια εποχή που στη χώρα μας κυριαρχεί δυστυχώς απαισιοδοξία και απογοήτευση, κόπωση από την πολυετή ύφεση, ανεργία και κρίση, εμείς φιλοδοξούμε με τη σημερινή εκδήλωση να αναδείξουμε ότι, σημαντικό τμήμα του Ελληνικού επιχειρείν, δεν κατέθεσε τα όπλα την περίοδο της κρίσης, αλλά διακρίθηκε, ανέλαβε πρωτοβουλίες, τολμά, επενδύει, προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, κερδίζει τη μάχη του διεθνούς ανταγωνισμού, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, εφαρμόζει σταδιακά αρχές σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης, δημιουργεί σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα και αναπτύσσει δράσεις κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς».

    Όπως είπε «βραβεύουμε σήμερα τους νικητές της ανοικτής οικονομίας της αγοράς σε δύσκολες συνθήκες, τη νέα Ελληνική επιχειρηματικότητα που δεν είναι κρατικοδίαιτη, δεν στηρίζεται σε επιδοτήσεις, δεν επιζητά την προστασία από τον ανταγωνισμό, αλλά στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις, στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, στους εργαζομένους και τα στελέχη της, στις επενδύσεις και στο ανήσυχο δημιουργικό πνεύμα των επιχειρηματιών ιδρυτών της».

    Όπως σημείωσε ο Νίκος Καραμούζης «το μόνο που ζητούν είναι πρόσβαση στη χρηματοδότηση σταθερού οικονομικού, θεσμικού, πολιτικού και φορολογικού πλαισίου, σύγχρονες υποδομές και άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα, ώστε να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις με τους ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό».

    «Σ’ αυτή την περίοδο των μεγάλων ανατροπών είναι επιτακτική η ανάγκη συστράτευσης της επιχειρηματικότητας σε ένα νέο πατριωτισμό, ευθύνης, επενδύσεων και κοινωνικής προσφοράς στον τόπο.
    Η επιχειρηματική κοινότητα έχει πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την επιστροφή της οικονομίας και της χώρας στην ομαλότητα και την ανάπτυξη.

    Αποτελεί βασικό εταίρο μιας συμμαχίας με την κοινωνία, την πολιτική και τη σύγχρονη Ελληνική διανόηση, που θα ηγηθεί της εθνικής προσπάθειας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, την επενδυτική άνθιση, την οικονομική ανάκαμψη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, εισοδημάτων και πλούτου.

    Από μία τέτοια στρατηγική έχουν να επωφεληθούν οι πολλοί, κυρίως όμως τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, που επωμίσθηκαν τα βάρη της κρίσης και όλοι όσοι με συνέπεια, εντιμότητα και αξιοπρέπειααντιστέκονται σε συμφέροντα, παρασιτικές και συντεχνιακές λογικές και συμβάλλουν και εισφέρουν στην εθνική προσπάθεια σαν να είναι προσωπική τους ευθύνη».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το μανιφέστο του Νίκου Καραμούζη. Γιατί ο τραπεζίτης αποφάσισε τώρα να μιλήσει περί κατεστημένων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίκος Καραμούζης: Μόνο εμείς μπορούμε να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Καραμούζης: Πώς η Ελλάδα θα πείσει τις αγορές-Πέντε προκλήσεις για τις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ