Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

“Καμπανάκι” από τους Αμερικανούς: Χαμηλώνουν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της Ελλάδας

Εκτροχιασμό των στόχων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2017 προβλέπουν οι αναλυτές σε Αμερική και Βρετανία, λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική τράπεζα Citi προβλέπει τώρα πως το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5% φέτος, έναντι του 1,1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της.

Όπως αναφέρει η Citi, «η ανάπτυξη μπορεί να ενισχυθεί μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πιθανότατα όχι πριν το καλοκαίρι, όμως κατά την άποψή μας θα συνεχίσει να υποαποδίδει έναντι των στόχων του προγράμματος διάσωσης».

Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία, ούτε σε Grexit. Ωστόσο, οι ίδιοι εκτιμούν πως έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές.

Παρομοίως, οι αναλυτές της βρετανικής Barkleys προβλέπουν ανάπτυξη 0,4% για το ελληνικό ΑΕΠ για το 2017, ενώ προειδοποιεί για τον κίνδυνο περαιτέρω καθυστερήσεων στην αξιολόγηση. Για το 2018 εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό +2%. Σε ό,τι αφορά το χρέος, η βρετανική τράπεζα προβλέπει ότι θα συνεχίζει να αυξάνεται με το 2017 να αγγίζει το 185,4% του ΑΕΠ και το 2018 το 184,6% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, τα επόμενα βασικά βήματα, όπως και η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από το Eurogroup, θα έρθουν μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία και πιθανώς να ανοίξουν το δρόμο για την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ το 2018.

Κείμενο: Λυδία Μώρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΝΤ: «Δεν έχουμε επαφή με την αντιπολίτευση, αλλά έχουμε ζητήσει στο παρελθόν συναίνεση»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ESM: Δεν αποκλείεται να ζητηθούν προαπαιτούμενες πράξεις από την ελληνική κυβέρνηση πριν τη συμφωνία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δραματικές εξελίξεις! Ενισχύονται με έκτακτη ρευστότητα από τον ELA οι ελληνικές τράπεζες