• Business

    “Τζάμπα” το city break στην Αθήνα

    • NewsRoom
    ακροπολη


    Λίγο πάνω από 200 ευρώ κοστίζει ένα διήμερο στην Αθήνα σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική έρευνα, η οποία καταδεικνύει πως η ελληνική πρωτεύουσα, ανταγωνίζεται πλέον ευθέως τη φθήνια των πόλεων της ανατολικής Ευρώπης.

    Το γεγονός πιστοποιείται από πρόσφατη σχετική έρευνα των Βρετανικών Ταχυδρομείων, τα οποία καταρτίζουν ετησίως ένα Βαρόμετρο για το κόστος διακοπών σε δημοφιλείς αστικούς προορισμούς ανά την Ευρώπη. Σύμφωνα με τις μετρήσεις τους λοιπόν το κόστος διακοπών για μια σύντομη ταξιδιωτική απόδραση στην Αθήνα, μη συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης για αεροπορικά εισιτήρια, φθάνει τα 210,40 ευρώ, αποτελώντας μια από τις ανταγωνιστικότερες “επιδόσεις” ανάμεσα σε 36 ευρωπαικές πόλεις. Συγκεκριμένα η Αθήνα κατέστη η 9η φθηνότερη επιλογή και κατατάχθηκε πίσω από την Πάφο, το Βίλνιους, τη Ρίγα, τη Βαρσοβία, τη Βουδαπέστη, την Κρακοβία, τη Λισσαβώνα, την Πράγα,  αλλά πριν από την Πάλμα της Μαγιόρκα, η οποία συμπλήρωσε την πρώτη δεκάδα.

    Οι Βρετανοί αξιολογούν λαμβάνοντας και συγκρίνοντας τιμές για 12 βασικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών. Το τουριστικό «καλάθι», το οποίο διαμορφώνει την παραπάνω ταξιδιωτική δαπάνη για τους επισκέπτες στην Αθήνα, περιλαμβάνει ένα φλιτζάνι καφέ (2,1 ευρώ), μία μπίρα (3,7 ευρώ), μία Coca-Cola ή μία Pepsi-Cola (2,1 ευρώ), ένα ποτήρι κρασί (4,4 ευρώ), ένα γεύμα για δύο άτομα που συνοδεύεται από ένα μπουκάλι χύμα κρασί (42,8 ευρώ), δύο διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο τουριστικού καταλύματος (88 ευρώ), μία 48ωρη κάρτα για ελεύθερες μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (8,8 ευρώ), μία περιήγηση με ανοικτού τύπου λεωφορείο στην πόλη (17,5 ευρώ), μία επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο (19,5 ευρώ), μία επίσκεψη στο καλύτερο μουσείο (4,9 ευρώ), μία επίσκεψη στον καλύτερο χώρο τέχνης (4,9 ευρώ) και μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο (11,7 ευρώ). Η σημαντική “υποτίμηση” στο κόστος μίσθωσης καταλυμάτων αλλά η “διόρθωση” τιμών σε υπηρεσίες και προιόντα τα τελευταία χρόνια οδηγούν σταθερά σε μείωση της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης, επηρεάζοντας ευθέως το συνολικό ετήσιο έσοδο από τον τουρισμό. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από  €868,2 το 2013, μέσα σε τρία χρόνια η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη έπεσε κατά 15%. Κατά το 2016 η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη έφτασε τα €741,7 από €794,3 το 2015 και €828,9 το 2014. Πιο συγκεκριμένα, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη μειώθηκε το 2016 κατά 6,6% από το 2015.

    Πάντως τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ, αποδεικνύουν “ισόρροπη” ανάπτυξη αφίξεων και εσόδων για τον Ιούνιο του 2017- τον πρώτο ουσιαστικά  «δυνατό» μήνα για την τρέχουσα τουριστική σεζόν. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις τουριστών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν άνοδο κατά 13% και 14,2% αντίστοιχα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα. Πρακτικά οι εισπράξεις το συγκεκριμένο μήνα έσπασαν το φράγμα των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 2,046 δισ. ευρώ, έναντι 1,792 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016.



    ΣΧΟΛΙΑ