• Business

    Ταραχή στην Βρετανία προκαλεί ο Μακρόν: Υποχωρεί έντονα η στερλίνα έναντι του ευρώ

    Γαλλία: Από τον Ιούνιο ξεκίνησε να αμφιβάλλει για την παραγγελία υποβρυχίων της Αυστραλίας

    Εμανουέλ Μακρόν- Γαλλία


    Η ευφορία των χρηματιστηριακών αγορών για την επιτυχία του Εμμανουέλ Μακρόν και την επικείμενη νίκη του, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο των γαλλικών εκλογών, προκάλεσε ισχυρό χτύπημα στην στερλίνα, η οποία υποχωρεί έντονα έναντι του ευρώ.

    Το νόμισμα της Βρετανίας είχε σημειώσει ένα εντυπωσιακό σερί την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνοντας άνοδο 2%, στα υψηλότερα 4 μηνών έναντι του ευρώ. Η στερλίνα είδε την πορεία της να εκτοξεύεται χάρη στην ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών στη Βρετανία, αλλά και υπό τον φόβο της επικράτησης της Μαρίν Λεπέν στην Γαλλία, κατά τις εκλογές της Κυριακής.

    Ωστόσο, η άνετη πρωτιά του Μακρόν και η στήριξη που του παρέχουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι των μεγάλων, παραδοσιακών κομμάτων, οδήγησε σε μια εντυπωσιακή άνοδο του ευρώ, καθώς οι επενδυτές δεν φαίνεται πλέον να ανησυχούν ότι η ευρωσκεπτικιστής πολιτικός  – η οποία απειλούσε να βγάλει τη Γαλλία από τη ζώνη του ευρώ – θα αναλάβει την προεδρία της Γαλλίας.

    Η στερλίνα έχασε σχεδόν όλα τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας ενώ πλέον η ισοτιμία στερλίνας/ευρώ βρίσκεται στο 1,176 (85 πένες για 1 ευρώ). Μάλιστα, νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και το 1,74.

    Η υποχώρηση της στερλίνας, όπως ήταν αναμενόμενο, έδωσε πνοή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, που σημειώνει άνοδο πάνω από 2%.

    Αλλά και έναντι του δολαρίου, η στερλίνα δεν απέχει πολύ από τα επίπεδα που άγγιξε την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των εκλογών, σημειώνοντας πτώση 0,1% στα $1,2805.

    “Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε πολλούς οδηγούς αυτήν τη στιγμή για την ισοτιμία στερλίνας-δολαρίου, με την κύρια αστάθεια προέρχεται από το ευρώ και την δυναμική του κίνηση”, όπως σημειώνει η Commerzbank.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ράλι του ευρώ και συντριβή του χρυσού στις αγορές. Όλες οι εξελίξεις και live η διακύμανση του χρυσού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γαλλία: Σε υψηλά μηνός το ευρώ μετά τις εκλογές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θεοδωράκης: Ο Μελανσόν ως γνήσιος λαϊκιστής κλείνει το μάτι στους ακροδεξιούς αντιευρωπαϊστές



    ΣΧΟΛΙΑ