• Business

    Ποιοι εκατομμυριούχοι ήταν αφόρητα τσιγκούνηδες;

    Ωνάσης

    Αριστοτέλης Ωνάσης


    Ο Warren Buffett, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, είναι γνωστός για τη λιτότητα του. Ζει στο ίδιο σπίτι που αγόρασε στη δεκαετία του 1950 και οδηγεί ένα συνηθισμένο Cadillac αυτοκίνητο που το έχει αρκετά χρόνια. Ο Sam Walton, συνιδρυτής της Wal-Mart, ζούσε επίσης άνετα, αλλά χωρίς υπερβολές παρόλο που είχε τη δυνατότητα να το κάνει.

    Ωστόσο, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο “λιτός” και το “τσιγκούνης”.

    Εδώ είναι 9 δημοφιλή πρόσωπα που φαίνεται να έχουν διασχίσει τη γραμμή μεταξύ λιτότητας και τσιγκουνιάς. Μερικοί αρνήθηκαν στους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους ακόμη και τις πιο κοινές ανέσεις, ενώ άλλοι έζησαν πλουσιοπάροχα χρεώνοντας σε άλλους τα δικά τους έξοδα.

    1. Charlie Chaplin
    Ο μεγάλος κωμικός του βωβού κινηματογράφου είναι ένας από τους πιο τσιγκούνηδες της λίστας. Παρόλο που κέρδιζε 10.000 δολάρια τη βδομάδα μέχρι το 1916, χαρακτηρίστηκε από πολλούς του χώρου ως “εγωιστής” και “φθηνός”. Ο βιογράφος Kenneth S. Lynn αναφέρει συγκεκριμένα πως “αν και είχε εκατομμύρια στην τράπεζα, δεν φάνηκε ποτέ να έχει χρήματα γι ‘αυτόν και όταν έβγαινε για φαγητό με τους φίλους του επέτρεπε πάντα σε κάποιον άλλο να πληρώσει”.
    Τσάρλι Τσάπλιν

    2. J. Paul Gertty
    Πιστεύεται ότι είναι ο πλουσιότερος ιδιώτης πολίτης του κόσμου στις μέρες του. O δισεκατομμυριούχος πετρελαιοπαραγωγός αρέσκεται στο να ταξιδεύει με το διεθνές αεροσκάφος, αλλά μiσεί να πληρώνει για το εισιτήριό του. Ο βιογράφος Robert Lenzer αναφέρει ότι ενώ ο Getty έμενε στα πιο μοντέρνα ξενοδοχεία, κρατούσε συνήθως τα μικρότερα και φθηνότερα δωμάτια.
    Πολ Γκέττι

    3. Cary Grant
    Μέχρι τη δεκαετία του 1930 ήταν ένας από τους υψηλότερα αμειβόμενους ηθοποιούς του Hollywood, ενώ παντρεύτηκε και μια πλούσια σύζυγο. Ο Grant είχε διάφορες συνήθειες που παρέπεμπαν σε τσιγκούνη άνθρωπο, όπως: χρέωνε 25 σεντ τα αυτόγραφα που έδινε, χρέωνε το οικιακό προσωπικό του κάθε φορά που έβαζε πλυντήριο και φύλαγε τα κουμπιά από τα φθαρμένα του πουκάμισα.
    Κάρι Γκραντ

    4. Hetty Green
    Θεωρήθηκε ως η πλουσιότερη γυναίκα στις ΗΠΑ στις μέρες της. Ήταν, όμως, ακόμα πιο γνωστή ως η “Μάγισσα της Wall Street”. Όταν χρειαζόταν να δει έναν γιατρό κατευθυνόταν σε μια δωρεάν κλινική υπογράφοντας με ψεύτικο όνομα για να αποφύγει να πληρώσει. Μια ευρέως διαδεδομένη ιστορία λέει ότι ο γιος της έχασε ένα πόδι επειδή η Green δεν ήταν πρόθυμη να πληρώσει για την κατάλληλη θεραπεία, αν και ο βιογράφος Charles Slack λέει ότι αυτό είναι υπερβολή.
    Χέτι Γκριν

    5. Leona Helmsley
    Έχει πει την ιστορική ατάκα “Δεν πληρώνουμε φόρους. Φόρους πληρώνουν μόνοι οι φτωχοί” και με τη φιλοσοφία αυτή πορεύτηκε στη ζωή της. Τελικά διέσχισε τόσες πολλές γραμμές και ανταγωνίστηκε τόσους πολλούς ανθρώπους, που κατέληξε σε δίκη για φοροδιαφυγή και πέρασε 18 μήνες στη φυλακή. Πέθανε το 2007 και άφησε 12 εκατομμύρια δολάρια στον σκύλο της.
    Λεόνα Χέλμσλει

    6. H. L. Hunt
    Άλλος ένας δισεκατομμυριούχος πετρελαιοπαραγωγός με παράξενες συνήθειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια φορά είχε σταθμεύσει πολλά τετράγωνα μακριά από το γραφείο του για να αποφύγει το τέλος στάθμευσης των 50 λεπτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε επτά παιδιά από δύο συζύγους και κανείς από αυτούς δεν γνώριζε την ύπαρξη των άλλων. Σαν να μην ήταν αρκετό, αργότερα είχε μια τρίτη μυστική οικογένεια.
    Χαντ

    7. John F. Kennedy
    Παρά την εικόνα του ως ξέγνοιαστος, ο 35ος πρόεδρος ήταν, επίσης, τσιγκούνης. Ο Κένεντι δεν είχε έλλειψη χρημάτων (ο πατέρας του είχε δώσει ένα κεφάλαιο αξίας 170 εκατομμυρίων δολαρίων), αλλά σπάνια ξόδευε. Συνέχισε τη λιτότητά του και στην προεδρία, όπου με την Πρώτη Κυρία Ζακλίν Κένεντι συγκρούστηκε σχετικά με τις δαπάνες της για τα ρούχα και διάφορα έξοδα του Λευκού Οίκου.
    Κένεντι

    8. Aristotle Onassis
    Ενώ ο Ωνάσης φαίνεται να ήταν γενναιόδωρος με τις γυναίκες της ζωής του, είχε κάποιες συνήθειες που πρέπει να έχουν κάνει ακόμη και την ίδια να αναρωτηθεί για τη συμπεριφορά του. Ο βιογράφος Stephen Birmingham έχει μια ενδιαφέρουσα σχετικά ιστορία: “Ο Ωνάσης πραγματοποίησε μια επίσκεψη-έκπληξη στην κουζίνα του πληρώματος στο σκάφος του: Έβαλε τα χέρια του βαθιά μέσα στα σκουπίδια, σκάβοντας, και έπιασε στη χούφτα του μερικά πεταμένα μακαρόνια. Τα έβγαλε από τα σκουπίδια και φώναξε οργισμένος «Γιατί έχει πεταχτεί αυτή η τροφή;»”. Επίσης, μια άλλη ιστορία λέει πως αρνιόταν να φοράει παλτό όταν πήγαινε σε νυχτερινά κέντρα, ακόμα και αν έκανε πάρα πολύ κρύο μέσα στον χειμώνα. Όπως είπε: “Δεδομένου ότι είμαι γνωστός ως πλούσιος άνθρωπος, αισθάνομαι ότι πρέπει να δίνω φιλοδώρημα τουλάχιστον 5 δολάρια κάθε φορά που δίνω το παλτό μου στην γκαρνταρόμπα του μαγαζιού”.
    ωνάσης

    9. The Duke and Duchess of Windsor
    Σύμφωνα με τους βιογράφους J. Bryan III και Charles JV Murphy, ο Windsor μετά από κάθε δείπνο που είχε με τους φίλους του, έριχνε το βλέμμα του αλλού, σφύριζε ένα ελαφρύ τραγούδι και να τύλιγε τα δάχτυλά του στο τραπέζι, μέχρις ότου ένας από τους καλεσμένους τελικά να πάρει τον λογαριασμό και να τον πληρώσει.
    Δούκας και Δούκισσα του Γουίντσορ



    ΣΧΟΛΙΑ