ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως επεσήμανε ο κ. Καραμούζης παρουσιάζοντας τα πλάνα για την εταιρεία Cordia (πρώην ENGIE Hellas) -στην οποία πρόσφατα το SMERemediumCap, απέκτησε τον μετοχικό έλεγχο– έως τώρα το επενδυτικό ταμείο έχει προχωρήσει σε επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ.
«Τους επόμενους τρεις μήνες είναι σε προχωρημένο στάδιο, επενδύσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ» σημείωσε ο κ. Καραμούζης, προσθέτοντας ότι αφορούν σε κλάδους των τροφίμων (ρύζι, όσπρια), φύλαξη κτιρίων, ξενοδοχεία, καθαρισμούς και ίσως στον αγροτικό τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι τo επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap, δημιουργήθηκε πριν από περίπου 2 χρόνια και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 143 εκατ. ευρώ από 42 επενδυτές, 30 Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές καθώς και 12 θεσμικούς παίκτες μεγάλης εμβέλειας.
«Επιδιώκουμε να επενδύσουμε σε μεσαίες παραγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις – με τζίρο από 10 έως 70-80 εκατ.- που χρειάζονται κεφάλαια για να εξυγιανθούν, να γίνουν πιο εξαγωγικές, να αναπτύξουν τις εργασίες τους και να παίξουν ρόλο στην αγορά που δραστηριοποιούνται με δυνατότητες κερδοφόρου πορείας» σημείωσε ο κ. Καραμούζης.
«Δεν είμαστε επενδυτές μειοψηφίας, αποκτάμε τον έλεγχο με σκοπό να τους δώσουμε μία δυναμική, με εξαγωγικό προσανατολισμό στην πλειοψηφία των περιπτώσεων» πρόσθεσε.
Εκτός από τη Cordia, η SMERemediumCap έχει εξαγοράσει και το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εξαγωγικής εταιρείας φρέσκων φρούτων Krop.
Οι στόχοι για την Cordia
Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, το επενδυτικό ταμείο προχώρησε στην εξαγορά της ΕNGΙΕ Hellas από την πολυεθνική ΕNGΙΕ, η οποία αποφάσισε να αποχωρήσει από περίπου 20 χώρες και να επικεντρωθεί σε άλλες δραστηριότητες. «Έχουμε μετονομάσει την εταιρεία σε Cordia και το δικό μας μήνυμα είναι «μία εταιρεία όλες οι λύσεις» σημείωσε.
Ήδη, όπως επισημαίνει ο πρώην τραπεζίτης, έχουν προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2,7 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ενώ σκοπεύουν να επενδύσουν πρόσθετα ίδια κεφάλαια 10 εκατ. ευρώ.
«Στόχος είναι εντός του 2022, η Cordia να μετεξελιχθεί σε μία από τις ισχυρότερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών facility management στην Ελλάδα. Θα παρέχει από ένα σημείο και μία επιχειρησιακή ενότητα, όλο το φάσμα των υπηρεσιών facility management. Αυτό θα γίνει και με οργανική ανάπτυξη αλλά και με στοχευμένες εξαγορές που ήδη έχουμε σχεδιάσει» τόνισε ο Νίκος Καραμούζης.
Πρόκειται για μία αγορά η οποία στην Ελλάδα εκτιμάται ότι φτάνει στα 1,3 δισ. ευρώ ωστόσο είναι ιδιαίτερα κατακερματισμένη και θεωρείται πως έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.
Όσον αφορά στην Cordia μετρά ήδη 21 χρόνια παρουσίας, καθώς ιδρύθηκε το 2000 ως ΑΧΙΜΑ SERVICES και πρώτο της συμβόλαιο ήταν σχετικά με την παροχή υπηρεσιών στον Διεθνή Αερολιµένα Αθηνών. Η GDF SUEZ το 2008 εξαγόρασε την AXIMA ενώ το 2009 μετονομάστηκε σε COFELYHellas. Το 2016 μετονομάστηκε σε Engie Hellas. Ο κύκλος εργασιών της το 2020 ήταν 20,4 εκατ. και απασχολούσε 243 εργαζόµενους.
Το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον και οι τρεις κίνδυνοι
Ο Νίκος Καραμούζης εξήγησε τέλος και τους λόγους που υπάρχει αισιοδοξία όσον αφορά στην παρουσία της SMERemediumCap στον κλάδο του facility management. «Ένα πρώτο στοιχείο είναι ότι ζούμε σε ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και φέτος και του χρόνου. Ένα από τα κυριότερα επιτεύγματα της σημερινής κυβέρνησης είναι η ικανότητα της να προσελκύσει ξένες και εγχώριες επενδύσεις, αυτό είναι φανερό, όπου και να κοιτάξεις» σημείωσε.
Από την άλλη πλευρά επεσήμανε τρεις κινδύνους σ’ αυτή την ισχυρή αναπτυξιακή πορεία. «Ο πρώτος είναι πιο άμεσος, οι πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες κατά τη γνώμη μου δεν είναι προσωρινές αλλά έχουν μεγαλύτερο βάθος. Ο δεύτερος είναι ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη κι η δημοσιονομική ισορροπία σε μεσοπρόθεσμη βάση συνεχίζουν να αποτελούν μία πρόκληση, η οποία θα επανέλθει στο προσκήνιο. Και το τρίτο είναι το δημογραφικό, στο οποίο η χειροτέρευση είναι σημαντική» εξήγησε.
Διαβάστε επίσης:
Οι business του Νίκου Καραμούζη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!