Τις έντονες ανησυχίες του για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αποφασίσει η γερμανική βουλή εκ νέου για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε σε ενημέρωση για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup. «Φοβάμαι ότι αν χρειαστεί να αποφασίσει η γερμανική Βουλή για τη συμφωνία με την Ελλάδα, τότε θα υπάρξει νέα αναταραχή στις αγορές», δήλωσε συγκεκριμένα ο Wolfgang Schaeuble, αναφορικά με το ζήτημα που υφίσταται στη χώρα, κατά πόσον οι αποφάσεις του Eurogroup συνιστούν ουσιαστική αλλαγή του προγράμματος.
Στην περίπτωση αυτή η γερμανική Βουλή θα πρέπει να εγκρίνει την αποδέσμευση της βοήθειας προς την Ελλάδα. Τα επιχειρήματα ωστόσο είναι ότι αφενός δεν υπήρξε θεμελιώδης αλλαγή του προγράμματος και αφετέρου ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρειαστεί καν το σύνολο των 86 δισ. ευρώ που προβλέπει το πακέτο βοήθειας.
Το ερώτημα καλείται να απαντήσει τώρα η επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag. Σύμφωνα με πηγές από το γερμανικό κοινοβούλιο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η επιτροπή θα συνεδριάσει την Τετάρτη. Άλλη πηγή δήλωσε στο πρακτορείο πως παραμένει ασαφές το αν η επιτροπή θα ζητήσει πλήρη κοινοβουλευτική συζήτηση, τόσο για το πακέτο βοήθειας όσο και για το ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, κορυφαίοι πολιτικοί του SPD κατηγορούν τον W. Schaeuble ότι απέκρυψε τακτικές προκειμένου να μην αποκαλυφθεί το πλαίσιο της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα πριν από τις επερχόμενες εκλογές. O βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και ειδικός σε θέματα Προϋπολογισμού Johannes Kahrs προανήγγειλε μέσω του Reuters ότι θα εισηγηθεί στην κοινοβουλευτική του ομάδα να συζητηθεί η αποφασισθείσα εκταμίευση, αλλά και το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στην Ολομέλεια της Bundestag. «Πιστεύω ότι αυτό δεν πρέπει να το κάνει η επιτροπή Προϋπολογισμού, αλλά η Ολομέλεια», όπως είπε.
Ωστόσο υπάρχει επίσης δυσαρέσκεια μεταξύ των βουλευτών του κόμματός του (CDU). Σύμφωνα με τον Christian Von Stetten, η συμφωνία δεν καλύπτεται από την τρέχουσα εντολή της Bundestag. Συγκεκριμένα, ο κ. Von Stenten δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο, πως δεδομένου ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετείχε μόνο συμβολικά στη χθεσινή συμφωνία, το πρόγραμμα είχε πάψει πλέον να υπάρχει.
«Δεν αρκεί να συμμετέχει συμβολικά το ΔΝΤ ή να κάθεται στο τραπέζι, αλλά πρέπει να εμβάζει και χρήματα», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη. Όπως σημείωσε, το πλαίσιο της απόφασης της γερμανικής Βουλής από το 2015 είναι «σαφές» και υπό αυτή την έννοια το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετάσχει «άμεσα».
Τέλος, ο Wolfgang Schaeuble, στην ενημέρωση για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup υπογράμμισε ότι Ελλάδα έχει υιοθετήσει πλήθος μέτρων σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα. Σε αυτή τη βάση, ο ίδιος σημείωσε ότι ευελπιστεί πως το τρέχον πρόγραμμα θα είναι το τελευταίο για την Ελλάδα.