Η Λεωφόρος Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου ΙΙΙ βρίσκεται στον Δήμο Αθηένου. Στη Λάρνακα της Κύπρου. Στον αριθμό 55 εκείνου του δρόμου, εδρεύει από πέρυσι τον Μάιο η Αncostar Holdings Limited. Εταιρεία ελεγχόμενη κατά 72,90% από τον Γιώργο Θεοδόση και τη σύζυγό του, Τερέζα, ενώ το υπόλοιπο 27,10% ανήκει στον Ευστράτιο Απέργη.

Πρόκειται για τους τρεις βασικούς μετόχους της Newsphone που ενεργούν από κοινού και συντονισμένα στην υποχρεωτική δημόσια πρόταση, με στόχο την έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο. Ώς επενδυτικός βραχίονας για την υλοποίηση της δημόσιας πρότασης λειτουργεί η «Ανκοσταρ Ελλάς Συμμετοχών», μητρική της οποίας κατά 100% είναι η εδρεύουσα στην Κύπρο εταιρεία.

Προφανώς και κατά κύριο λόγο το ζεύγος του Γιώργου και της Τερέζας Θεοδόση, το έχουν φιλοσοφήσει ιδιαίτερα μέχρι να λάβουν την απόφαση για την απόσυρση της εταιρείας από τη χρηματιστηριακή αγορά. Βοηθάνε γι’ αυτό και οι σπουδές που έχουν κάνει. Καθότι και οι δύο έχουν τελειώσει της Φιλοσοφική σχολή. Σε διαφορετικά όμως πανεπιστήμια. Τού Μπάρι της Ιταλίας και της Αθήνας.

Όπως και να ’χει  το ουσιώδες είναι  πως η Newsphone είναι η 20η στη σειρά εταιρεία που ακολουθεί το δρόμο της μεγάλης φυγής από το αθηναϊκό χρηματιστήριο στο διάστημα των τελευταίων πέντε ετών. Εγείροντας ευρύτερα ζητήματα για εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο ελκυστικότητας που διαθέτει πλέον ο ελληνικός «ναός» του χρήματος. Σε μια στιγμή μάλιστα, όπου οι παράγοντες της αγοράς ξαναμπαίνουν για άλλη μια φορά σε ένα κύκλο βερμπαλιστικών συζητήσεων, αναζητώντας τρόπους για την αναζωογόνηση της εμβέλειας του χρηματιστηρίου. Πλην όμως οι εξελίξεις και οι φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσονται στην αγορά, φαίνεται να ξεπερνούν τους συσκεπτόμενους…

Είναι χαρακτηριστικό ότι μαζί με τη Newsphone, οι 20 εταιρείες που εγκατέλειψαν την οργανωμένη αγορά του χρηματιστηρίου, αποτιμώνται στα 1,83 δισ. ευρώ. Τόση ήταν η συνολική χρηματιστηριακή τους αξία, όταν πέρασαν την πύλη της εξόδου από την αγορά. Πρόκειται για μια τάξη μεγέθους που αντιστοιχεί στο 4,1% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης όλων των εισηγμένων εταιρειών…

Αναμφίβολα ένα σημαντικό κομμάτι των εταιρειών που φεύγουν από το χρηματιστήριο, συσχετίζεται με τις εξαγορές πλειοψηφικών ποσοστών από νέους στρατηγικούς εταίρους. Οι οποίοι περνούν στη συνέχεια σε δημόσιες προτάσεις και σε squeeze out. Δε λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις των σχεδίων εξόδου που υλοποιούνται από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, από τη στιγμή που συγκεντρώνουν πάνω από το 90% του συνόλου των μετοχών, των εταιρειών.

Συχνά πυκνά δεν λείπουν και τα παράπονα από τους μετόχους μειοψηφίας, που αφορούν τις τιμές στις οποίες γίνονται οι δημόσιες προτάσεις. Τα τιμήματα βέβαια συνοδεύονται από τις απαιτούμενες εκθέσεις αποτίμησης, αλλά και πάλι το καλύτερο παραμένει ζητούμενο για τους επενδυτές.

Βγαίνει σε τιμή… 69,7% χαμηλότερα από την εισαγωγή της

Στην προκειμένη περίπτωση, η Newsphone μπήκε στο χρηματιστήριο στις 27 Ιανουαρίου του 2003 αντλώντας κεφάλαια περίπου 9,1 εκατ. ευρώ. Η ιστορική τιμή εισόδου ήταν στα 6,2 ευρώ ανα μετοχή, ή στα 1,55 ευρώ με βάση την αναπροσαρμογή για τις εταιρικές πράξεις που έγιναν μεταγενέστερα (παροχή δωρεάν μετοχών). Τώρα η τιμή της δημόσιας πρότασης γίνεται στα 0,47 ευρώ. Δηλαδή 69,7% χαμηλότερα από εκείνη με την οποία μπήκε στο χρηματιστήριο… Ωστόσο και ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα 61,6% πιο κάτω από εκεί όπου ήταν στις 27 Ιανουαρίου του 2003…

Η Newsphone είναι μια μικρή μεν με όρους κεφαλαιοποίησης αλλά καλή εταιρεία, με βάση τους οικονομικούς της αριθμοδείκτες. Δραστηριοποιείται στους τομείς της τηλεηχοπληροφόρησης, των υπηρεσιών πληροφορικής και των επικοινωνιών.  Παράλληλα όμως, τον τελευταίο καιρό,  κινείται  και ώς πάροχος υπηρεσιών για την αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έχοντας αναλάβει την υποστήριξη, της πλατφόρμας διενέργειας πλειστηριασμών και λανσάροντας συνάμα, ιστοσελίδα προβολής κατοικιών που βγαίνουν «στο σφυρί».

Τα ταμειακά της διαθέσιμα είναι κατά 3 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον τραπεζικό της δανεισμό, ενώ ένα τα «κλειδιά» του ισολογισμού της είναι οι υψηλές απαιτήσεις που έχει από φορείς του Δημοσίου, που είναι της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ. Με υψηλές πιθανότητες είσπραξης, τουλάχιστον ενός σημαντικού τμήματος εξ αυτών.

Αν ληφθεί υπόψη ότι οι τρεις βασικοί κατείχαν ήδη το 55,07% της Newsphone προ της δημόσιας προσφοράς, τότε με βάση το προταθέν τίμημα θα πρέπει να δαπανήσουν 5,88 εκατ. ευρώ για  να πάρουν του υπόλοιπο 44,93% των μετοχών της εταιρείας. Από τη στιγμή που αυτά τα λεφτά θα μπορέσουν να εισπραχθούν στο εγγύς μέλλον από τις απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου, τότε θα αποσβέσουν πλήρως το κόστος της δημόσιας πρότασης…

Με το τίμημα στο 0,47 ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της Newsphone έχει διαμορφωθεί πλέον στα 13,088 εκατ. ευρώ. Με την εταιρεία να έχει δώσει συνολικά μερίσματα σε όλα τα χρόνια που είναι στο χρηματιστήριο, 17,1 εκατ. ευρώ προ φόρου… Που σημαίνει ότι όσοι έχουν κρατήσει μετοχές από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, δεν φεύγουν χαμένοι.

Μόνο στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας προσφέρθηκαν στην αγορά 3.272.177 μετοχές, αξίας 1,573 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές αυτές αντιστοιχούν στο… 33,6%  εκείνων που πρέπει να αγοράσουν οι βασικοί μέτοχοι, προκειμένου να ξεπεράσουν τον έλεγχο του 90% και να βγάλουν την εταιρεία από το χρηματιστήριο. Στόχος που, όπως όλα δείχνουν, θα επιτευχθεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου…

Από τον Ιούνιο του 2015 τον ίδιο αυτό στόχο της εξόδου από την αγορά μετά από δημόσιες προτάσεις έχουν πετύχει άλλες 19 εταιρείες. Με βάση τη χρηματιστηριακή αξία, η μεγαλύτερη εταιρεία που έφυγε σε αυτήν την 5ετία ήταν η «Αστήρ Παλλάς» (444,6 εκατ. ευρώ). Ακολουθούμενη από το «Υγεία» (290,4 εκατ.) τις «Μινωικές Γραμμές» (256,7 εκατ.) και την «Καράτζης»(156,8 εκατ. ευρώ). Πέραν τούτων από την αγορά έφυγαν επίσης και οι: HELLAS ONLINE,  ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, KLEEMAN, Κυριακίδης Μάρμαρα, Γαλαξίδι ιχθυοκαλλιέργειες, Κορρές, Ντρουκφάρμπεν,  NEXANS, Κανάκης, Σφακιανάκης, ΕΛΤΡΑΚ, F.G. EUROPE, Περσεύς, Σελόντα και Νηρέας.