• Business

    Αυτές είναι οι δυο μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες

    τράπεζες


    Δύο μεγάλες προκλήσεις έχουν μπροστά τους οι τράπεζες και μάλιστα η μία συνδέεται άμεσα με την άλλη.  Να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια ώστε να πάρουν κατά κάποιο τρόπο το διαβατήριο για να περάσουν με επιτυχία τα stress tests του 2018.

    Και σε ότι αφορά τα «κόκκινα» θα χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους  μέσα από τον Κώδικα Δεοντολογίας και τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό –που εκτός απροόπτου θα μπει σε εφαρμογή από τις αρχές Αυγούστου.

    Τα stress tests όμως «πιέζουν» τα τραπεζικά επιτελεία τα οποία έχουν ξεκινήσει τις ασκήσεις επί χάρτου για να τα περάσουν με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες.

    Το σίγουρο είναι ότι η μεθοδολογία των νέων ασκήσεων αντοχής θα έχει σημαντικές μεταβολές σε σχέση με τη δοκιμασία του 2015. Ωστόσο προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει αποφασίσει με βάση πιο σενάριο  για την οικονομία  θα πραγματοποιηθεί η άσκηση. Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει περί τα τέλη του έτους, ενδεχομένως και στις αρχές του 2018.

    Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής δύο θα είναι οι μεγάλες αλλαγές για τα νέα  stress tests. Δηλαδή, οι προβλέψεις για τα δάνεια θα λαμβάνονται υπολογίζοντας και την  προοπτική των  πιθανών ζημιών που θα επωμισθεί η τράπεζα τα επόμενα έτη από τα δάνεια αυτά (σύμφωνα με το  νέο λογιστικό πρότυποIFRS9). Και παράλληλα αλλάζει  ο τρόπος υπολογισμού των καθαρών εντόκων εσόδων.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρότυπο IFRS9, οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν προβολή στο μέλλον σε σχέση με την αποπληρωμή των δανείων και να λάβουν αντίστοιχες προβλέψεις. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε τράπεζα θα πρέπει να βάλει στο μικροσκόπιο το κάθε δάνειο επιχειρηματικό ή λιανικής και λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της οικονομίας να το «στρεσάρει» για να λάβει τις ανάλογες προβλέψεις. Το εγχείρημα είναι περίπλοκο και δύσκολο, αφού θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η προοπτική της κάθε εταιρείας και γενικότερα του κλάδου στον οποίο ανήκει, αλλά και την τάση που διέπει το επάγγελμα του κάθε ιδιώτη που έχει δανειοδοτηθεί.

    Σε ότι αφορά τα καθαρά έντοκα έσοδα η μεθοδολογία αυτή χωρίζει τα δάνεια σε εκείνα που δε λήγουν, σε εκείνα που λήγουν και σε όσα ανανεώνονται, με βάση το κατά πόσον η τράπεζα διαχειρίζεται τις χορηγήσεις της,  με λογική ανατιμολόγησης η οποία προκύπτει επίσης βάση του κινδύνου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Τσίπρας απαντά στον Βαρουφάκη: Ο Γιάνης προσπαθεί να ξαναγράψει ιστορία με άλλο τρόπο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Μια κεντρική τράπεζα με διαφορετικά προβλήματα από τις άλλες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Η εκδίκηση του Π. Λαφαζάνη – Τι κρύβεται πίσω από το χτύπημα του πρώην «συντρόφου» στον Αλ. Τσίπρα
     



    ΣΧΟΛΙΑ