Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Τράπεζες: Kέρδη παρά τις δυσκολίες στο τρίμηνο

τράπεζες

Με την Eurobank σήμερα το απόγευμα ξεκινούν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου των ελληνικών τραπεζών.

Παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η αβεβαιότητα πρώτου τριμήνου, οι τράπεζες κατόρθωσαν να παραμείνουν σε τροχιά κερδών.

Η Eurobank ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου σήμερα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του ΧΑ και θα ακολουθήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα, την Τετάρτη 24 Μαΐου η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα, και στις 31 Μαΐου,  η Alpha Bank.

Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση και οι επιπτώσεις που είχε στην οικονομία επηρέασαν τα αποτελέσματα σε ένα τρίμηνο που παραδοσιακά ως πρώτο του έτους χαρακτηρίζεται από ισχνές επιδόσεις.

Οι τράπεζες είδαν στο πρώτο τρίμηνο τις καταθέσεις να μειώνονται, μετά την ανάκαμψη που καταγράφηκε μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, καθώς και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αυξάνονται κατά περίπου 1,5 δις.ευρώ , μετά από αρκετά τρίμηνα αποκλιμάκωσης.

Παρά τις δύσκολες αυτές συνθήκες, η δυνατότητα να επιτύχουν έστω και οριακή κερδοφορία, δείχνει ότι οι τράπεζες διατηρούν τις αντοχές τους και οι προσδοκίες ενισχύονται για τα επόμενα τρίμηνα.

 Καθώς η ύφεση του πρώτου τριμήνου, κατά 0,5%, οδήγησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ στο επίπεδο του 1,5%, ή και χαμηλότερα, από 2,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, και οι τράπεζες με τη σειρά τους προχώρησαν σε αναθεώρηση των στόχων για το 2017, έναντι αυτών που είχαν θέσει στο τέλος του 2016.

Οι στόχοι αυτοί αφορούν τις χορηγήσεις νέων δανείων, την αύξηση των καταθέσεων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την κερδοφορία.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, πάντως, ιδιαίτερα αν συνοδευτεί από θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του χρέους και του QE, θέτει τις βάσεις για ανάκαμψη της οικονομίας

 Οι τραπεζίτες τονίζουν όμως ότι η πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει αυτή τη φορά να επιταχυνθεί και να κάνει η οικονομία ένα άλμα προς τα εμπρός για να μην χαθεί μια ακόμη ευκαιρία.

Υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούν οι τράπεζες να ανακάμψουν και να σημειώσουν την πρόοδο που απαιτείται ειδικά στην διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Αυτές οι επιδόσεις ενδιαφέρουν περισσότερο τους επενδυτές, όπως καταγράφεται στις επαφές που έχουν οι τραπεζίτες. Οι στόχοι θεωρούνται φιλόδοξοι και δύσκολα επιτεύξιμοι, εάν όμως καταγραφεί η δυνατότητα των τραπεζών να κάνουν δραστικές κινήσεις το επόμενο διάστημα, θεωρείται ότι για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα θα αναβιώσει το ελκυστικό στόρυ του εγχώριου τραπεζικού κλάδου.

Η αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και ολόκληρων κλάδων αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία γενικότερα για την οικονομία και όπως επισημαίνουν τραπεζίτες, θα είναι δυνατό να αξιοποιηθεί μόνο αν υπάρχουν οι κατάλληλες μακροοικονομικές συνθήκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλέξης Τσίπρας: «Δεν είμαστε παιδιά της διαπλοκής – Δεν θα υπάρξει αριστερή παρένθεση» (video)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Μητσοτάκης: «Κύριε Τσίπρα, είστε ικανός να βάλετε και σμόκιν στην παραλία για να μασκαρέψετε τα ψέματά σας» (video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ένταση και επεισόδια με μολότοφ έξω από τη Βουλή (video)